GP Rakouska – Lorenzo porazil Márqueze a vyhrál bitvu na ostří nože

Dnem závodu vyvrcholil jedenáctý podnik sezony Velká cena Rakouska. Na okruhu Red Bull Ring bylo v neděli krásné slunečné počasí a v podobném duchu proběhly také všechny tři závody, třebaže nebyly úplně tak vyrovnané, jak jsme zvyklí z předchozích Grand Prix. Přesto bitvy o vítězství dnes byly na programu dne a rozhodně se bylo na co dívat. V třídě Moto3 slaví vítězství lídr seriálu Marco Bezzecchi, Jakub Kornfeil byl třináctý. V šestistovkách Moto2 projel cílem jako první Francesco Bagnaia, který je nyní rovněž vedoucím jezdcem šampionátu. V královské kubatuře bojoval o vítězství Jorge Lorenzo s Marcem Márquezem až do poslední zatáčky. Nakonec byl úspěšnější jezdec Ducati, přesto je Márquez lídrem šampionátu s náskokem téměř šedesáti bodů. Karel Abraham závod dokončil jednadvacátý. Dvanáctým podnikem sezony je koncem srpna Velká cena Velké Británie.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do závodu na 28 kol startoval z první řady Marc Márquez (Repsol Honda Team), Andrea Dovizioso (Ducati Team) a Jorge Lorenzo (Ducati Team). Z druhé řady vyrazila trojice Danilo Petrucci (Alma Pramac Racing), Cal Crutchlow (LCR Honda Castrol) a Johann Zarco (Monster Yamaha Tech 3). Třetí řada a Tito Rabat (Reale Avintia Racing), Andrea Iannone (Team Suzuki ECSTAR) a Dani Pedrosa (Repsol Honda Team). Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) startoval čtrnáctý, Karel Abraham (Ángel Nieto Team) třiadvacátý. Franco Morbidelli (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS) si už od pátku nese penalizaci tří míst na startu, takže do závodu vyrazil devatenáctý.

Po startu se do vedení posunul Andrea Dovizioso, ale první pozici si neudržel a do druhého kola najížděl první Jorge Lorenzo. Ani Španěl v čele pole dlouho nevydržel, a na první pozici se dostal Marc Márquez. Ve třetím kole tak Márquez vedl a těsně za ním jel Jorge Lornezo, Andrea Dovizioso a Cal Cruchlow. Pátý Danilo Petrucci mírně ztrácel a sváděl souboje s Alexem Rinsem, Tito Rabatem a Johannem Zarcem. Devátý jel Aleix Espargaró (Aprilia Racing Team Gresini) a desátý byl Andrea Iannone (Team Suzuki ECSTAR). Valentino Rossi jel jedenáctý, Maverick Viňales (Movistar Yamaha MotoGP) až šestnáctý. Karel Abraham získal jednu pozici a jel dvaadvacátý.

Po úvodních pěti kolech si první Marc Márquez vytvořil náskok šesti desetin na druhého Jorge Lorenza, třetí Andrea Dovizioso ztrácel čtyři desetiny na Lorenza. Přes dvě sekundy už ztrácel na stupně vítězů čtvrtý Cal Crutchlow, který měl těsně na zadním kole své Hondy dvojici Danilo Petrucci a Alex Rins. Sedmý Tito Rabat jel osamocen a sekundu za sebou měl Valentina Rossiho, jemuž se povedlo předjet jezdce Aprilie Espargara. Dvaadvacátý Karel Abraham byl jen tři desetiny za Scottem Reddingm (Aprilia Racing Team Gresini), nicméně rozdíl mezi oběma jezdci s každým dalším kolem narůstal.

V jedenáctém kole už Marc Márquez vedl náskokem devíti desetin. Jezdci Hondy nahrávala zkutečnost, že za ním bojovali tovární jezdci Ducati o pozice na stupních vítězů. Druhé místo držel Jorge Lorenzo a těsně za ním byl jeho týmový kolega Andrea Dovizioso, jenže tomu se nedařilo přes Španěla dostat, třebaže bylo vidět, že je rychlejší. Na čtvrté pozici pokračoval Cal Crutchlow, ale tan už na pódium ztrácel přes čtyři sekundy. Pátý byl Danilo Petrucci, šestý Alex Rins, sedmý Tito Rabat a osmý Valentino Rossi. Havaroval Xavier Simeon (Reale Avintia Racing), takže v závodu pokračovalo dvaadvacet jezdců.

V polovině závodu začali jezdci tovární Ducati umazávat z náskoku prvního Marca Márqueze. Rozdíl mezi továrním jezdcem Hondy a druhým Lorenzem byl na hodnotě šesti desetin. To znamenalo, že Ducati nabrala druhý dech a tandem Lorenzo, Dovizioso ještě může bojovat o vítězství v závodě. Čtvrtý Cal Crutchlow ztrácel přes pět sekund, takže v jeho případě bylo možné čekat na zaváhání soupeřů, což by nemuselo být nereálné. Valentino Rossi umazával z náskoku Tita Rabata a bylo jasné, že Ital už brzy bude bojovat o sedmou pozici. Na víc dnes Yamaha neměla.

V osmnáctém kole přišel první útok na vedení v závodu, když Jorge Lorenzo prvnímu Márquezovi ve třetí zatáčce naznačil, že je těsně za ním a má rychlost jít dopředu. V těsném závěsu jel Andrea Dovizioso, ale tomu souboje ve stylu Márquez-Lorenzo moc nevyhovují. Lorenzo už byl v jednu chvíli první, ale Márquez mu to vrátil a jezdec Ducati musel GP18 rychle narovnat, aby neskončili oba vleže. Ve dvacátém kole Lorenzo zaútočil a tentokrát to vypadalo, že si vedoucí pozici nějakou dobu udrží. Těmito souboji vedoucí trojice nic neztratila, protože čtvrtý Crutchlow už ztrácel přes šest sekund. Valentino Rossi se mezi tím posunul na sedmé místo, Maverick Viñales jel dvanáctý.

Pět kol před cílem zůstával ve hře o vítězství Jorge Lorenzo a Marc Márquez. Třetí Andrea Dovizioso už své soupeře nepronásledoval a jeho ztráta letěla nahoru, protože v pětadvacátém kole mu na Márqueze scházely téměř dvě sekundy. Sám jel čtvrtý Cal Crutchlow, pátý Danilo Petrucci, šestý Valentino Rossi, sedmý Alex Rins, který měl těsně za sebou Daniho Pedrosu. Karel Abraham se dostal před Scotta Reddinga a byl dvacátý, třináct sekund za devatenáctým Francem Morbidellim. Tři kola před cílem převzal vedení Marc Márquez, který v první zatáčce překvapil Lorenza, ale jezdec Ducati chtěl vyhrát a po Márquezovi šel tvrdě.

Po napínavé bitvě závod vyhrál Jorge Lorenzo, který se tak posunul na průběžnou třetí příčku šampionátu. Druhý projel cílem Marc Márquez, který zůstává lídrem šampionátu. Třetí závod dokončil Andrea Dovizioso, který se dnes nepouštěl do větších akcí, pneumatiky ho nepodržely, takže vsadil na jistotu. Nejvýše postaveným jezdcem netovární stáje je čtvrtý Cal Crutchlow, druhá nejlepší Honda v poli. Ital Valentino Rossi v závěru odolal ataku Daniho Pedrosy, závod dokončil šestý a v šampionátu mu patří druhá příčka. Karel Abraham je jednadvacátý, takže ani v Rakousku body nezískal.

GP Rakouska, MotoGP – Závod (28kol)
27°C, dráha suchá, 43°C, vlhkost: 41%
1. # 99 Jorge LORENZO SPA Ducati Team Ducati 39'40.688
2. # 93 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda +0.130
3. # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +1.656
4. # 35 Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda CASTROL Honda +9.434
5. # 9 Danilo PETRUCCI ITA Alma Pramac Racing Ducati +13.169
6. # 46 Valentino ROSSI ITA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +14.026
7. # 26 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda +14.156
8. # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +16.644
9. # 5 Johann ZARCO FRA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +20.760
10. # 19 Alvaro BAUTISTA SPA Angel Nieto Team Ducati +20.844
11. # 53 Tito RABAT SPA Reale Avintia Racing Ducati +21.114
12. # 25 Maverick VIÑALES SPA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +22.939
13. # 29 Andrea IANNONE ITA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +26.523
14. # 38 Bradley SMITH GBR Red Bull KTM Factory Racing KTM +29.168
15. # 30 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +30.072
16. # 55 Hafizh SYAHRIN MAL Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +30.343
17. # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +31.775
18. # 43 Jack MILLER AUS Alma Pramac Racing Ducati +34.375
19. # 21 Franco MORBIDELLI ITA EG 0,0 Marc VDS Honda +40.171
20. # 45 Scott REDDING GBR Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +53.020
21. # 17 Karel ABRAHAM CZE Angel Nieto Team Ducati +53.261
22. # 12 Thomas LUTHI SWI EG 0,0 Marc VDS Honda +54.355
               
  Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 10 Xavier SIMEON BEL Reale Avintia Racing Ducati  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 14 Kč od 7 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
JardaKTM přispěl 2 Kč
turek přispěl 2 Kč
Clint. přispěl 2 Kč
Capt.Orr přispěl 2 Kč
lumir30 přispěl 2 Kč
masi přispěl 2 Kč
Davcoun přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist