GP Aragonie – Bitvu o Aragonii vyhrál Márquez, Abraham má bod

Den závodu Velké ceny Aragonie představil trojici závodů, které znovu nabídly potřebnou dávku adrenalinu jak jezdcům a členům jejich týmů, tak všem fanouškům. Napínavá klání jen zvyšují popularitu mistrovství světa silničních motocyklů a to je jen dobře. V třídě Moto3 vyhrál Jorge Martin, který si tím jen upevnil vedení v soutěži. Jakub Kornfeil po startu z šestadvacáté pozice bodoval jedenáctým místem v cíli. V šestistovkách vyhrál Brad Binder, Sheridan Morais závod nedokončil. V královské kubatuře slaví vítězství Marc Márquez, Karel Abraham má bod za patnácté místo. Světový šampionát teď míří do Thajska.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do 23 kol závodu odstartoval z první řady Jorge Lorenzo (Ducati Team), Andrea Dovizioso (Ducati Team) a Marc Márquez (Repsol Honda Team). Druhá řada Cal Crutchlow (LCR Honda Castrol), Andrea Iannone (Team Suzuki ECSTAR) a Dani Pedrosa (Repsol Honda Team). Třetí řada a jezdecká trojice Danilo Petrucci (Alma Pramac Racing), Álvaro Bautista (Pull&Bear Aspar Team) a Alex Rins (Team Suzuki ECSTAR). Maverick Viňales (Movistar Yamaha MotoGP) startoval po penalizaci čtrnáctý, Franco Morbidelli (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS) devatenáctý. Český závodník Karel Abraham (Ángel Nieto Team) odstartoval šestnáctý, Ital Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) sedmnáctý. Nestartoval Pol Espargaró (Red Bull KTM Factory Racing), který si v sobotu pádem zlomil klíční kost a už má po operaci v Barceloně.

Start závodu byl hodně dramatický, protože Jorge Lorenzo havaroval hned v první zatáčce, když ho jeho Ducati po smyku zadního kola vykopla ze sedla a pak ještě zezadu dvakrát narazila (Španěl si pádem vykloubil palec na noze). Velmi nebezpečný okamžik jak byli všichni jezdci srovnání jeden za sebou. Vedení závodního pole převzal Andrea Dovizioso, druhý jel Marc Márquez, třetí byl Andrea Iannone, čtvrtý Alex Rins a pátý jel Dani Pedrosa. Ve třetím kole havaroval Álvaro Bautista, takže v závodu pokračovalo jednadvacet závodníků. Valentino Rossi jel jedenáctý, Karel Abraham byl devatenáctý.

Po pěti kolech vedl Andrea Dovizioso, těsně za Italem jel Marc Márquez a za Španělem dvojice Suzuki Alex Rins a Andrea Iannone, Dani Pedrosa byl pátý a Aleix Espargaró (Aprilia Racing Team Gresini) šestý. Ze sedmé pozice havaroval v první zatáčce Cal Crutchlow. Karel Abraham se mezi tím posunul na šestnácté místo a jedna sekunda ho dělila od bodované pozice. Po devíti odjetých kolech měla vedoucí skupina čtyři jezdce, které dělily minimální rozestupy – Dovizioso, Márquez, Rins a Iannone.

V polovině závodu začal vedoucí Andrea Dovizioso zrychlovat a druhý Marc Márquez rázem ztrácel sedm desetin. Třetí Alex Rins byl osm desetin za Márquezem, čtvrtý Andrea Iannone ztrácel na týmového kolegu půl sekundy. V době, kdy do konce závodu zbývalo odjet deset kol už měla vedoucí skupina dva jezdce, Andrea Doviziosa a Marca Márqueze. Španěl na Itala zaútočil a převzal vedení. Jezdci Suzuki vysoké tempo neudrželi a na vedení ztrácel třetí Andrea Iannone 1,1 sekundy. Karel Abraham jel na bodovaném patnáctém místě, šest sekund za čtrnáctým Johannem Zarcem. Vpředu zuřila bitva o vedení, čehož využil Iannone a s Rinsem první dva dojeli na rozdíl pár desetin.

Parádní bitva do samotného závěru závodu, ještě pět kol před cílem jeli vpředu jezdci Ducati, Hondy a Suzuki. O první místo tak usilovali čtyři závodníci a takové závody mají potřebnou dávku adrenalinu. Andrea Iannone zaútočil na vedení a to nemělo chybu, fanoušci byli ve varu a povzbuzovali své favority, kteří se chystali předvést maximální výkon, aby klání v Aragonii vyhráli. Popsat se to nedá, to co převáděli se musí vidět … !!! Do posledního kola najel první Marc Márquez, druhý Andrea Dovizioso, třetí Andrea Iannone a čtvrtý Alex Rins.

Čtrnáctý závod sezony vyhrál Marc Márquez, jenž míří za titulem mistra světa mílovými kroky. Na druhém místě projel cílem Andrea Dovizioso, který už už sahal po vítězství, ale tentokrát nedosáhl. Na třetím místě je Andrea Iannone, který byl rychlý od prvního tréninku a je vidět, že si se Suzuki začíná rozumět čím dál tím víc. Valentino Rossi končí osmý a stále drží průběžnou třetí příčku. Karel Abraham si připisuje jeden bod za patnácté místo v cíli.

GP Aragonie, MotoGP – Závod (23kol)
30°C, dráha suchá, 45°C, vlhkost: 36%
1. # 93 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda 41'55.949
2. # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +0.648
3. # 29 Andrea IANNONE ITA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +1.259
4. # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +2.638
5. # 26 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda +5.274
6. # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +9.396
7. # 9 Danilo PETRUCCI ITA Alma Pramac Racing Ducati +14.285
8. # 46 Valentino ROSSI ITA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +15.199
9. # 43 Jack MILLER AUS Alma Pramac Racing Ducati +16.375
10. # 25 Maverick VIÑALES SPA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +22.457
11. # 21 Franco MORBIDELLI ITA EG 0,0 Marc VDS Honda +27.025
12. # 30 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +27.957
13. # 38 Bradley SMITH GBR Red Bull KTM Factory Racing KTM +28.821
14. # 5 Johann ZARCO FRA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +32.345
15. # 17 Karel ABRAHAM CZE Angel Nieto Team Ducati +37.639
16. # 45 Scott REDDING GBR Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +39.585
17. # 12 Thomas LUTHI SWI EG 0,0 Marc VDS Honda +40.763
18. # 55 Hafizh SYAHRIN MAL Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +56.296
19. # 10 Xavier SIMEON BEL Reale Avintia Racing Ducati +58.981
20. # 81 Jordi TORRES SPA Reale Avintia Racing Ducati +59.513
               
  Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 35 Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda CASTROL Honda  
  # 19 Alvaro BAUTISTA SPA Angel Nieto Team Ducati  
  # 99 Jorge LORENZO SPA Ducati Team Ducati  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 16 Kč od 8 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
jannyk přispěla 2 Kč
skinny přispěl 2 Kč
ALLEXXX přispěl 2 Kč
KARING přispěl 2 Kč
Riksa přispěl 2 Kč
Clint. přispěl 2 Kč
masi přispěl 2 Kč
Ritchy přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist