GP Štýrska – Jorge Martin získal své první vítězství v MotoGP, Filip Salač jedenáctý

Závodníci šampionátu MotoGP nastoupili do závodu po více než měsíci. Pro své první vítězství v královské kubatuře a historicky první vítězství pro Pramac Racing si dojel Jorge Martin. Na pódiu skončili také Joan Mir s Fabiem Quartararem, který navýšil svůj náskok ve vedení mistrovství světa na padesát bodů. Český závodník Filip Salač skončil v závodě Moto3 na jedenácté pozici, třídu Moto2 pak ovládl Marco Bezzecchi.

Kapitoly článku

MotoGP - Závod (28 kol)

Závod v Rakousku byl vyhlášený jako suchý, očekával se však déšť. Z prvního místa startoval Jorge Martin (Pramac Racing), vedle něj se postavili na grid Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team) a Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP). Druhá řada bude patřit Jacku Millerovi (Ducati Lenovo Team), Joanu Mirovi (Team SUZUKI ECSTAR) a Johannu Zarcovi (Pramac Racing), třetí pak Aleixovi Espargarovi (Aprilia Racing Team Gresini), Marc Márquez (Repsol Honda Team) a Maverick Viñales (Monster Energy Yamaha MotoGP).

Nejlépe se od země odlepil Francesco Bagnaia, jenž vjížděl do první zatáčky na prvním místě. Na výjezdu však byli velmi dobří Joan Mir s Jorge Martinem, jež se na Bagnaiu hned nalepili. Naopak start příliš nevyšel Fabiovi Quartararovi, který jezdil na čtvrté příčce, za ním už byl Marc Márquez. Ten se nakonec ještě v prvním kole před Francouzce dostal. Dani Pedrosa jedoucí na divokou kartu byl třináctý, Valentino Rossi, jenž oznámil konec kariéry, až dvaadvacátý.

Ve druhém kole se před úřadujícího mistra světa, který chyboval, dostal Marc Márquez. Vzápětí byl však jezdec Hondy dlouhý, čehož využili Fabio Quartararo, který se posunul na třetí místo, Joan Mir i Maverick Viñales. Ve třetí zatáčce skončili na zemi Dani Pedrosa s Lorenzem Savadorim (Aprilia Racing Team Gresini), kterého odnášeli z trati na nosítkách. Zároveň byla vyvěšena červená vlajka, jelikož Savadori přepadl přes Pedrosovu motorku a vylitý benzín začal hořet.

Závod byl restartovaný na 27 kol, jezdci se na grid postavili dle pozic, které si vyjeli v kvalifikaci. Maverick Viñales měl problém s motocyklem a musel startovat z boxové uličky. Do vedení se po zhasnutí červených světel dostal Jorge Martin, kterého však záhy předjel Jack Miller. Třetí místo patřilo Joanu Mirovi, který měl na čtvrtého Fabia Quartarara náskok 0,331 sekundy. Pátý pak jel Johann Zarco. Marc Márquez se po startu střetl s Aleixem Espargarem. Zatímco někdejší mistr světa se zařadil na desátou příčku a později se poté, co byl dlouhý propadl až na čtrnáctou, Espargaro jel po střetu až šestnáctý.

Do třetího kola vjížděl na prvním místě Jack Miller, Joan Mir byl druhý a Jorge Martin třetí. Náskok, který jezdci měli, dokázal Fabio Quartararo snížit na minimum, čtveřice se držel ještě Johann Zarco. Šestý Alex Márquez už ztrácel 0,992 sekundy. Francesco Bagnaia se propadl až na osmou příčku, Marc Márquez se naopak dostával dopředu. Dani Pedrosa jel na patnácté pozici.

Pro Aleixe Espargara skončil závod odstoupením, pro Aprilii tak dopadl první závod v Rakousku smolně. Valentino Rossi dostal varování od jury před překračováním traťových limitů, a Johann Zarco zajel v sedmém kole nejrychlejší kolo závodu 1'23,702 sekundy. Následně se Fabio Quartararo dostal před třetího Jacka Millera a začal stahovat náskok, který si vypracovali vedoucí Jorge Martin s Joanem Mirem.

Maverick Viñales nebude s prvním srpnovým závodem spokojený. Po startu z pit lane dostal patnáct kol před cílem long lap penalty. Miguel Oliveira kvůli technickým problémům zajel zpět do boxů ke svým mechanikům, long lap penalty pak dostal i Enea Bastianini.

Jorge Martin obdržel v osmnáctém kole varování za překračování traťových limitů. Joan Mir ho následoval na druhém místě, Fabio Quartararo byl pak třetí. Jack Miller se nedokázal udržet v sedle svého motocyklu a skončil na zemi, čímž pro něj závod skončil. Na čtvrtou příčku se pak posunul Johann Zarco a na páté Takaaki Nakagami. Osmý jezdil Marc Márquez, za ním byli seřazení Alex Márquez a Francesco Bagnaia. Danimu Pedrosovi patřila jedenáctá příčka, Valentinovi Rossimu třináctá. Pol Espargaro dostal long lap penalty, po jejímž projetí se propadl na sedmnáctou pozici.

Vítězem závodu se stal Jorge Martin, který získal nejen své historicky první vítězství v MotoGP, ale i pro Pramac Racing. Cílem projel 1,548 sekundy před druhým Joanem Mirem, třetí místo pak patří Fabiovi Quartararovi. Před cílem se před Johanna Zarca dostali ještě Brad Binder a Takaaki Nakagami, Francouz se tak musí spokojit s šestou pozicí. Sedmé místo patří Alexi Rinsovi a osmé Marcu Márquezovi. Francesco Bagnaia projel cílem devátý, po třísekundové penalizaci za neodjetí long lap ale skončil jedenáctý.

AKTUALIZACE: Lorenzo Savadori má zlomený kotník a bude muset podstoupit operaci. Vrátí se pravděpodobně do závodu v Silverstone.
GP Štýrska, MotoGP - Závod (28 kol)
19°C, dráha suchá, 19°C, vlhkost: 67 %
1. # 89 Jorge MARTIN SPA Pramac Racing Ducati 38'07.879
2. # 36 Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +1.548
3. # 20 Fabio QUARTARARO FRA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +9.632
4. # 33 Brad BINDER RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM +12.771
5. # 30 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +12.923
6. # 5 Johann ZARCO FRA Pramac Racing Ducati +13.031
7. # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +14.839
8. # 93 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda +17.953
9. # 73 Alex MARQUEZ SPA LCR Honda CASTROL Honda +19.059
10. # 26 Dani PEDROSA SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +19.389
11. # 63 Francesco BAGNAIA ITA Ducati Lenovo Team Ducati +21.667
12. # 23 Enea BASTIANINI ITA Avintia Esponsorama Ducati +25.267
13. # 46 Valentino ROSSI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +26.282
14. # 10 Luca MARINI ITA SKY VR46 Avintia Ducati +27.492
15. # 27 Iker LECUONA SPA Tech 3 KTM Factory Racing KTM +31.076
16. # 44 Pol ESPARGARO SPA Repsol Honda Team Honda +31.150
17. # 35 Cal CRUTCHLOW GBR Petronas Yamaha SRT Yamaha +40.408
18. # 9 Danilo PETRUCCI ITA Tech 3 KTM Factory Racing KTM +48.114
  # 12 Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +1'03.149
Neklasifikovaní          
  # 43 Jack MILLER AUS Ducati Lenovo Team Ducati 9 Laps
  # 88 Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Factory Racing KTM 13 Laps
  # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia 23 Laps
Nestartoval          
  # 32 Lorenzo SAVADORI ITA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia 0 Lap

Informace o redaktorovi

Andrea Štipčáková - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist