GP Francie – V Le Mans triumfoval Martin, Salač dvanáctý v Moto2™

Kapitoly článku

Moto3™ - ZÁVOD

Do závodu na 21kol startoval z první řady David Alonso (CFMOTO Aspar Team), Daniel Holgado (Red Bull GASGAS Tech3) a José Antonio Rueda (Red Bull KTM Ajo). Z druhé řady vyrazila trojice Adrian Fernandez (Leopard Racing), Collin Veijer (Liqui Moly Husqvarna Intact GP) a Ivan Ortola (MT Helmets - MSI). Třetí řada a Joel Kelso (BOE Motorsport), David Muňoz (BOE Motorsports) a Angel Piqueras (Leopard Racing).

Po startu si první pozici udržel David Alonso, ale už ve třetí zatáčce se před Kolumbijce dostal Daniel Holgado. Ve druhém kole chvíli vedl David Muňoz, ale Holgado si první pozici vzal zpátky a snažil se své soupeře za sebou setřást. To se mu ale nedařilo, protože těsně za Holgadem jel David Muňoz a Adrian Fernandez, který ale měl penalizaci v podobě dvou dlouhých kol. Ve čtvrtém kole vedl Daniel Holgado, druhý byl David Muňoz a třetí Collin Veijer. Součástí vedoucí skupiny byl rovněž Angel Piqueras, David Alonso a Ivan Ortola.

Po pěti odjetých kolech závodu Moto3™ jel na první pozici Daniel Holgado, jehož náskok měl hodnotu necelých dvou desetin. Druhý byl David Muňoz, třetí Collin Veijer, čtvrtý David Alonso, pátý Angel Piqueras, šestý Ivan Ortola, sedmý Riccardo Rossi (CIP Green Power), osmý José Antonio Rueda a devátý Joel Kelso. První desítku uzavíral Jacob Roulstone (Red Bull GASGAS Tech3). Další penalizaci v podobě dlouhého kola uviděla dvojice David Almansa (Rivacold Snipers Team) a Xabi Zurutuza (Red Bull KTM Ajo) za zkrácení zatáček tři a čtyři.

V devátém kole zaútočil Riccardo Rossi na třetí místo Davida Muňoze, jenže ten se chtěl nesmyslně vrátit na původní pozici a Rossiho poslal k zemi. Incident byl vyšetřován. Závod v jeho polovině vedl Nizozemec Collin Veijer, druhý byl Daniel Holgado, třetí David Muňoz, čtvrtý David Alonso, pátý Ivan Ortola. Třetí David Muňoz uviděl informaci, že za jeho zákrok na Rossiho bude muset absolvovat penalizaci dvou dlouhých kol. Deset kol před koncem David Muňoz zaútočil na vedoucího Holgada a bylo štěstí, že nedošlo k dalšímu incidentu. Z první pozice Muňoz zamířil k prvnímu průjezdu dlouhým kolem, po druhém průjezdu zaznamenal propad na šestnáctou pozici, a do příštího závodu snad bude klidnější.

Osm kol před koncem závodu jel na první pozici Collin Veijer. Nizozemec si vedení několikrát vyměnil s Danielem Holgadem, který byl druhý. Oba pak měli o něco později kontakt, který naštěstí ustáli. V těsném závěsu za jezdcem domácího týmu Tech3 jel David Alonso, Ivan Ortola, Ryusei Yamanaka (MT Helmets - MSI), Joel Esteban (CFMOTO Aspar Team) a Angel Piqueras. Pět kol před cílem spadl David Muňoz, který tím uzavřel závod, který se pro něho slibně vyvíjel, ale dopadl katastrofálně.

V Osmnáctém kole se na první pozici znovu dostal Collin Veijer, jehož těsně následoval Daniel Holgado, David Alonso, Ivan Ortola a Joel Esteban. V předposledním kole už probíhala regulérní bitva, což je v Moto3™ hodně drsná záležitost, která v každé zatáčce hrozí kontaktem nebo pádem. Ten, kdo nemá s jízdou ve skupině problém, většinou vyhraje. Do posledního kola najel první Daniel Holgado, druhý Alonso, třetí Veijer.

Závod francouzské Grand Prix vyhrál v třídě Moto3™ David Alonso, jenž snižuje ztrátu na vedení v šampionátu na jeden jediný bod. Druhý projel cílem Daniel Holgado, jemuž nadále zůstává status lídra průběžného hodnocení. Třetím v cíli byl Collin Veijer. Na stupně vítězů nedosáhl čtvrtý Joel Esteban, pátý Ivan Ortola a šestý Adrian Fernandez, jemuž se po penalizaci dvou dlouhých kol podařilo získat dobré umístění.

GP Francie, Moto3™ – ZÁVOD (21kol)
20°C, dráha suchá, 24°C, vlhkost: 67%
1. #80 David Alonso  CFMOTO Gaviota Aspar Team CFMOTO 34:00.058
2. #96 Daniel Holgado  Red Bull GASGAS Tech3 GASGAS +0.105
3. #95 Collin Veijer  Liqui Moly Husqvarna Intact GP Husqvarna +0.242
4. #78 Joel Esteban  CFMOTO Gaviota Aspar Team CFMOTO +0.476
5. #48 Ivan Ortola  MT Helmets - MSI KTM +0.612
6. #31 Adrian Fernandez  Leopard Racing Honda +0.797
7. #6 Ryusei Yamanaka  MT Helmets - MSI KTM +0.958
8. #99 Jose Antonio Rueda  Red Bull KTM Ajo KTM +1.035
9. #24 Tatsuki Suzuki  Liqui Moly Husqvarna Intact GP Husqvarna +1.101
10. #36 Angel Piqueras  Leopard Racing Honda +2.163
11. #58 Luca Lunetta  SIC58 Squadra Corse Honda +6.715
12. #12 Jacob Roulstone  Red Bull GASGAS Tech3 GASGAS +6.903
13. #66 Joel Kelso  BOE Motorsports KTM +7.217
14. #72 Taiyo Furusato  Honda Team Asia Honda +10.776
15. #22 David Almansa  Kopron Rivacold Snipers Team Honda +11.350
16. #85 Xabi Zurutuza  Red Bull KTM Ajo KTM +13.275
17. #82 Stefano Nepa  LEVELUP - MTA KTM +16.200
18. #55 Noah Dettwiler  CIP Green Power KTM +27.941
19. #10 Nicola Carraro  LEVELUP - MTA KTM +28.799
20. #5 Tatchakorn Buasri  Honda Team Asia Honda +34.168
21. #70 Joshua Whatley  MLav Racing Honda +47.787
           
Závod nedokončil/neklasifikován:      
  #64 David Muñoz  BOE Motorsports KTM  
  #18 Matteo Bertelle  Kopron Rivacold Snipers Team Honda  
  #19 Scott Ogden  MLav Racing Honda  
  #54 Riccardo Rossi  CIP Green Power KTM  
  #7 Filippo Farioli  SIC58 Squadra Corse Honda  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist