Ohlasy na testy v Sepangu (1)

Na malajsijském okruhu Sepang proběhly třídenní testy třídy MotoGP, první část hodnocení jezdců naleznete v následujícím článku.

John Hopkins (Rizla Suzuki MotoGP)
S průběhem týdne jsem opravdu spokojený. Máme zde nový motocykl, potřeboval jsem si ho nejprve pořádně nastavit. To se mi podařilo během prvního dne, další dny se zněny dělaly již pouze na některých místech. Testoval jsem pro Bridgestone mnoho pneumatik a všechny vypadaly opravdu dobře. Poslední den jsem zkoušel několik kvalifikačních pneumatik. Nikdy jsem si jízdu na osmistovce tolik neužíval, tak dobře pneumatiky pracovaly. Také jsem zkoušel simulaci závodu a s výsledkem jsem hodně spokojený. Absolvoval jsem to v nejteplejší části dne a celou simulaci jsem byl hodně rychlý. Nyní vše vypadá dobře a celkově jsem spokojený. Toto je pro mě velký rok, mám několik nových sponzorů, a tak bych chtěl kvůli ním odvádět dobrou práci, kterou si jistě zaslouží i můj tým Rizla Suzuki a všichni, kteří mě podporují.
Chris Vermeulen (Rizla Suzuki MotoGP)
Byl to celkem dobrý test. Tři dny za sucha jsou zde v Malajsii neobvyklé. Odvedl jsem hodně práce. Testoval jsem předek, zadek a kvalifikační pneumatiky od Bridgestone, také jsem testoval hodně nových dílů od Suzuki. John i já jsme dostali nový motocykl 2007, který se dal skvěle používat. Jezdil jsem rychleji a rychleji a nakonec jsem dokázal zajet své nejrychlejší kolo, jaké jsem kdy na tomto okruhu dokázal. Dnes odpoledne jsem absolvoval simulaci závodu, která byla nakonec rychlejší než můj čas v loňském závodě. Dokonce mi tentokrát při simulaci i drobně zapršelo v zadní části okruhu. Při testování jsem se cítil dobře. Nyní se již těším na testy na Phillip Islandu.
Alex Barros (Pramac d´Antín MotoGP)
Dnes to probíhalo dobře, používal jsem pouze závodní pneumatiky Bridgestone. Pracoval jsem na zlepšení zadní části motocyklu. Jsem na dobré cestě. Po tomto třetím dnu testování jsem velmi spokojený. Na motorce jsem se již cítil velmi pohodně. Jsem si jistý, že v dalším testu budu pokračovat ve zlepšení.
Alex Hofmann (Pramac d´Antín MotoGP)
Dnes to bylo lepší než včera. Sice jsem se necítil stoprocentně, ale udělali jsme dobrou práci a nahradili tak včerejší ztracený čas. Našel jsem dobrý směr práce, ale musíme pokračovat v práci na nastavení. Nastavení pro závod je dobré, ale zatím nejsem spokojený s nastavením pro kvalifikaci, kde nejsem schopný využít na maximum kvalifikační pneumatiku. Závěrem ovšem mohu potvrdit, že s průběhem malajsijského testu jsem spokojený. Našel jsem dobrý základ pro další práci, která proběhne na Phillip Islandu, tedy na okruhu, na kterém se cítím lépe.
Valentino Rossi (Yamaha Factory Racing Team)
Dnes jsem se koncentroval na brzdění a rozhodně to pomohlo ve zlepšení. Myslím si, že vše může být ještě lepší a to je i věc, na které budu pracovat, až se sem opět vrátíme. Dnes došlo k několika důležitým technickým změnám, které by měli pomoci inženýrům od Yamahy vylepšit nový motocykl. Při tomto testu se nám podařilo projít celým naplánovaným programem, který zahrnoval test mnoha nových pneumatik Michelin. Dnes jsem měl také možnost vyzkoušet kvalifikační pneumatiku a dostal jsem se pod 2:01. Myslím, že Michelin odvedl během zimy velmi dobrou práci. Zkoušel jsem šestnácti-palcové pneumatiky, které vypadají dobře. Celkově to bylo velmi pozitivní testování. Většina týmů pojede testovat na Phillip Island, ale my se za deset dnů vrátíme na Sepang k testu dalších nových věcí. Potřebujeme ještě pracovat na motoru, i když v tomto stádiu vývoje je již dobrý. Doposud jsem se soustředil spíše než na sílu, tak na jeho výkon. Je to ovšem teprve první test roku, je proto stále ještě hodně času.
Colin Edwards (Yamaha Factory Racing Team)
Po třech dnech vynikající práce se již těším domů. Dnes jsem sice najezdil pouze 22 kol, ale i to bylo dost na to, abych si potvrdil to, co jsem se za tento týden naučil. Trochu jsem změnil práci s pneumatikami, přiblížil jsem se k tomu, co dělá Valentino a hned to bylo vidět na zlepšení. Moje nejrychlejší kolo bylo na závodní pneumatice podobné té, kterou on používá. Nevyzkoušel jsem si kvalifikační pneumatiku, ale cítím, že bylo lepší učit se na závodních gumách. Vyzkoušel jsem si nový předek i zadek, byly to ohromné pneumatiky. Trochu jsem si hrál s nastavením motorky a vyzkoušel několik zajímavostí, které používá Valentino. Nakonec jsem ovšem opět dal přednost mému nastavení. Na to, že to byl první test, je výsledek povzbuzující. Teď si rychle odpočinou a opět zpět do práce.
Randy de Puniet (Kawasaki Racing Team)
Poprvé jsem si pořádně vyzkoušel nový stroj. Jsem s jeho výkonem spokojen, zvláště pak, když vidím jak během šesti týdnů dokázali inženýři vše vylepšit. Bez jakýchkoliv problémů jsem zde najezdil mnoho kol. Mohl jsem se tak intenzivněji zabývat testovacím programem, což v této části sezóny je nejdůležitější. Celkově jsem s pokrokem spokojený. Dnes ráno se mi podařilo zajet mé historicky nejrychlejší kolo na okruhu Sepang. Podařila se mi i první část simulace závodu. Ke konci simulace se moje časy na kolo začaly zhoršovat, ale to je věc, kterou se nyní budeme intenzivněji zabývat. Do prvního závodu máme ještě devět testovacích dnů. Během těchto dnů musíme pilně pracovat. Poslední tři dny ukázaly, že potenciál máme.
Olivier Jacque (Kawasaki Racing Team)
Test pro mě začal překvapením, jak hodně práce během šesti týdnů u Kawasaki odvedli. Motorka je omnoho lepší než při listopadovém testu. Během tří testovacích dnů se věci dařily bez sebemenších problémů. Podařilo se udělat pokrok v základním nastavení, ale také jsme identifikovaly změny, které by mi měly pomoci v při dalším testu. Randy předvedl, že motorka je rychlá a já proto doufám, že práce odvedená mým novým týmem, bude pomocníkem pro další testování. Chci pokračovat v dobré práci na vývoji motocyklu a pokud se to podaří, myslím že hodně lidí bude při prvním závodě překvapených.
Nicky Hayden (Repsol Honda)
Během tohoto testu jsem se o motocyklu hodně dozvěděl, odevzdal jsem také mnoho informací o motocyklu mému šéftechniku Pete Bensonovi a jeho chlapcům. Cítil jsem, že se mi na osmistovce jezdí lépe něž v listopadu. Bylo dobré skončit blíže k nejlepším. Vím, že jsem díru do světa neudělal, ale rozhodně odjíždím s pozitivním pocitem. Podařilo se mi nalézt dobré nastavení a také jsem testoval přední šestnácti-palcové pneumatiky Michelin, které vypadaly opravdu dobře. Na rovinkách cítím, že z motocyklu hodně vyčnívám, to je také místo, kde hodně ztrácím. Nevím zda to je výkonem motoru nebo aerodynamikou. Je dobré, že nyní jedeme na Phillip Island, protože tam můžu otestovat díly na jiném okruhu. Chtěl jsem zde absolvovat simulaci závodu, ale opravdu ještě nemám v rameni potřebnou sílu. Nejvíce jsem jel deset kol v kuse, nechtěl jsem riskovat, protože ramena se obvykle dlouho hojí. Těším se na Phillip Island, kde není tolik míst s tvrdým brzděním.
Daniel Pedrosa (Repsol Honda)
Dnes jsem byl schopen udělat nějaký pokrok a hned jsem se na motorce cítil lépe. Také jsem si potvrdil místa, kde je potřeba vylepšit motocykl, a to je také dobré. Také jsem pro Michelin testoval nové pneumatiky, včetně šestnácti-palcových novinek. Je brzo definitivně hodnotit tyto pneumatiky, ale pocit jsem z nich měl dobrý, a tak si myslím, že je to dobrá cesta pro budoucnost. Při posledním testu v Jerezu jsem byl nejrychlejší, ale toto je jiný okruh. Je zde vyšší teplota a jezdí se zde jiným stylem. Budeme proto analyzovat získaná data a použijeme je pro zlepšení na Phillip Islandu.

Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist