Claudio Costa a Clinica Mobile

Dvě jména a dva pojmy, bez kterých si současné závody MotoGP není možno ani představit. Za několik dní už 71. narozeniny slavící Dr. Claudio Costa a letos 35-letá Clinica Mobile už zachránili společně život řadě závodníků. A jak toto spojení vlastně vzniklo, si přečtěte v následujícím článku.

Úplný počátek spojení Dr. Claudio Costa a Clinica Mobile se datuje do roku 1972, kdy jistý Dr. Checco Costa, tedy otec Dr. Claudia Costy, pořádal na okruhu v Imole tradiční motocyklové závody na 200 mil. A pro tyto závody vytvořil skupinu "záchranářů", jejímž členem byl i jeho syn Claudio. A hned při prvním zákroku se jednalo o záchranu života jednoho závodníka. Po závodě, který tehdy vyhrál Paul Smart - řekl tehdejší šampion Barry Sheene následující větu: "Pokud se pořádají závody motorek, tak nejlépe všechny v Imole, tak je aspoň na místě Costa".

Tak dal vlastně Sheene popud ke vzniku Clinica Mobile. Byl proto upraven malý autobus a vybaven lékařskými přístroji. 2. února 1977 byl tehdejší Clinica Mobile představen veřejnosti na okruhu Paula Ricarda ve Francii. A první oficiální nasazení Clinica Mobile se konalo o 3 měsíce později, přesně 1. května 1977 na Salzburgringu při GP Rakouska. Po hromadném pádu v závodě 350-tek Fernandeze, Unciniho, Cecotta a Stadelmanna (ten tento pád bohužel zaplatil životem) tehdy všichni přední jezdci následující závod královské kubatury 500 ccm bojkotovali (mezi pouze šesti startujícími vyhrál Jack Findlay před Maxem Wienerem a Alexem Georgem).

Ovšem hned první nasazení Clinica Mobile bylo úspěšné, neboť výsledkem byly zachráněné životy jezdců Patricka Fernandeze a Franca Unciniho.
"Bylo to hodně těžké, když byla Clinica Mobile postavena, tak jsem si myslel, že všichni se budou radovat. Ale bylo to úplně opačně, byly zde pochybnosti a nikdo nás nebral moc vážně. Ovšem, když jsme hned při našem prvním závodním nasazení zachránili život Fernandezovi a Uncinimu, tak se názor na nás obrátil. Tedy hlavně u závodníků. A díky jezdcům mě potom IRTA jmenovala oficiálním lékařem Grand Prix. Clinica Mobile byl tehdy v paddocku GP takovým ostrůvkem klidu", říká v rozhovoru pro MotorSportAktuell Claudio Costa. 

                

Na otázku, kolik jezdců vděčí Dr. Costovi a jeho Clinica Mobile za svůj život, vypočítává italský lékař tato jména: "Uncini, Fernandez, Cecotto, Coulon, Graziano Rossi, Bonera, Ferrari, Doohan, Capirossi, Carlos Checa, Locatelli, Krummenacher a možná ještě někteří další. Největším štěstím je, když můžeme někomu pomoci a on nám potom poděkuje", říká dále Dr. Costa na známé téma, kdy Valentino Rossi poděkoval později několikrát na veřejnosti tomuto doktorovi za záchranu života jeho otci Grazianovi.

        

Za největší úspěch pak považuje Dr. Costa záchranu nohy Micka Doohana: "Po jeho zlomenině nohy v Assenu ho doktoři v Holandsku operovali. O den později se ale ukázalo, že operace nebyla vůbec úspěšná a chtěli mu nohu amputovat. Mick chtěl za každou cenu z nemocnice pryč a i já jsem viděl jedinou šanci na jeho záchranu v tom, že musí nemocnici opustit. Zorganizoval jsem záchranné letadlo a odletěli jsme do Boloně. Na letišti nás čekala sanitka a spřátelený doktor zajistil i potřebné pomocníky. Nemocnice byla informována telefonem a vše se podařilo zachránit. Byl s námi i Kevin Schwantz, který si tehdy zlomil zápěstí", vzpomíná Claudio Costa. 

"Jednou jsem docela samozřejmě zůstal déle v Austrálii s Lorisem Capirossim. Ten se těžce zranil a jeho plíce byly plné krve. Dostal drenáž a ta mohla být odstraněna teprve za týden. Pak se ale ukázalo, že jeho stav je ještě horší. Zeptal se mě: "Claudio, kdy už odsud vypadneme?" Tak jsem mu odpověděl, že pokud chce, můžeme letět třeba hned zítra. Vytáhl jsem z jeho plic velkou část drenáže a pouze malý kousek nechal uvnitř. Odletěli jsme do Evropy a brzy se mu ulevilo a o tři týdny později dojel ve Valencii sedmý.", říká dále pro MotorSportAktuell Dr. Costa.

"Sice mluvím pouze italsky, ale to vůbec nevadí. Novorozeňata také neumí mluvit. Mimika a reakce mluví u kojenců za vše. Takže "řeč těla" je u mé práce daleko důležitější, než verbální komunikace. Při mých odborných zkušenostech dá tělo takové info, které mají větší důležitost než slova." ví dobře šéf Clinica Mobile.  

     

Na otázku, proč se závodní jezdec uzdraví daleko rychleji, než normální člověk, má Dr. Costa následující názor: "To není žádné tajemství, nýbrž znalosti a zkušenosti. Když si někdo pohrává se smrtí, tak se čas od času dostane do stavu, kdy nastanou i tmavé okamžiky. Většina jezdců se už naučila, tyto tmavé síly vidět očima. A ten, kdo to dokáže, tak je mentálně hodně silný.  A ten, kdo to dokáže, tak může sám hodně urychlit své uzdravení. Tuto schopnost má každý, ale musí ji nejdříve sám aktivovat.", vysvětluje Dr. Costa, který se snaží být skoro vždy u všech operací, neboť to pacienta uklidňuje. 
Na téma Rossiho zranění v Mugellu 2010 má Dr. Costa následující vzpomínku: "Měl otevřenou zlomeninu pravé lýtkové kosti. A kost propíchla kůži. To se muselo hodně rychle reagovat. Důležité bylo, aby se kost co nejdříve vrátila na původní místo, tedy ještě dříve, než bude pacient v nemocnici. Jedině tak se dalo předejít infekci. Nikdo se ale neodvážil na tento zákrok. Tak jsem si navlékl rukavice a vrátil kost nazpět na původní místo. Teprve potom ho dali do helikoptéry. A díky skvělému operačnímu zákroku Dr. Buzziho mohl Valentino po 4 týdnech opět chodit. Normálně by to trvalo 4 měsíce.", říká na téma tehdejšího pádu mistra světa Rossiho při sobotním volném tréninku v Mugellu Dr. Claudio Costa.


Ovšem na nějaký konec tento italský lékař vůbec nepomýšlí: "Dokud budu žít, tak budu pořád dělat dál tuto práci!", uzavírá své vzpomínky Dr. Costa, ačkoliv už nyní necestuje ke všem závodům Grand Prix, neboť jemu samotnému byla odňata jedna ledvina a tak se nechce už tolik namáhat.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):



TOPlist