GP Japonska - V Motegi vyhrál Miller, Máquez dojel čtvrtý, Filip Salač desátý

Po propršené sobotě se jezdci konečně dočkali počasí bez deště. Závod MotoGP ovládl Jack Miller, který projel cílem s náskokem více než tří sekund. Na druhém místě skončil Brad Binder, který v závěru předjel Jorgeho Martina, jenž se musí spokojit se třetí pozicí. Skvěle si vedl také Marc Márquez, který dojel závod na čtvrtém místě. Filip Salač vyrovnal ziskem desáté příčky svůj nejlepší výkon v Moto2, zvítězil Ai Ogura, v Moto3 byl pak nejlepší Izan Guevara.

Kapitoly článku

MotoGP - Závod (24 kolo)

Marc Márquez (Repsol Honda Team) si na gridu v Japonsku stoupl po 1071 dnech na pole position. Zároveň nastoupil do jubilejního 150. závodu. Vedle něj se postavili Johann Zarco (Prima Pramac Racing) a Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing). Druhá řada na roštu patřila Mavericku Viñalesovi (Aprilia Racing), Jorge Martin (Prima Pramac Racing) a Aleix Espargaro (Aprilia Racing). Ze třetí řady startovali Jack Miller (Ducati Lenovo Team), Miguel Oliveira (Red Bull KTM Factory Racing) a Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP).

Výborně odstartoval Brad Binder, který do úvodní zatáčky vjížděl na prvním místě. Za něj se zařadil Marc Márquez, který byl následovaný Jorge Martinem, Miguelem Oliveirou a Maverickem Viñalesem. Z pit lane byl nucený startovat Aleix Espargaro, který měl v zahřívacím kole problémy s motocyklem a musel ho vyměnit v boxech. Potíže se strojem měl už v ranním warm-upu. Fabio Quartararo se odlepil ze startovního roštu na deváté příčce, desítku uzavíral Pol Espargaro.

Martin ještě před nájezdem do druhého kola šel do čela před Bindera, na kterého zkoušel útočit také Marc Márquez. Ten však o svou pozici přišel, když se před něj dostal Jack Miller a následně i Miguel Oliveira. Při nájezdu do druhého kola byl tedy vítěz pole position až na páté příčce. Johann Zarco se pohyboval na sedmém místě, Fabio Quartararo na osmém. Francesco Bagnaia oproti kvalifikační pozici postoupil o jednu pozici na příčku jedenáctou.


Ve čtvrtém kole se dostal do vedení Jack Miller, který o první místo předvedl krásný souboj s Jorge Martinem. Třetí Brad Binder na dvojici ztrácel šest desetin, následovaný byl Miguelem Oliveirou a Marcem Márquezem. Šestá příčka patřila Mavericku Viñalesovi, sedmá Johannu Zarcovi a osmý stále jel Fabio Quartararo. O jedenácté místo bojoval Francesco Bagnaia Eneou Bastianinim. Cal Crutchlow uzavíral druhou desítku, Aleix Espargaro byl až čtyřiadvacátý.

Johann Zarco v sedmém kole chyboval, díky čemuž se před něj dostali Francesco Bagnaia, Enea Bastianini i Marco Bezzecchi. Tetsuta Nagashima (HRC Team) byl varovaný kvůli překračování limitů trati, záhy však upadl. Startovní pole uzavíral místo Joana Mira jedoucí Takuya Tsuda (Team SUZUKI ECSTAR). Ten navíc musel odstoupit, jelikož mu začal hořet motocykl.

Ducati nebyla příliš šťastná z předjetí Bagnai Eneem Bastianinim, který se vydal na stíhací jízdu za osmým Fabiem Quartararem, který byl rychlejší zhruba o jednu sekundu. Jedenáct kol před cílem stále vedl Jack Miller, a to už o čtyři vteřiny před Jorge Martinem. Dvojice byla následovaná jezdci KTM Bradem Binderem a Miguelem Oliveirou, pátý jel i nadále Marc Márquez, který měl na Lucu Mariniho najetých už 2,295 sekundy. Pol Espargaro se z devátého místa propadl na dvanácté, Aleix Espargaro postoupil na devatenácté. Darryn Binder skončil v kačírku, připojil se však zpět do závodu, naopak z něj odstoupil Alex Rins.


Čtyři kola před cílem se Francesco Bagnaia dostal před svého rivala Bastianiniho na deváté místo, na Quartarara ztrácel více než půl sekundy. Teď stíhal Mavericka Viñalese, který měl před ním náskok jen tři desetiny. Johann Zarco byl až dvanáctý, následovaný byl Polem Espargarem, Alexem Márquezem a Francem Morbidellim, který uzavíral nejlepší patnáctku.

Marc Márquez se v závěru závodu pustil do souboje s Miguelem Oliveirou, kterého také dokázal předjet a posunul se na čtvrté místo. Brad Binder naopak dorážel na Jorgeho Martina, na kterého ztrácel jen 0,144 vteřiny. Bagnaia se po předjetí Bastianiniho velmi rychle dotáhl na Fabia Quartarara, kterého si připravoval k předjetí. V posledním kole však svou šanci zahodil a přišel tak o důležité body do šampionátu.

Vítězem závodu v Motegi se stal Jack Miller, který projel cílem o 3,409 sekundy dříve než druhý Brad Binder, třetí skončil Jorge Martin. Spokojený bude Marc Márquez, jenž po předjetí Oliveiry před sebe už nikoho nepustil a svůj 150. klání v MotoGP zakončil na čtvrté příčce. Nejlepší pětku uzavřel právě Miguel Oliveira, šestý byl Luca Marini, sedmý Maverick Viñales a osmý Fabio Quartararo.

GP Japonska, MotoGP - Závod (24 kol)
22°C, dráha suchá, 38°C, vlhkost: 69%
1. # 43 Jack Miller AU Ducati Lenovo Team Ducati 42'29.1740
2. # 33 Brad Binder ZA Red Bull KTM Factory Racing KTM +3.409
3. # 89 Jorge Martin ES Prima Pramac Racing Ducati +4.136
4. # 93 Marc Marquez ES Repsol Honda Team Honda +7.784
5. # 88 Miguel Oliveira PT Red Bull KTM Factory Racing KTM +8.185
6. # 10 Luca Marini IT Mooney VR46 Racing Team Ducati +8.348
7. # 12 Maverick Viñales ES Aprilia Racing Aprilia +9.879
8. # 20 Fabio Quartararo FR Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +10.193
9. # 23 Enea Bastianini IT Gresini Racing MotoGP Ducati +10.318
10. # 72 Marco Bezzecchi IT Mooney VR46 Racing Team Ducati +16.419
11. # 5 Johann Zarco FR Prima Pramac Racing Ducati +16.586
12. # 44 Pol Espargaro ES Repsol Honda Team Honda +17.456
13. # 73 Alex Marquez ES LCR Honda CASTROL Honda +18.219
14. # 21 Franco Morbidelli IT Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +19.012
15. # 35 Cal Crutchlow GB WithU Yamaha RNF MotoGP Team Yamaha +19.201
16. # 41 Aleix Espargaro ES Aprilia Racing Aprilia +25.473
17. # 49 Fabio Di Giannantonio IT Gresini Racing MotoGP Ducati +27.006
18. # 25 Raul Fernandez ES Tech3 KTM Factory Racing KTM +29.374
19. # 87 Remy Gardner AU Tech3 KTM Factory Racing KTM +29.469
20. # 30 Takaaki Nakagami JP LCR Honda IDEMITSU Honda +43.294
Neklasifikovaní #          
  # 63 Francesco Bagnaia IT Ducati Lenovo Team Ducati 1 laps
  # 40 Darryn Binder ZA WithU Yamaha RNF MotoGP Team Yamaha 10 laps
  # 42 Alex Rins ES Team SUZUKI ECSTAR Suzuki 10 laps
  # Takuya Tsuda JP Team SUZUKI ECSTAR Suzuki 13 laps
  # Tetsuta Nagashima JP HRC Team Honda 15 laps

Informace o redaktorovi

Andrea Štipčáková - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist