GP Malajsie – Viňales vyhrál závod MotoGP, Alex Márquez titul Moto2

Letošní Velké ceně Malajsie přálo počasí, protože nepršelo jak často bývá zvykem a jezdci mohli absolvovat přípravu na suché trati. Den závodu nabídl troje klání a všechna měla potřebnou dávku napětí. V třídě Moto3 slavil vítězství Lorenzo Dalla Porta, který si posledně v Austrálii zajistil titul mistra světa. Filip Salač skončil třináctý, Jakub Kornfeil sedmnáctý. V třídě Moto2 závod vyhrál jezdec KTM Brad Binder, ale velké oslavy byly v případě druhého Alexe Márqueze, protože ten už mohl slavit titul mistra světa. Závěr byl v podání třídy MotoGP, kde byl Maverick Viňales tím jezdcem, který nedal svým soupeřům šanci a s přehledem vyhrál. Karel Abraham obsadil sedmnácté místo. Posledním podnikem sezony 2019 bude v polovině měsíce Valencie.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod (20kol)

Do závodu na 20kol odstartoval z první řady Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT), Maverick Viňales (Monster Energy Yamaha MotoGP ) a Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT). Z druhé řady vyrazil Jack Miller (Pramac Racing), Cal Crutchlow (LCR Honda Castrol) a Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha MotoGP). Třetí řada a Alex Rins (Team Suzuki ECSTAR), Danilo Petrucci (Mission Winnow Ducati) a Johann Zarco (LCR Honda IDEMITSU). Marc Márquez (Repsol Honda Team) startoval jedenáctý, Karel Abraham (Reale Avintia Racing) závod zahájil z šestnácté pozice.

Po startu chtěl dopředu Franco Morbidelli, ale Jack Miller také a Australan jel na špici pole. Do druhého kola ale najížděl na první pozici Maverick Viňales, druhý Jack Milelr, který bojoval s Marcem Márquezem. Čtvrtý v pořadí byl Andrea Dovizioso, pátý Valentino Rossi a šestý Franco Morbidelli. Sedmý v pořadí jel Fabio Quartararo, jemuž úvod závodu vůbec nevyšel. Karel Abraham byl na poslední dvacáté pozici.

Po pěti odjetých kolech vedl Maverick Viňales náskokem 1,6 sekundy na Marca Márquez, Andrea Dovizioso a Jack Miller už ztráceli přes dvě sekundy. O pozice na stupních vítězů bojoval pátý Valentino Rossi, ale zatím se mu nedařilo předjet Australana Millera. Ital měl v zádech Alexe Rinse a Franca Morbidelliho. Francouz Quartararo zůstával osmý. Opět výborně si vedl Johann Zarco, který byl devátý a potřeboval setřást desátého Petrucciho. Dvacátý jel Karel Abraham. V osmém kole narazil Španěl Rins do Millera a o Australana si zlomil aerodynamické křidélko. Oba pokračovali v závodu bez ztráty pozic, ale ztráta na Rossiho byla okamžitě na 1,5 sekundy.

Ve dvanáctém kole dostal první Maverick Viňales náskok na hodnotu dvou sekund. Andrea Dovizioso ztrácel na druhého Márqueze 3.5 sekundy a necelé dvě desetiny měl za sebou Valentina Rossiho. Jako první v závodě havaroval Andrea Iannone (Aprilia Racing Team Gresini) jemuž nevyšel průjezd osmou zatáčkou. Třetí Dovizioso bojoval o poslední pozici na stupních vítězů tak, že jezdce Yamahy za sebou zašpuntoval a neměl v plánu pustit před sebe. Mezi tím jen narůstala jejich ztráta na druhého Márqueze.

V době, kdy do konce závodu zbývalo pět kol havaroval Cal Crutchlow (LCR Honda Castrol), jemuž patřila dvanáctá pozice. Jeho týmový kolega Johann Zarco mezitím sváděl souboje s jezdcem Ducati Millerem. Ne ale dlouho, protože v osmnáctém kole havaroval, což byla pro Francouze velká škoda a došlo k tomu po kontaktu s jezdcem Suzuki Mirem, který následně dostal trest “Long lap penalty“. Maverick Viňales stále vedl a náskok už navýšil na hodnotu 2,5 sekundy. Druhý byl Marc Márquez a třetí Andrea Dovizioso, který měl za sebou Valentina Rossiho a Alexe Rinse. Dvě sekundy za jezdcem Suzuki jel Franco Morbidelli a Fabio Quartararo. Na osmnáctou pozici se posunul Karel Abraham.

Závod Velké ceny Malajsi vyhrál s velkým přehledem Maverick Viňales. Druhý projel cílem Marc Márquez a třetí Andrea Dovizioso, jehož defenzivní styl slavil úspěch. Za pódiem zůstal čtvrtý Valentino Rossi a pátý Alex Rins. Karel Abraham závod dokončil sedmnáctý.

GP Malajsie, MotoGP – Závod (20kol)
32°C, dráha suchá, 44°C, vlhkost: 60%
1. # 12 Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha 40'14.632
2. # 93 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda +3.059
3. # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +5.611
4. # 46 Valentino ROSSI ITA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +5.965
5. # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +6.350
6. # 21 Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +9.993
7. # 20 Fabio QUARTARARO FRA Petronas Yamaha SRT Yamaha +12.864
8. # 43 Jack MILLER AUS Pramac Racing Ducati +17.252
9. # 9 Danilo PETRUCCI ITA Ducati Team Ducati +19.773
10. # 36 Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +22.854
11. # 44 Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +24.821
12. # 63 Francesco BAGNAIA ITA Pramac Racing Ducati +30.251
13. # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +30.447
14. # 99 Jorge LORENZO SPA Repsol Honda Team Honda +34.215
15. # 82 Mika KALLIO FIN Red Bull KTM Factory Racing KTM +34.461
16. # 55 Hafizh SYAHRIN MAL Red Bull KTM Tech 3 KTM +44.319
17. # 17 Karel ABRAHAM CZE Reale Avintia Racing Ducati +47.343
               
  Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 5 Johann ZARCO FRA LCR Honda IDEMITSU Honda  
  # 35 Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda CASTROL Honda  
  # 29 Andrea IANNONE ITA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 4 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rosička přispěla 2 Kč
masi přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist