GP Velké Británie – Na Silverstonu slavil Bagnaia, Viňales druhý, Salač v Moto2 devátý

Kapitoly článku

Moto3 – Závod

Do závodu na 17kol odstartoval z první řady Diogo Moreira (MT Helmets-MSI), Izan Guevara (GASGAS Aspar Team) a Ryusei Yamanaka (MT Helmets-MSI). Druhá řada a Ricardo Rossi (SIC58 Squadra Corse), Stefano Nepa (Angeluss MTA Team) a Deniz Öncü (Red Bull KTM Tech 3). Třetí řada a Dennis Foggia (Leopard Racing), Tatsuki Suzuki (Leopard Racing) a Ayumu Sasaki (Sterilgarda Husqvarna Max). Lídr průběžného hodnocení Sergio Garcia (GASGAS Aspar Team) startoval jedenáctý.

Po startu si vedení udržel Diogo Moreira, ale netrvalo dlouho a před Brazilcem jel Izan Guevara a ještě v prvním kole byl v předu Ryusei Yamanaka. První kolo dokončil na špici pole Deniz Öncü, který také vedl pole Moto3 do druhého kola. Na dlouhé rovince jeho rivalové využili Turkova větrného stínu a dopředu šel Izan Guevara, druhý byl Ayumu Sasaki a třetí jel Deniz Öncü. Za vedoucí trojicí jel Tatsuki Suzuki, Diogo Moreira, Dennis Fogiia, John McPhee (Sterilgarda Husqvarna Max) a osmý Sergio Garcia. Od třetího chtěl první Guevara ostatním ujet, ale jeho náskok zachytila dvojice Ayumu Sasaki a Deniz Öncü. Penalizace z Assenu, dlouhé kolo, absolvovali jezdci Adrian Fernandez a David Muňoz.

Po pěti odjetých kolech byla situace na špici pole velmi vyrovnaná, protože vedoucí skupina měla osm jezdců. Vedl Izan Guevara, jehož těsně následoval John McPhee, Dennis Foggia, Deniz Öncü, Tatsuki Suzuki, Jaume Masia, Ayumu Sasaki a Sergio Garcia. V závěru pátého kola se na první místo dostal Dennis Foggia, ale vedení neudržel dlouho, protože si ho vzal zpět Guevara. Od sedmého kola jel na první pozici Deniz Öncü, jehož následoval Dennis Foggia, Ayumu Sasaki, John McPhee a Izan Guevara.

Do druhé poloviny závodu najel na první pozici Dennis Foggia, jehož těsně následoval Deniz Öncü, Jaume Masia, Tatsuki Suzuki a Ayumu Sasaki. Čtyři desetiny za čtvrtým Japoncem pokračoval David Muňoz, John McPhee, Jaume Masia a Sergio Garcia. Izan Guevara figuroval na desáté příčce, což v rámci šampionátu hrálo do karet Garciovi. V desátém kole závodu si první Dennis Foggia dokázal najet náskok ve výši šesti desetin. Zda to byl rozhodující moment ale zatím nebylo jisté, protože Tatsuki Suzuki z výhody týmového kolegy rychle umazával. V jedenáctém kole byl Japonec tři desetiny za vedoucím Italem v barvách Leopard Racingu. Ve dvanáctém kole už vedl Deniz Öncü, druhý jel Dennis Foggia, třetí Ayumu Sasaki, čtvrtý Tatsuki Suzuki, pátý Jaume Masia za nímž jeli v těsném závěsu Ivan Ortola, Sergio Garcia, David Muňoz, Izan Guevara, Stefano Nepa, John McPhee, Diogo Moreira a třináctý Daniel Holgado.

Pět kol před cílem vedl početnou skupinu bojující o pozice na stupních vítězů Dennis Foggia, druhý byl jeho týmový kolega Tatsuki Suzuki, třetí Deniz Öncü, čtvrtý Jaume Masia a pátý Ivan Ortola. Osmý byl vedoucí jezdec šampionátu Sergio Garcia, devátý jeho rival v boji o titul Izan Guevara. Katastrofální scénář nastal pro lídra Garciu, jehož tři kola před cílem poslal k zemi Japonec Sasaki. To znamená, že do vedení šampionátu se posunuje Izan Guevara. Ayumu Sasaki skončil na nosítkách zdravotní služby. Do posledního kola najel jako první Dennis Foggia.

Neuvěřitelné poslední kolo, v němž po chybě Ivana Ortoly havaroval Izan Guevara, jenž tak nepřevezme vedení v šampionátu. Z třetí pozice havaroval David Muňoz, havaroval také Tatsuki Suzuki. Závod vyhrál Dennis Foggia, druhý projel cílem Jaume Masia a třetí byl Deniz Öncü, který měl štěstí, jelikož dostal ránu do zadní části své motorky. Lídrem zůstává Sergio Garcia.

GP Velké Británie, Moto3 – Závod (17kol)
21°C, dráha suchá, 38°C, vlhkost: 52%
1. # 7 Dennis Foggia IT Leopard Racing Honda 37'30.120
2. # 5 Jaume Masia ES Red Bull KTM Ajo KTM +0.252
3. # 53 Deniz Öncü TR Red Bull KTM Tech3 KTM +0.297
4. # 27 Kaito Toba JP CIP Green Power KTM +0.738
5. # 82 Stefano Nepa IT Angeluss MTA Team KTM +0.762
6. # 10 Diogo Moreira BR MT Helmets - MSI KTM +0.881
7. # 17 John McPhee GB Sterilgarda Husqvarna Max Husqvarna +0.932
8. # 6 Ryusei Yamanaka JP MT Helmets - MSI KTM +0.936
9. # 16 Andrea Migno IT Rivacold Snipers Team Honda +1.108
10. # 99 Carlos Tatay ES CFMOTO Racing PruestelGP CFMOTO +1.790
11. # 43 Xavier Artigas ES CFMOTO Racing PruestelGP CFMOTO +1.827
12. # 19 Scott Ogden GB VisionTrack Racing Team Honda +2.050
13. # 20 Lorenzo Fellon FR SIC58 Squadra Corse Honda +2.186
14. # 54 Riccardo Rossi IT SIC58 Squadra Corse Honda +2.383
15. # 31 Adrian Fernandez ES Red Bull KTM Tech3 KTM +21.029
16. # 23 Elia Bartolini IT QJMotor Avintia Racing Team KTM +21.064
17. # 64 Mario Suryo Aji ID Honda Team Asia Honda +21.188
18. # 72 Taiyo Furusato JP Honda Team Asia Honda +21.243
19. # 67 Alberto Surra IT Rivacold Snipers Team Honda +21.430
20. # Nicola Fabio Carraro IT QJMotor Avintia Racing Team KTM +21.454
21. # 70 Joshua Whatley GB VisionTrack Racing Team Honda +30.280
22. # Marc Garcia ES CIP Green Power KTM +42.153
23. # 22 Ana Carrasco ES BOE Motorsports KTM +42.165
             
Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 96 Daniel Holgado ES Red Bull KTM Ajo KTM  
  # 28 Izan Guevara ES Gaviota GASGAS Aspar Team GASGAS  
  # 24 Tatsuki Suzuki JP Leopard Racing Honda  
  # 44 David Muñoz ES BOE Motorsports KTM  
  # 48 Ivan Ortola ES Angeluss MTA Team KTM  
  # 71 Ayumu Sasaki JP Sterilgarda Husqvarna Max Husqvarna  
  # 11 Sergio Garcia ES Gaviota GASGAS Aspar Team GASGAS  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist