Sedmý podnik sezony – TT Assen

Kapitoly článku

Moto3 – preview

Na vedoucí pozici průběžného hodnocení je po šesti kolech sezony Španěl Luis Salom (Red Bull KTM Ajo), tovární jezdec KTM. Prozatím jede Salom velmi dobrou sezonu, když ani jednou nechyběl na stupních vítězů a poslední dva závody vyhrál. Celkem má 127 bodů, což je o pět víc než má druhý Maverick Viňales, který o vedení přišel závodem v Katalánsku.

Maverick Viňales (Team Calvo) má nyní na kontě o jedno vítězství méně než Salom, což je právě ten rozdíl, který oba Španěly dělí. Dvakrát vyhrál, dvakrát byl druhý a dvakrát třetí. Samozřejmě, že by v Assenu rád získal maximum bodů, protože jedině tímto způsobem dokáže konkurovat svým dvěma nejbližším soupeřům.

Španěl Viňales je také prvním jezdcem, kterému byl Ředitelstvím závodu udělen trestný bod. Španěl měl v kvalifikaci na Velkou cenu Katalánska mechanický problém s motorem v době, kdy jel po cílové rovince. Na konci cílové rovinky vjel s motocyklem do prostoru výjezdu z boxů, kde přímo ohrozil vyjíždějícího jezdce Mattea Ferrariho a dokonce pak nějakou chvíli pokračoval v jízdě v protisměru. Ředitelství závodu si pozvalo Mavericka Viňalese společně s šéfem týmu Calve na pohovor, kde jim bylo sděleno, rozhodnutí o udělení trestu.

Na třetí pozici průběžného hodnocení je Alex Rins (Estrella Galicia 0,0). Závod v Jerezu tento španělský závodník KTM nedokončil, což znamená, že v tak vyrovnané konkurenci nemůže myslet nad pozicemi Viňalese a Saloma. Jeho ztráta představuje jednadvacet bodů a bude si muset počkat na zaváhání některého z vedoucích jezdců. Momentálně byl třikrát v řadě druhý, což ukazuje na jeho velmi dobrou formu.

Německý závodník Jonas Folger (Mapfre Aspar Moto3) si hodně zkomplikoval situaci zraněním zápěstí při tréninku na motokrosové motorce před katalánskou Grand Prix. V prvním volném tréninku zjistili, že zranění mu neumožní jezdit dostatečně rychle a bezpečně, což znamenalo jeho odstoupení z šesté Grand Prix sezony. Folger nadále zůstává čtvrtý, ale jeho ztráta na Rinse představuje osmatřicet bodů. Pro závod v Assenu by už měl být německý jezdec v kondici.
První pětici nejlepších uzavírá s osmačtyřiceti body Alex Márquez (Estrella Galicia 0,0). Španěl ztrácí na Folgera patnáct bodů a jeho zatím nejlepším výkonem sezony jsou dvoje čtvrtá místa z Kataru a Barcelony. Alex Márquez, bratr Marca Márqueze z MotoGP, předvádí velmi dobré výkony, ale dvě nuly z Austinu a Jerezu mu zatím lepší pozici průběžného hodnocení neumožní. Márquez společně s Rinsem minulý týden testovali na okruhu v Almeiře.

Český motocyklový jezdec Jakub Kornfeil (Redox RW Racing GP) nebodoval ve třech závodech z celkem šesti odjetých podniků sezony. V posledních dvou záodech si vypil kalich hořkosti až do dna. Poprvé mu v Mugellu spadl v poslední zatáčce před cílem domácí závodník pod motorku a naposledy v Barceloně se situace opakovala s tím rozdílem, že padající jezdec poškodil Kornfeilovu motorku Kalex/ KTM, což ve finále znamenalo odstoupení ze závodu. Nyní má průběžně jedenáctý Kornfeil sedmadvacet bodů, stejný počet má také Efrén Vázquez (Mahinra Racing), třináctý Niklas Ajo (Avant Tecno) ztrácí bod a a čtrnáctý Arthur Sissis (Red Bull KTM Ajo) jen dva body.

Na divokou kartu se představí domácí závodník Thomas van Leeuwen (Racing Team van Leeuwen), lídr holandského motocyklového šampionátu. Holanďan už v mistrovství světa jednou na divokou kartu nastoupil, když v roce 2011 závodil s Hondou v kubatuře do 125ccm a cílem domácího závodu v Assenu projel osmadvacátý. Druhým jezdcem na divokou kartu je osmnáctiletý Bryan Shouten (Dutch Racing Team). Shouten závodí v seriálech CEV a IDM. V motocyklovém šampionátu jel celkem dvakrát – v roce 2011 byl v třídě do 125ccm dvaadvacátý a v roce 2012 projel cílem závodu Moto3 pětadvacátý.

!!! Den závodu TT v Assenu je už v sobotu 29.června 2013. Věnujte proto pozornost časovému harmonogramu !!!

Průběžné hodnocení – Moto3.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist