GP Španělska – Double pro Ducati, Miller vyhrál, Bagnaia je nový lídr

První květnová neděle byla dnem závodu Velké ceny Španělska v Jerezu. Závod Moto3 vyhrál Pedro Acosta (ve věku 16let a 342 dní), jenž se stal nejmladším jezdcem v historii, který vyhrál tři závody v řadě, čímž vymazal rekord Marca Melandriho (ve věku 17let a 29 dní), který v roce 1999 vyhrál GP Německa, České republiky a Imoly. Český závodník Filip Salač si z Jerezu odváží čtyři body za dvanácté místo. V klání Moto2 dominoval Fabio Di Giannantonio, lídrem zůstává Remy Gardner. Závod královské kubatury vyhrál Jack Miller, druhý projel cílem Francesco Bagnaia, který je nyní novým lídrem průběžného hodnocení. Pátým podnikem sezony je v polovině května Velká cena Francie.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod (25kol)

Do 25kol závodu startoval z první řady Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP Team), Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT) a Jack Miller (Ducati Lenovo Team). Druhá řada a Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team), Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu) a Johann Zarco (Pramac Racing). Třetí řada a trojice Maverick Viňales (Monster Energy Yamaha MotoGP), Aleix Espargaró (Aprilia Racing Team Gresini) a Alex Rins (Team Suzuki ECSTAR). Dvanáctý startoval jezdec na divokou kartu Stefan Bradl (HRC Team), třiadvacátý Tito Rabat (Pramac Racing), náhradní jezdec za zraněného Jorge Martina.

Výborně odstartoval Jack Miller, který do první zatáčky najížděl ve vedení pole královské kubatury. Druhou pozici udržel Franco Morbidelli, na třetí se posunul Francesco Bagnaia. Havaroval Alex Márquez (LCR Honda Castrol) a o něco později Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing). Ve třetím kole spadl Alex Rins (Team Suzuki ECSTAR), takže ani v Jerezu neměl Španěl štěstí. Oba posledně jmenovaní se do závodu vrátili a jeli na poslední a předposlední pozici. Valentino Rossi (Petronas Yamaha SRT) neměl žádný progres, byl sedmnáctý a to už před ním tři jezdci spadli.

Po pěti kolech vedl Fabio Quartararo, který měl půl sekundy náskoku na druhého Jacka Millera. Za Australanem jel Franco Morbidelli, Aleix Espargaró (Aprilia Racing Team Gresini) a Francesco Bagnaia. Druhou skupinu vedl Takaaki Nakagami, sedmý byl Joan Mir (Team Suzuki ECSTAR), osmý Maverick Viňales, devátý Johann Zarco a desátý Pol Espargaró (Repsol Honda Team). Marc Márquez jel jedenáctý, Stefan Bradl dvanáctý. Nejvýše postaveným nováčkem byl třináctý Enea Bastianini (Avintia Esponsorama). Bohužel v desátém kole Bastianini spadl.

V polovině závodu královské kubatury zůstával na špici pole Fabio Quartararo, jehož náskok na druhého Jacka Millera představoval 1,4 sekundy. Už 2,6 sekundy ztrácel na Millera třetí Franco Morbidelli, který měl těsně za sebou druhého jezdce továrny Ducati Francesca Bagnaiu. Pátý jel Aleix Espargaró, který by mohl dostat Aprilii blízko pódia, jen musel čelit atakům Japonce Nakagamiho. Podruhé spadl Brad Binder a to už byl jeho definitivní konec v závodě. V patnáctém kole se Bagnaia dostal na třetí pozici. Vedoucí Quartararo měl naopak velký problém, protože téměř okamžitě přišel o vysoký náskok a Miller byl na jeho zadním kole. V šestnáctém kole převzal Jack Miller vedení v závodě.

V osmnáctém kole vedl Jack Miller náskokem 2,2 sekundy a jeho týmový kolega Bagnaia úspěšně zaútočil na druhou pozici, takže Fabio Quartararo postupně ztrácel pozice a bylo jasné, že Top3 dlouho neudrží. V devatenáctém kole se na třetí místo dostal Franco Morbidelli, Japonec Takaaki Nakagami zaútočil na Espargara s Quartararem a rázem byl čtvrtý, necelé dvě sekundy za Morbidellim. Francouz Quartararo už jel sedmý a to byla pro lídra průběžného hodnocení pohroma. Nebyl to v případě Francouze technický, ale zřejmě zdravotní problém.

Pět kol před cílem závodu byl náskok prvního Jacka Millera na hodnotě 1,8 sekundy. Druhý jel Francesco Bagnaia, třetí Franco Morbidelli, který na druhou pozici ztrácel necelé půl sekundy. Celkem 1,8 sekundy dělilo Japonce Nakagamiho od umístění na stupních vítězů, čtyři desetiny za jezdcem LCR Hondy byl úřadující mistr světa Joan Mir. Na šesté pozici v závodu pokračoval Aleix Espargaró, sedmý byl Maverick Viňales, osmý Johann Zarco, devátý Marc Márquez a desátý Pol Espargaró. Valentino Rossi zůstával sedmnáctý, hodně zvláštní výkony v posledních Grand Prix. Do posledního kola najel jako první Jack Miller, druhý Francesco Bagnaia ztrácel 1,1 sekundy.

Závod královské kubatury Velké ceny Španělska vyhrál Jack Miller, jeho první vítězství od TT Assen 2016. Druhý projel cílem Francesco Bagnaia a Ducati může slavit zlatý double na trati, kde se ji historicky až tolik nedařilo. Francesco Bagnaia je navíc novým lídrem průběžného hodnocení MotoGP. Na třetí pozici závod dokončil Franco Morbidelli, nejlepší jezdec netovární stáje. Výborně si vedl čtvrtý Takaaki Nakagami, pátý závod dokončil Joan Mir.

GP Španělska, MotoGP – Závod (25kol)
22°C, dráha suchá, 41°C, vlhkost: 36%
1. # 43 Jack MILLER AUS Ducati Lenovo Team Ducati 41'05.602
2. # 63 Francesco BAGNAIA ITA Ducati Lenovo Team Ducati +1.912
3. # 21 Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +2.516
4. # 30 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +3.206
5. # 36 Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +4.256
6. # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +5.164
7. # 12 Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +5.651
8. # 5 Johann ZARCO FRA Pramac Racing Ducati +7.161
9. # 93 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda +10.494
10. # 44 Pol ESPARGARO SPA Repsol Honda Team Honda +11.776
11. # 88 Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Factory Racing KTM +14.766
12. # 6 Stefan BRADL GER Honda HRC Honda +17.243
13. # 20 Fabio QUARTARARO FRA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +18.907
14. # 9 Danilo PETRUCCI ITA Tech 3 KTM Factory Racing KTM +20.095
15. # 27 Iker LECUONA SPA Tech 3 KTM Factory Racing KTM +20.277
16. # 10 Luca MARINI ITA SKY VR46 Avintia Ducati +20.922
17. # 46 Valentino ROSSI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +22.731
18. # 53 Tito RABAT SPA Pramac Racing Ducati +30.314
19. # 32 Lorenzo SAVADORI ITA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +37.912
20. # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +38.234
               
Závod nedokončil/neklasifikován:        
  # 33 Brad BINDER RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM  
  # 23 Enea BASTIANINI ITA Avintia Esponsorama Ducati  
  # 73 Alex MARQUEZ SPA LCR Honda CASTROL Honda  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 6 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
IvanDvoutakťák přispěl 3 Kč
PetaMat přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist