GP Rakouska – Jezdce dnes dělily centimetry od katastrofy, Dovizioso vyhrál

Dnem závodu vyvrcholil pátý podnik sezony Velká cena Rakouska. Na okruhu Red Bull Ring bylo v neděli krásné slunečné počasí a závody hodně napínavé, nicméně můžeme mluvit o velkém štěstí, že po incidentech na trati nedošlo k nejhoršímu. Red Bull Ring je krásná trať, ale zda je vhodná pro motorky, to je s velkým otazníkem. Závod Moto3 vyhrál Albert Arenas, Filip Salač závod v Rakousku nedokončil. Červené vlajky zastavily závod Moto2, který nakonec vyhrál Jorge Martin. Červené vlajky také viděli jezdci MotoGP v závodu, kde rozhodovaly centimetry. Závod po restartu vyhrál Dovizioso. Za týden opět na Red Bull Ringu, ale tentokrát v rámci Velké ceny Štýrska.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do 28kol startoval z první řady Maverick Viňales (Monster Energy Yamaha MotoGP), Jack Miller (Alma Pramac Racing) a Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT). Druhá řada a Andrea Dovizioso (Mission Winnow Ducati), Pol Espargaró (Red Bull KTM Factory Racing) a Joan Mir (Team Suzuki ECSTAR). Třetí řada a Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT), Alex Rins (Team Suzuki ECSTAR) a Johann Zarco (Reale Avintia Ducati).

Jak z děla vyrazil do čela závodního pole Jack Miller, který byl také lídrem závodu v nájezdu do druhého kola. Za Australanem jel chvíli Maverick Viňales, ale Španěl se propadl na páté místo a za Millera se posunul Andrea Dovizioso, jehož následoval Pol Espargaró a Joan Mir. Fabio Quartararo jel šestý, sedmý byl Franco Mormidelli a osmý Valentino Rossi.

Po pěti kolech vedl Jack Miller, ale dvě desetiny za Australanem jel Pol Espargaró, který chtěl moc vyhrát domácí závod KTM. Španěl na vedení zaútočil, ale atak nevyšel a na druhé místo se posunul Dovizioso. Ital zase možná chce Ducati ukázat, co ztrácí a také jeho motivací bylo závod vyhrát. Nebyli ale jediní, takže v sedmém kole se na třetí pozici posunul Joan Mir, jemuž to na Red Bull Ringu jede neuvěřitelně. V op5 už figuroval Miguel Oliveira Red Bull KTM Tech 3). V osmém kole už Pol Espargaró vedl závodní pole, druhý jel Miller, třetí Mir.

V devátém kole došlo ve třetí zatáčce ke kolizi Johanna Zarca a Franca Morbidelliho. Oba jejich stroje prolétly únikovou zónou a zkřížily cestu jezdcům projíždějícím třetí zatáčku. Viñales a především Rossi dnes měli obrovské štěstí, že je rychle letící trosky nezasáhly, protože to byly centimetry, které je dělily od katastrofy. Morbidelli byl při vědomí, ale na nosítkách ho odnesli k sanitce, Zarco odešel z místa pádu po svých. Dani Pedrosa pak zprávou na Twitteru uvedl, že je zajímavé, že při takových incidentech je pokaždé Zarco a že Viñales s Rossim dnes měli obrovské štěstí.

Restart závodu byl na 20 kol a z první řady odstartoval Pol Espargaró, Andrea Dovizioso a Jack Miller, který převzal vedení hned od první zatáčky. Druhý jel Espargaró, třetí Dovizioso, čtvrtý byl Joan Mir a pátý Alex Rins.

Po pěti kolech vedl Jack Miller náskokem téměř jedné sekundy, který najel na druhého Pola Espargra, třetí byl Andrea Dovizioso, čtvrtý Alex Rins, pátý jel Joan Mir a šestý Miguel Oliveira. KTM měla díky Espargarovi velmi dobře rozjetý závod, ale po restartu bylo vidět, že Pol Espargaró ztrácí a nakonec došlo ve čtvrté zatáčce ke kontaktu s Miguelem Oliveirou, takže oba stroje KTM rázem vypadly ze hry.

V polovině závodu vedl Andrea Dovizioso, druhý jel Jack Miller, těsně za Australanem byl třetí Joan Mir. Na čtvrté místo se dostal Brad Binder, pátý byl Valentino Rossi. Když Alex Rins útočil na vedoucí pozici Doviziosa tak spadl a závod pro jezdce Suzuki skončil. Oliveira dorazil do boxů a bylo vidět, že by si incident s Polem Espargarem rád vyřídil …

Pět kol před cílem vedl Andrea Dovizioso, ale Jack Miller a Joan Mir pracovali na tom, aby jeho náskok vymazali a závěr závodu ještě zdramatizovali v rámci boje o vítězství. Ital v tu chvíli vedl náskokem osmi desetin. Čtvrtý Binder ztrácel na pódium tři sekundy, čtvrtý Rossi jel za Jihoafričanem 1,5 sekundy a šest desetin za sebou měl Japonce Nakagamiho.

Závod vyhrál Andrea Dovizioso, který právě v sobotu řekl, že s Ducati už dál ne. Druhý projel cílem Joan Mir, který v posledním kole využil nepochopitelného zaváhání Jacka Millera. Byl to neuvěřitelný závod plný překvapení a při představě, že na stejném okruhu budeme i za týden, může některým už teď běhat mráz po zádech.

GP Rakouska, MotoGP – Závod (28kol-restart 20kol)
28°C, dráha suchá, 50°C, vlhkost 41%
1. # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati 28'20.853
2. # 36 Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +1.377
3. # 43 Jack MILLER AUS Pramac Racing Ducati +1.549
4. # 33 Brad BINDER RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM +5.526
5. # 46 Valentino ROSSI ITA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +5.837
6. # 30 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +6.403
7. # 9 Danilo PETRUCCI ITA Ducati Team Ducati +12.498
8. # 20 Fabio QUARTARARO FRA Petronas Yamaha SRT Yamaha +12.534
9. # 27 Iker LECUONA SPA Red Bull KTM Tech 3 KTM +14.117
10. # 12 Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +15.276
11. # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +17.772
12. # 51 Michele PIRRO ITA Pramac Racing Ducati +23.271
13. # 38 Bradley SMITH GBR Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +24.868
14. # 73 Alex MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda +24.943
15. # 35 Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda CASTROL Honda +27.435
16. # 53 Tito RABAT SPA Esponsorama Racing Ducati +28.502
17. # 6 Stefan BRADL GER Repsol Honda Team Honda +28.609
               
Závod nedokončil/neklasifikován:        
  # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki  
  # 44 Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM  
  # 88 Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Tech 3 KTM  
  # 21 Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha  
  # 5 Johann ZARCO FRA Esponsorama Racing Ducati  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 10 Kč od 5 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rosička přispěla 2 Kč
33.petr přispěl 2 Kč
skinny přispěl 2 Kč
Mr.Kaktus přispěl 2 Kč
jannyk přispěla 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist