Statistika před víkendem v Nizozemsku

Ve čtvrtek zahájí prvními tréninky jezdci všech tří kubatur přípravu na TT v Assenu. Nizozemsko jako jediná země v kalendáři motocyklového šampionátu má den závodu už tradičně v sobotu, ale to není jediná zajímavost, protože těch je ve spojení se sedmým víkendem sezony daleko víc.

Ve statistice se například píše, že trojice Jorge Lorenzo, Casey Stoner a Dani Pedrosa získala sedmnáct společných umístění na stupních vítězů MotoGP, což se nikomu dalšímu zatím nepodařilo. Celkem dvanáctkrát to bylo v případě Stoner - Rossi - Pedrosa, Lawson - Gardner - Mamola, Rainey - Schwantz - Doohan a jedenáctkrát u trojice Schwantz - Lawson - Rainey.

140 – sto čtyřicet bodů má před závodem v Assenu lídr královské kubatury Jorge Lorenzo. Stejný počet bodů měl na svém kontě rodák z Mallorky také po šesti úvodních závodech sezony 2010, tedy v roce, kdy získal svůj první titul Mistra světa MotoGP.

100 – v holandské Tourist Trophy pojede Španěl Esteve Rabat svoji jubilejní stou Grand Prix. Premiéru v motocyklovém šampionátu Rabat zaznamenal závodem nejnižší kubatury do 125ccm, když nastoupil do poslední Velké ceny roku 2005 ve Valencii, jako jezdec na divokou kartu. V sedle Hondy v barvách Wurth Honda BQR tehdy startoval pětatřicátý a cílem projel dvacátý čtvrtý. V kubatuře do 125ccm pak v letech 2006 až 2010 závodil v sedmdesáti šesti Grand Prix. Od roku 2011 závodí v Moto2 a naposledy v Británii absolvoval již dvacátý třetí start šestistovek.

38 let – v pátek, což je kvalifikační den holandské TT, to bude přesně osmatřicet let od premiéry Kennyho Robertse v 250ccm kubatuře Tourist Trophy 1974. V kvalifikaci vyhrál pole position a v závodu skončil třetí. První byl tehdy Walter Villa na stroji Harley Davidson, druhý projel cílem Brunu Kneubühler na Yamaze.

21 – první místo v závodu britské Grand Prix bylo pro Jorge Lorenza celkově jednadvacátým vítězstvím v MotoGP. Jezdec tovární stáje Yamahy má nyní v královské kubatuře na kontě jen o jedno prvenství méně než jakého dosáhl čtyřnásobný šampion 500ccm kubatury Geoff Duke, trojnásobný šampion Kenny Roberts a John Sutrees, jemuž se titul v pětistovkách podařilo vyhrát čtyřikrát.

21 – Casey Stoner v posledních jednadvaceti závodech zaznamenal umístění mezi nejlepšími čtyřmi jezdci v cíli závodu Grand Prix. Od premiérového ročníku motocyklového šampionátu v roce 1949 jsou jen tři jezdci, kteří mají delší sérii umístění v první čtyřce po sobě – 28 Valentino Rossi, 25 Jorge Lorenzo a 22 Giacomo Agostini.

17 – v šestém podniku sezony na jihu Anglie, získala pozice na stupních vítězů trojice Jorge Lorenzo, Casey Stoner a Dani Pedrosa. V letošní sezoně je to už po čtvrté, kdy tato trojice společně slavila umístění na pódiu. Celkově byli ale tito tři jezdci společně na stupních vítězů MotoGP už sedmnáctkrát, což je vůbec největší počet, jakého kdy stejní jezdci dosáhli.
14 – v britské Grand Prix vyhráli závody všech tří motocyklových kubatur Španělé. Je to již po čtrnácté, kdy závody všech kubatur seriálu Grand Prix vyhráli španělští jezdci. Španělé jsou nyní na stejné úrovni jako Italové, protože jezdci z těchto dvou států vyhráli závody všech tří kubatur v nejvíce případech.

14 – Cal Crutchlow po startu z dvacáté pozice, projel cílem závodu britské Grand Prix na Silverstonu šestý. Naposledy dokázal získat tolik pozic po startu Sylvain Guintoli v závodu Velké ceny Japonska 2007, který se jel na mokrém povrchu. Francouz tehdy startoval osmnáctý a v cíli mu patřilo čtvrté místo.

11 let – v den závodu sedmého podniku sezony v Assenu uplyne přesně jedenáct let, kdy Jeremy McWilliams vyhrál závod 250ccm kubatury holandské TT 2001, což bylo zároveň poslední vítězství britského jezdce v třídě do 250ccm

3 – poslední tři závody MotoGP vyhrál lídr šampionátu Jorge Lorenzo. Pokud vyhraje také tento víkend v Holandsku, získá vůbec poprvé v kariéře sérii čtyř výher v řadě. Bylo by to také poprvé, kdy nějaký jezdec vyhrál čtyři závody MotoGP po sobě od roku 2008. Tehdy slavil pět vítězství v řadě Valentino Rossi.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist