GP Aragonie – Bastianini vyhrál, Quartararo havaroval po kontaktu s Márquezem

Tajenku ohledně vítězů Velké ceny Aragonie již známe. Závod třídy Moto3 vyhrál Izan Guevara (GASGAS), vítězem závodu Moto2 je Pedro Acosta (Kalex) a Enea Bastianini (Ducati) vyhrál závod MotoGP. Český závodník Filip Salač (Kalex) byl v závodu Moto2 sedmnáctý. Šestnáctá GP sezony MS silničních motocyklů je příští týden v Japonsku.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do závodu na 23kol odstartoval z první řady Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team), Jack Miller (Ducati Lenovo Team) a Enea Bastianini (Gresini Racing). Z druhé řady vyrazil Aleix Espargaró (Aprilia Racing), Johann Zarco (Prima Pramac Racing) a Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP). Třetí řada a trojice Marco Bezzecchi (Mooney VR46 Racing Team), Jorge Martin (Prima Pramac Racing) a Alex Rins (Team SUZUKI ECSTAR).

Úvod závodu byl celkem brutální, když Fabio Quartararo spadl krátce po startu uprostřed pole jezdců královské kubatury a hodně pomalu se zvedal z asfaltu. Důvodem jeho pádu byl kontakt s Marcem Márquezem, který těsně předním málem spadl, takže výrazně zpomalil. Márquez pak poslal k zemi Japonce Takaaki Nakagamiho a poté se vydal zpět do boxů, kde ukončil závod. Návrat Marca Márqueze zpět k závodění má poněkud kyselou příchuť. Závod vedl Francesco Bagnaia, který měl vzhledem k pádu Quartarar neuvěřitelnou šanci vymazat ztrátu na vedení v šampionátu. Druhý jel Jack Miller a třetí byl Brad Binder.

Po pěti odjetých kolech zůstával na špici pole Francesco Bagnaia. Půl sekundy jel za Italem Australan Jack Miller, třetí Enea Bastianini ztrácel na Millera desetinu. Za jezdcem Gresini Racing jel těsně Brad Binder, Aleix Espargaró, Jorge Martin, Johann Zarco a osmý Miguel Oliveira (Red Bull KTM Factory Racing). V osmém kole se na druhou pozici posunul Enea Bastianini, třetí jel Brad Binder a čtvrtý byl Aleix Espargaró. Jack Miller byl pátý a těsně za sebou měl dvojici Pramac Racingu Martina se Zarcem. Fabio Quartararo zamířil do zdravotního centra okruhu MotorLand Aragón a Marc Márquez k LCR Hondě se buď omluvit nebo podat svou verzi příběhu. V devátém kole už vedl Enea Bastianini, jenže hned v dalším kole byl delší na brzdy a vedení se ujal znovu Bagnaia. O druhé místo Bastianini bojoval s Binderem, Espargarem a Millerem.

V polovině závodu vedl Francesco Bagnaia náskokem pěti desetin na druhého Enea Bastianiniho. Necelých sedm desetin ztrácel na druhou pozici třetí Jihoafričan Brad Binder, který měl na zadním kole Aleixe Espargara a Jacka Millera. Ve hře o pódium byl rovněž šestý Jorge Martin, sedmý Johann Zarco a osmý Luca Marini (Mooney VR46 Racing Team). Deset kol před cílem dělilo první dva jezdce závodu jen pět desetin. Třetí Binder už ztrácel 1,5 sekundy na druhého, ale měl sedm desetin náskoku na čtvrtého Espargara z Aprilie.

Pět kol před cílem byl rozdíl mezi prvním Francescem Bagnaiem a druhýme Enea Bastianinim na třech desetinách. Oba jeli těsně za sebou a bylo jasné, že poslední kolo může být v mnoha ohledech rozhodující. Ztráta třetího Brada Bindera už byla na třech sekundách. Čtyři desetiny za Jihoafričanem jel Aleix Espargaró, pátý byl Jack Miller, šestý Jorge Martin už na Australana ztrácel čtyři sekundy.

V posledním kole Enea Bastianini zaútočil na vedení a závod Velké ceny Aragonie vyhrál. Druhý projel cílem Francesco Bagnaia, třetí byl Aleix Espargaró. Situace na předních pozicích šampionátu se po dnešním závodu hodně srovnala. Lídrem zůstává Fabio Quartararo, ale z jeho třicetibodového náskoku mu zbylo jen deset bodů k dobru. Aleix Espargaró ztrácí na vedení 17 bodů. Pro Ducati představuje Aragonie místo, kde vyhráli Pohár konstruktérů 2022.

GP Aragonie, MotoGP – Závod (23kol)
25°C, dráha suchá, 42°C, vlhkost: 48%
1. # 23 Enea Bastianini IT Gresini Racing MotoGP Ducati 41'35.462
2. # 63 Francesco Bagnaia IT Ducati Lenovo Team Ducati +0.042
3. # 41 Aleix Espargaro ES Aprilia Racing Aprilia +6.139
4. # 33 Brad Binder ZA Red Bull KTM Factory Racing KTM +6.379
5. # 43 Jack Miller AU Ducati Lenovo Team Ducati +6.964
6. # 89 Jorge Martin ES Prima Pramac Racing Ducati +12.030
7. # 10 Luca Marini IT Mooney VR46 Racing Team Ducati +12.474
8. # 5 Johann Zarco FR Prima Pramac Racing Ducati +12.655
9. # 42 Alex Rins ES Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +12.702
10. # 72 Marco Bezzecchi IT Mooney VR46 Racing Team Ducati +16.150
11. # 88 Miguel Oliveira PT Red Bull KTM Factory Racing KTM +17.071
12. # 73 Alex Marquez ES LCR Honda CASTROL Honda +18.463
13. # 12 Maverick Viñales ES Aprilia Racing Aprilia +18.730
14. # 35 Cal Crutchlow GB WithU Yamaha RNF MotoGP Team Yamaha +20.090
15. # 44 Pol Espargaro ES Repsol Honda Team Honda +27.588
16. # 87 Remy Gardner AU Tech3 KTM Factory Racing KTM +28.805
17. # 21 Franco Morbidelli IT Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +30.422
18. # 40 Darryn Binder ZA WithU Yamaha RNF MotoGP Team Yamaha +31.330
19. # 49 Fabio Di Giannantonio IT Gresini Racing MotoGP Ducati +31.595
20. # 25 Raul Fernandez ES Tech3 KTM Factory Racing KTM +36.160
             
Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 93 Marc Marquez ES Repsol Honda Team Honda  
  # 30 Takaaki Nakagami JP LCR Honda IDEMITSU Honda  
  # 20 Fabio Quartararo FR Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist