Finská GP v ohrožení, KymiRing čelí bankrotu

KymiRing měl původně hostit závody GP v roce 2020, kvůli koronaviru však byly zrušeny. Ke stejnému rozhodnutí došli zástupci okruhu a Dorny i letos, když odložili Velkou cenu kvůli aktuální politické situaci spojené s invazí Ruska na Ukrajinu. Kolovaly však zvěsti, že trať není stoprocentně dokončena, podle nejnovějších informací mají mít majitelé KymiRingu také finanční problémy.

Podle nejnovějších informací čelí KymiRing bankrotu. Stavebním společnostem, které pracovaly na vzniku okruhu, dluží zhruba 600 tisíc euro, což je v přepočtu zhruba 15 milionů korun. Výstavba trati přitom stála asi 30 milionů eur, z toho 6,5 milionu obdrželi majitelé od státu. Generální ředitel KimiRingu Riku Rönnholm potvrdil, že byla podána žádost o bankrot. „K této věci se v dané fází nebudeme dále vyjadřovat,“ dodal zároveň.

Oficiálně Dorna potvrdila, že Velká cena Finska byla zrušena kvůli aktuální politické situaci. Jak však mnohé zdroje tvrdí, od roku 2019, kdy na trati proběhly testy, se stavba nikam neposunula a doposud chybí zázemí potřebné pro pořádání tak velké akce. Je tedy otázka, zda se na KymiRingu závody v budoucnu vůbec pojedou. Nereálná je aktuálně představa směřující k roku 2023, jak avizovali v tiskové zprávě v květnu zástupci Dorny.

Pokud se situace ohledně KymiRingu nevyřeší, připojil by se okruh k dalším, jejichž plány stát se součástí motocyklového mistrovství světa ztroskotaly. Patří mezi ně tratě ve Walesu, Rio de Janeiru, maďarský Balatonring a několik okruhů v Indonésii.

Informace o redaktorovi

Andrea Štipčáková - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist