GP Valencie – Poslední závod vyhrál Bagnaia, Salač čtvrtý v Moto3

Sezona MS silničních motocyklů 2021 dnes skončila třemi závody Velké ceny Valencie. Vítězem závodu Moto3 je Xavier Artigas (Honda), Filip Salač (KTM) obsadil parádní čtvrté místo a nyní se již bude připravovat na přestup do Moto2, který spojil s týmem Gresini. Závod Moto2 vyhrál Raul Fernandez, nicméně na titul to nestačilo a světové prvenství slaví Remy Gardner (Kalex). V závodu MotoGP dominovali jezdci Ducati. Vyhrál Francesco Bagnaia (Ducati), který uvedl, že je to dárek pro Rossiho, druhý projel cílem Jorge Martin (Ducati), jenž se zároveň stává Nováčkem roku 2021, třetí byl Jack Miller (Ducati). Emoce vzbuzovalo loučení Valentina Rossiho (Yamaha), pro něhož to byl poslední závod kariéry. Nyní mají jezdci královské kubatury příští týden testy a pak už následuje zimní přestávka.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do závodu na 27kol odstartoval z první řady Jorge Martin (Pramac Racing), Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team) a Jack Miller (Ducati Lenovo Team). Druhá řada a trojice Joan Mir (Team Suzuki ECSTAR), Johann Zarco (Pramac Racing) a Alex Rins (Team Suzuki ECSTAR). Z třetí řady vyrazil Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing), Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP) a Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu). Valentino Rossi (Petronas Yamaha SRT) startoval do svého posledního závodu z desáté pozice.

Po startu si vedení udržel Jorge Martin, naopak Jack Miller ztratil kontakt s přední skupinou. Jorge Martin vedl i po pěti odjetých kolech. Těsně za Španělem jel Francesco Bagnaia, Alex Rins a Joan Mir. Valentino Rossi byl desátý a v závodu už nepokračoval Takaaki Nakagami, který znovu nevyužil dobré výchozí pozice.

V jedenáctém kole vedl Jorge Martin, jenž by si dojel pro titul Nováček roku 2021. Druhý jel Francesco Bagnaia a těsně za ním Alex Rins. Jenže ten v šesté zatáčce chyboval a skončil na zemi. Na jeho místo se posunul Joan Mir, jenž byl znovu blízko šance stát na stupních vítězů. K vedoucí skupině se blížil Jack Miller, jehož ztráta na Mira představovala půl sekundy. Pátý Fabio Quartararo už na Australana ztrácel 1,5 sekundy.

V polovině závodu zůstávalo pořadí na špici pole stejné. Vedl Jorge Martin, desetinu za Španělem jel Francesco Bagnaia, necelé půl sekundy za Italem byl Joan Mir. Necelých šest desetin ztrácel na pódium čtvrtý Jack Miller. Pátý Fabio Quartararo měl za sebou Aleixe Espargara, Johanna Zarca a Brada Bindera. V šestnáctém kole Francesco Bagnaia zaútočil na vedoucího Martina a převzal vedení závodu.

V devatenáctém kole předjel Jack Miller třetího Mira a rázem byli oba jezdci tovární Ducati na pódiu a společně s Martinem měl italský výrobce komplet stupně vítězů. První Francesco Bagnaia si v jednu chvíli najel menší náskok, ale ten dlouho nevydržel a Jorge Martin nevzdával naději na vítězství. Třetí Australan Miller ztrácel na vedoucí dvojici 1,2 sekundy. Čtvrtý Joan Mir mírně zpomaloval a ztrácel na Millera přes jednu sekundu.

Pět kol před cílem posledního závodu sezony vedl Francesco Bagnaia náskokem šesti desetin, který najel na druhého Jorge Martina. Třetí Jack Miller zrychloval na Martina mu scházelo necelých sedm desetin. Osamocený závod jel čtvrtý Joan Mir podobně jako pátý Fabio Quartararo nebo šestý Johann Zarco. Valentino Rossi zůstával desátý, tři desetiny za Italem jel jeho krajan Franco Morbidelli (Monster Energy Yamaha MotoGP). Do posledního kola najel první Bagnaia, souboj slibovala dvojice Martin a Miller.

Poslední závod sezony vyhrál Francesco Bagnaia, vicemistr světa pro rok 2021. Druhý projel cílem Jorge Martin, jenž se stává Nováčkem roku 2021. Třetím jezdcem v cíli byl Jack Miller, takže italská Ducati obsadila všechny tři pozice pódia. Valentino Rossi dokončil svůj poslední závod jako desátý a tím zároveň končí jedna éra spojena s Valentinem Rossim. Jaké to bude bez Rossiho? Uvidíme. Grazie Vale.

GP Valencie, MotoGP – Závod (27kol)
20°C, dráha suchá, 23°C, vlhkost: 48%
1. # 63 Francesco BAGNAIA ITA Ducati Lenovo Team Ducati 41'15.481
2. # 89 Jorge MARTIN SPA Pramac Racing Ducati +0.489
3. # 43 Jack MILLER AUS Ducati Lenovo Team Ducati +0.823
4. # 36 Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +5.214
5. # 20 Fabio QUARTARARO FRA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +5.439
6. # 5 Johann ZARCO FRA Pramac Racing Ducati +6.993
7. # 33 Brad BINDER RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM +8.437
8. # 23 Enea BASTIANINI ITA Avintia Esponsorama Ducati +10.933
9. # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +12.651
10. # 46 Valentino ROSSI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +13.468
11. # 21 Franco MORBIDELLI ITA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +14.085
12. # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +16.534
13. # 73 Alex MARQUEZ SPA LCR Honda CASTROL Honda +17.059
14. # 88 Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Factory Racing KTM +18.221
15. # 27 Iker LECUONA SPA Tech 3 KTM Factory Racing KTM +19.233
16. # 12 Maverick VIÑALES SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +19.815
17. # 10 Luca MARINI ITA SKY VR46 Avintia Ducati +28.860
18. # 9 Danilo PETRUCCI ITA Tech 3 KTM Factory Racing KTM +32.169
               
Závod nedokončil/neklasifikován:        
  # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki  
  # 30 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 3 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
fomax přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist