Ohlasy na Jerez

Ohlasy několika jezdců MotoGP na testy v Jerezu a velká fotogalerie z těchto testů.

Loris Capirossi (Ducati Marlboro)
Jsem spokojený s kvalifikačními pneumatikami, jedna separace, kterou jsem dostal k testování, byla opravdu vynikající. Přední pneumatiky jsou zde v Jerezu opravdu vyborné, zadní závodní pneumatiky jsou také dost dobré. Během posledních tří dnů jsem cítil nepřítomnost Carlose. S ním bych jistě prošel ještě větší kus práce. Nicméně odvedl jsem vše co jsem mohl, teď již pouze čekám na 10. dubna.
Valentino Rossi (Gauloises Yamaha Team)
Do obědu dnes probíhalo vše docela dobře. Nicméně po obědě jsem zkoušel několik nových věcí, které však nepracovaly tak jak jsem očekával. Poté co se opotřebovala pneumatika, jsem měl několik problémů při brždění. Motocykl byl neklidný. Vím co musíme udělat pro zlepšení a tak nejsem ustaraný. Přední kolo je dobré, to jsem zlepšil již v Barceloně, nyní tedy ještě vylepšit to zadní, ale víme jak to uděláme. V každém případě jsem spokojený, že skončilo testování. Jsem připravený na první závod, motocykl je dobrý a já se těším na skvělou bitvu během tohoto roku.
Colin Edwards (Gauloises Yamaha Team)
Jsem spokojený, protože kromě Valentina všech sedm jezdců, kteří jsou přede mnou, použilo kvalifikační pneumatiky. Na závodních pneumatikách jsem jezdil stabilně rychle, stále nízkých 1:41. Je to dobré znamení do závodu, který je zde za dva týdny. Nicméně dostat se do této fáze zabralo hodně času. Vyzkoušel jsem hodně věcí, ale nakonec jsem nalezl to správné řešení, motocykl nyní pracuje dobře. Mám až na několik výjimek stejné nastavení jako Valentino, máme v tomto směru stejný způsob nastavování motocyklu. Nyní jedu na rychlou návštěvu domů a pak již zpět k prvnímu závodu. Bylo to dlouhé zimní testování!
Toni Elías (Fortuna Yamaha Team)
Dnes jsem měl několik menších problémů, přesto jsem se dostal dále. Poslední tři dny byly velmi pozitivní a dokonce mi umožnily druhý den testovat motocykl s mokrým nastavením. Jsem spokojený se způsobem, kterým jsme pracovali jako tým. Jsem si před prvním závodem jistý.
Ruben Xaus (Fortuna Yamaha Team)
Dnes jsem udělal malou chybu, ale navzdory tomu jsem s celkovým pokrokem spokojený. Na motocyklu jsem jezdil stále stabilněji. Nyní již musím pracovat pouze na drobnostech. Na začátek sezóny se opravdu těším.
Nicky Hayden (Repsol Honda)
Toto bylo pro mne velké testování. Tým pracoval opravdu dobře a já se pokusil udělat vše co ode mne požadoval. Nejlepší kolo jsem zajel na kvalifikačních pneumatikách. Ještě potřebuji soustředit svou sílu na závodní nastavení. Nalezli jsme řešení problému ve třech sekcí okruhu z celkem čtyřech sekcí. Do závodu za dva týdny musíme zlepšit i tu poslední. Toto byl poslední z 26. dnů testování, bylo hezké vidět v boxu úsměv na tvářích mého týmu. Chlapci odvedli obrovskou práci. Zlepšil jsem v Jerezu vlastní maximum, je to výsledek zimní práce továrny Honda a Michelin. Na motocyklu se cítím velmi dobře, jsem připravený závodit.
Max Biaggi (Repsol Honda)
Byl to těžký víkend. Motocykl byl dobrý, ale oproti Barceloně zmizelo něco ze mne. Od pátku do neděle jsem měl nové problémy. Je těžké hledat příčinu, ale nastavení, které pracovalo na všech ostatních okruzích, nepracovalo na tomto. Mám problémy s motorem při nájezdech do zatáček a při výjezdech naopak s výkonem. Nicméně se nevzdávám. Právě v této době musím být silný a ještě více s mým týmem pracovat na hledání řešení.
Marco Melandri (Telefonica MoviStar Honda)
Během tří dnů se odvedlo mnoho pozitivní práce, byl to pro mne dobrý test. Absolvoval jsem závodní simulaci se stabilními časy 1:41. Možná, že kdybych použil měkčí pneumatiky, tak jsem mohl být ještě rychlejší. Michelin mi poskytl k testování nějaké kvalifikační pneumatiky, které byly opravdu působivé. Nemohu se dočkat závodu.
Sete Gibernau (Telefonica MoviStar Honda)
S tímto výsledkem testu jsem spokojený, všechno probíhalo velmi dobře. Odvedená práce mi dala velmi dobré základní nastavení pro start sezóny. Včera jsem kvůli dešti ztratil většinu času, proto bylo nutné dnes vše dohnat. Neměl jsem čas na plánovanou závodní simulaci, ale nalezl jsem dobrou sadu. Nechtěl jsem to následně měnit jen proto, abych zajel rychlé kolo na kvalifikační pneumatice.
Makoto Tamada (Konica Minolta Honda)
S prací odvedenou během zimního testování a s nastavením motocyklu, jsem spokojený. To, že jsem neustále patřil k nejlepším jezdcům, to pouze potvrzuje. Od roku 2003, kdy jsem zahájil svou kariéru v MotoGP, byla toto určitě nejlepší zimní příprava. Dosahoval jsem nejlepší časy a tak jsem spokojený, věřím, že až se sem za dva týdny vrátíme, budeme schopni konkurovat nejlepším týmům.
Troy Bayliss (Camel Honda)
Všechny testy jsou nyní u konce, příště až pojedu na okruhu, tak to bude kvůli závodu. Upřímně řečeno, nemohu se toho dočkat. Ve srovnání s prvním testem, který jsem zde v Jerezu absolvoval, jsem tentokrát jezdil pomaleji. Ovšem při pohledu na celou zimu mohu říci, že jsem se s motocyklem stále více sžíval, stále jsem se na něm cítil lépe.
Alex Barros (Camel Honda)
V testech v Jerezu jsem pracoval opravdu pilně, zvláště dnes, kdy jsem absolvoval sto kol. Soustředil jsem se na každý komponent: elektroniku, přední pneumatiku, zadní pneumatiku, brzdy a tlumení, různé nastavení geometrie. Na konci testování se mi podařilo dostat motocykl tam kam jsem chtěl. V pátek jsem byl dost nervózní, dnes jsem byl schopný jezdit čistě i s použitou pneumatikou, která měla odjeto víc jek patnáct kol. I s touto pneumatikou jsem jezdil 1:41,5. S kvalifikační pneumatikou jsem zajel 1:40,5, ale to bylo na náhradním motocyklu. Myslím si proto, že mohu říci, že se zde dařilo.
John Hopkins (Team Suzuki MotoGP)
Tento tes byl pro mne a tým opravdu dobrý. Ukázal jsem, že i na závodních pneumatikách dokážu jet rychle. Také jsem dokázal, že i v dešti mohu být nahoře mezi nejrychlejšími. Největší úspěch tohoto testování byl pro mne pocit, že mohu i za mokra jezdit stejně rychle jako ostatní jezdci, že mohu útočit na nejlepší pozice. Nyní se těším na závodění, nemohu se ho dočkat.
Shane Byrne (Team Roberts)
Hodně pokroku jsem udělal s nastavením předku, nyní vím, že jdeme správným směrem. První den jsem ještě neměl důvěru v předek stroje, poslední den jsem již jezdil hodně snadněji. Na motoru KTM jsme zkoušely různé mapy a další úpravy. Rád bych získal větší výkon, ale prozatím musím vystačit s tím co je. Je zde naděje, že se bude vše lepšit tím, jak se bude lepšit přenos síly od plynu na zadní kolo. Nedostal jsem se na test lepších pneumatik od Michelinu, dokonce jsem nejezdil ani na měkké kvalifikační pneumatice. Nebyl jsem na to připravený. Myslím si, že nyní každý ví, kde je potřeba zlepšit náš motocykl. Všichni od KTM a Teamu KR jsou velmi motivovaní a horlivý do zlepšení.
Shinya Nakano (Fuchs Kawasaki Racing Team)
Dnes to nebyl opravdu můj den, ale navzdory problémům si jsem jistý, protože z tohoto testování vyznělo několik pozitivních věcí do dalšího týdne, kdy se sem vrátíme k prvnímu závodu. Po problému s motorem na mém prvním motocyklu jsem musel přesedlat na záložní stroj, který neměl stejné nastavení. Na konci jsem vyzkoušel kvalifikační pneumatiku a zajel rychlý čas. Celkově měl test dobrý výsledek a jsem si nyní více jistější než po testu v Barceloně.
Alex Hofmann (Fuchs Kawasaki Racing Team)
Pro mé poslední rychlé kolo jsem použil měkkou pneumatiku, ale to kolo jsem nedokázal náležitě využít. Byl jsem s tím trochu zklamaný, protože jsem i na závodních pneumatikách jel 1:41,7. Než tým dokázal odstranit poruchu na motocyklu, tak to byl těžký den. Nikdy jsem nenalezl správný rytmus, ale nejsem od něj daleko. Myslím si, že k závodu v Jerezu mohu směřovat s trochou důvěry. Jsem rád, že skončilo testování, nyní chci závodit. Fotografie z Jerezu de la Frontera

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist