GP Francie – Vítězství v1000.Grand Prix slavil Holgado, Arbolino a Bezzecchi. Salač druhý v Moto2™!

Dnem závodu Velké ceny Francie, jubilejní 1000.Grand Prix v historii MS silničních motocyklů, byla neděle 14.května 2023. Závody byly neuvěřitelně napínavé, což fanouškům připravilo skvělou podívanou. Klání Moto3™ vyhrál Daniel Holgado (KTM), jenž je i nadále lídrem průběžného hodnocení. Závod třídy Moto2™ vyhrál Tony Arbolino, vedoucí jezdec šampionátu, druhý projel cílem Filip Salač, který má zatím velmi dobrou sezonu. V závodu MotoGP™ slavil vítězství Marco Bezzecchi (Ducati), lídrem zůstává Francesco Bagnaia (Ducati). Dalším podnikem sezony je 11.června Velká cena Itálie v Mugellu.

Kapitoly článku

MotoGP™ - ZÁVOD

Do 27kol závodu královské kubatury odstartoval z první řady Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team), Marc Márquez (Repsol Honda Team) a Luca Marini (Mooney VR46 Racing Team). Druhá řada a Jack Miller (Red Bull KTM Factory Racing), Jorge Martin (Prima Pramac Racing) a Maverick Viňales (Aprilia Racing). Z třetí řady do závodu vyrazil Marco Bezzecchi (Mooney VR46 Racing Team), Alex Márquez (Gresini Racing MotoGP) a Johann Zarco (Prima Pramac Racing). Druhý Francouz v poli Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP Team) startoval třináctý z páté řady.

Po startu ztratil Francesco Bagnaia, který byl po několika úvodních zatáčkách čtvrtý. Pole vedl Marc Márquez, druhý jel Jack Miller a třetí byl Luca Marini. Pátý jel Jorge Martin, ale v nájezdu do druhého kola byl v poslední zatáčce dlouhý a propadl se na desáté místo. O vedení bojoval Marc Márquez s Jackem Millerem a byl to Australan jemuž se ve třetím kole podařilo dostat na špici pole.

Po pěti kolech závidu vedl Jack Miller, jehož těsně následoval Marc Márquez a Francesco Bagnaia. Na čtvrté místo se posunul Maverick Viňales, který předjel Itala Mariniho. Pak chtěl Viňales před Itala Bagnaiu, což se mu povedlo, ale v další zatáčce šel Bagnaia před Viňalese a došlo ke kontaktu s pádem. Viňales to chtěl s Italem řešit fyzicky, naštěstí si to asi vyříkali jinak. Další kontakt byl, když Luca Marini ztratil přilnavost výrazně zpomalil a poté, co se mu vyhnul jeho kolega Bezzecchi, do Itala narazil Alex Márquez. (Marini musel do zdravotního centra) V osmém kole chtěl Marco Bezzecchi předjet Marca Márqueze, ale Španěla přitom vytlačil mimo trať, takže o chvíli uviděl příkaz pustit jednu pozici.

V jedenáctém kole Marco Bezzecchi zaútočil na vedení a stal se novým lídrem závodu. Za Italem jel Jack Miller, který odrážel útoky Marca Márqueze, který měl na zadním kole Jorge Martina za nímž už jel jeho týmový kolega Johann Zarco. Na šesté pozici jel Augusto Fernandez, což byl pro nováčka a jeho francouzský tým, prozatím skvělý průběh závodu.

Když Marco Bezzecchi najížděl do druhé poloviny závodu měl náskok 1,1 sekundy. Druhý už jel Marc Márquez, třetí Jorge Martin a čtvrtý Jack Miller. V závěsu za Australanem jel Johann Zarco, Augusto Fernandez, Aleix Espargaró (Aprilia Racing) a osmý Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing). Druhou polovinu závodu už neabsolvoval Joan Mir (Repsol Honda Team), který ve čtrnáctém kole spadl. Z desáté pozici v šestnáctém kole havaroval Alex Rins (LCR Honda Castrol), jemuž se na výsledek z Texasu nedaří navázat. V devatenáctém kole vedl Marco Bezzecchi náskokem víc jak dvou sekund. Ital byl hodně blízko vítězství v závodě. Ve dvacátém kole uviděl osmý Brad Binder penalizaci průjezd dlouhým kolem za překročení limitu trati, když předjížděl Millera. O druhé místo bojoval Marc Márquez s Jorge Martinem a konečně pořádný souboj.

Pět kol před cílem závodu MotoGP™ vedl Marco Bezzecchi náskokem 3,2 sekundy. O druhé místo neustále soupeřila dvojice Marc Márquez a Jorge Martin, kde byl zatím Márquez tím lepším, protože atakům jezdec Ducati odolával. Sekundu za Martinem jel Johann Zarco, pátý byl Augusto Fernandez, šestý Aleix Espargaró, který se k jezdci GASGAS pomalu přibližoval. Na sedmé a osmé pozici pokračovali jezdci tovární KTM Miller s Binderem. Oba ale dělilo něco přes čtyři sekundy. Fabio Quartararo nedokázal využít Binderovy penalizace a jel devátý. První desítku uzavíral Fabio Di Giannantonio (Gresini Racing MotoGP). Tři kola před koncem havaroval ze sedmé pozice Jack Miller. V předposledním kole podnikl martin další útok na Márqueze, byl úspěšný a Márquez to v sedmé zatáčce poslal k zemi. Na třetí místo se posunul domácí závodník Johann Zarco.

Napínavý závod královské kubatury vyhrál Marco Bezzecchi, který si na své konto připisuje letos druhý triumf MotoGP™ a to v jubilejní 1000.Grand Prix v historii MS silničních motocyklů. Na druhé pozici projel cílem Velké ceny Francie Jorge Martin. K radosti všech fanoušků byl třetí jejich domácí favorit Johann Zarco, který nebýt kontaktu s Alexem Márquezem z úvodu závodu, mohl být klidně i vítězem. Skvělý závod má za sebou nováček Augusto Fernandez, který si čtvrtým místem dojel pro nejlepší umístění dosavadní části sezony. Lídrem průběžného hodnocení zůstává s náskokem jediného bodu Francesco Bagnaia.

GP Francie, MotoGP™ – ZÁVOD
20°C, dráha suchá, 39°C, vlhkost: 61%
1. #72  Marco Bezzecchi IT Mooney VR46 Racing Team Ducati 41'37.970
2. #89  Jorge Martin ES Prima Pramac Racing Ducati +4.256
3. #5  Johann Zarco FR Prima Pramac Racing Ducati +4.795
4. #37  Augusto Fernandez ES GASGAS Factory Racing Tech3 KTM +6.281
5. #41  Aleix Espargaro ES Aprilia Racing Aprilia +6.726
6. #33  Brad Binder ZA Red Bull KTM Factory Racing KTM +13.638
7. #20  Fabio Quartararo FR Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +15.023
8. #49  Fabio Di Giannantonio IT Gresini Racing MotoGP Ducati +15.826
9. #30  Takaaki Nakagami JP LCR Honda IDEMITSU Honda +16.370
10. #21  Franco Morbidelli IT Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +17.828
11. #9  Danilo Petrucci IT Ducati Lenovo Team Ducati +29.735
12. #32  Lorenzo Savadori IT CryptoDATA RNF MotoGP Team Aprilia +36.135
13. #94  Jonas Folger DE GASGAS Factory Racing Tech3 KTM +49.808
           
Závod nedokončil/neklasifikován:        
  #93  Marc Marquez ES Repsol Honda Team Honda  
  #43  Jack Miller AU Red Bull KTM Factory Racing KTM  
  #42  Alex Rins ES LCR Honda CASTROL Honda  
  #36  Joan Mir ES Repsol Honda Team Honda  
  #73  Alex Marquez ES Gresini Racing MotoGP Ducati  
  #10  Luca Marini IT Mooney VR46 Racing Team Ducati  
  #12  Maverick Viñales ES Aprilia Racing Aprilia  
  #1  Francesco Bagnaia IT Ducati Lenovo Team Ducati  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist