Ve Vysokém Mýtě bojovali o titul jezdci série Miniracing

Na autodromu ve Vysokém Mýtě vrcholily o víkendu boje o titul pro většinu kategorií seriálu Miniracing. Nájezd do parkoviště závodních strojů byl možný již ve čtvrtek 6.září od 18:00 hodin. V pátek se pro všechny kategorie pořádaly volné tréninky. Administrativní a technická přejímka proběhla v pátek od 17:00 – 19:00 hodin a v sobotu od 8:00 – 10:00 hodin.

Ve Vysokém Mýtě se závodilo jen v sobotu a tak byl sobotní program nejen velmi dlouhý, ale také náročný a to nejen na techniku, ale především na fyzickou výdrž závodníků. Sérii volných tréninků zahájila v 8:30 hodin třída Minimoto senior Open 50. Následně se na závodní dráhu vydali jezdci třídy Minimotard, MiniGP Stock a Open, Jawa 50 RS + GP, Minimoto Junior A + B. Volné tréninky ukončili závodníci z Lukáš Pešek 52 Riding School.

Mezi volnými tréninky a prvními kvalifikačními jízdami proběhla rozprava s jezdci. Od 10:10 hodin se jely první kvalifikační jízdy, které naznačily, jak by se mohly závody vyvíjet. Druhé kvalifikace, ale pořadí na startovním roštu pozměnily. Jak probíhaly boje v kategoriích minimoto popsala Dita Daňhelková.

Kategorie Minimoto

1. závod Junior A
Jezdci z kategorie Junior A si od začátku závodu mezi sebou vytvářeli celkem velké mezery, které si pak v průběhu závodu už jen udržovali. Stylem start-cíl si pro první místo dojel Vít Bromovský, pro druhé místo si dojel Adam Vyskočil. Na třetím místě byl Viktor Čech, čtvrté místo obsadil Roman Durdis a pátý do cíle dojel Lukáš Kubík.

2. závod Junior A
Druhý závod byl skoro jako přes kopírák. Jen s tím rozdílem, že Adam Vyskočil většinu závodu dotíral na vedoucího jezdce Víta Bromovského, předjet se mu ho však nepodařilo. Takže v cíli výsledky vypadaly stejně jako v prvním závodě. Zvítězil Vít Bromovský, druhé místo obsadil Adam Vyskočil, třetí byl Viktor Čech, čtvrtý Roman Durdis a pátý Lukáš Kubík.

1. závod Junior B
Krásné souboje předváděla od začátku závodu trojice Škopek, Prokeš, Gurecký. Nedarovali si navzájem ani centimetr trati. Jan Gurecký ale spadl a nezbývalo mu, než nasadit tempo a pokusit se Jindru Škopka s Michalem Prokešem dojet. Jelikož se Jindra s Michalem neustálým předjížděním trochu zpomalili a Janu Gureckému se podařilo nasadit opravdu rychlé tempo, pár kol před cílem dvojici docvakl a opět se zapojil do soubojů o první místo. Nakonec závod vyhrál Michal Prokeš před druhým Janem Gureckým o pouhé dvě setiny vteřiny a třetím Jindrou Škopkem o jednu desetinu vteřiny. Pro čtvrté místo si dojel Tadeáš Benáček, pátý dojel Karel Hubáček a šestý Aleš Eder.

2. závod Junior B
Jan Gurecký se hned po startu ujal vedení, které si udržel až do konce závodu, pro krásné druhé místo si dojel Jindra Škopek, který tentokrát Michalovi Prokešovi nedal jedinou šanci. Michal Prokeš si dojel pro třetí místo. Čtvrtý dojel opět Tadeáš Benáček, pátý Karel Hubáček a šestý Aleš Eder.

První závod Senior Open 50
Stylem start-cíl a svou bezchybnou jízdou dokázal opět vyhrát Tomáš Zdařil, který nedal nikomu sebemenší naději na vítězství. Pro druhé místo si dojela Dita Daňhelková, jako třetí byl šachovnicí odmáván Petr Bican, čtvrtý Jan Holler, po pádu si pro páté místo dojel Petr Di Lenardo a šesté místo bral Evžen Kudr.

Druhý závod Senior 50
Ve druhém závodě se vedení ujala Dita Daňhelková, vydrželo to ale pouze jedno kolo, kdy jí následně předjel Tomáš Zdařil a opět všem dokázal, že si titul mistra republiky opravdu zaslouží, protože zbytku startovního pole odjel o parník. Druhá dojela Dita Daňhelková, třetí Petr Bican, čtvrtý Jan Holler, na pátém místě po krásné stíhací jízdě a dvou pádech dojel Petr di Lenardo. Pro šesté místo si dojel Evžen Kudr.

MiniGP Ohvale 160
S těmito motocykly se na start tréninků postavili jezdci z Lukáš Pešek 52 riding school, mezi které patřil i úspěšný motocyklový závodník Ladislav Chmelík. Tito jezdci absolvovali jen čtyři měřené tréninky. Ve třech měřených trénincích byl nejrychlejší Ladislav Chmelík, pouze v jednom ho dokázal překonat Jiří Suchánek.

Závody tříd JAWA 50 RS + GP

Počasí nám vyšlo na jedničku, takže jsme si mohli užít tréninkové, kvalifikační a nakonec i závodní jízdy. Kvalifikaci v kat. JAWA 50 GP ovládl Lukáš Plíšek, v těsném závěsu byl Lukáš Berger a na třetí příčce na startu stál Tomáš Hrdina. Oba dva Lukášové spolu sváděli souboj celý závod, přičemž v první jízdě byl úspěšnější Lukáš Berger, v druhé jízdě se pak karta obrátila a vyhrál Lukáš Plíšek. Při rovnosti bodů rozhoduje pořadí druhé jízdy, tudíž celkové zlato bral Lukáš Plíšek, stříbro Lukáš Berger a bronz Tomáš Hrdina, který byl v obou jízdách třetí.

V kategorii RS se situace v první jízdě dosti zamotala. Favoritem na vítězství byl Pavel Myslík, který stál na startu na první pozici, druhá patřila Miloslavu Vlčkovi a třetí Radkovi Krpcovi. Start se ale asi nejvíce povedl Petrovi Zámostnému, který šel hned do vedení, následován Mílou Vlčkem, Radkem Krpcem a Pavlem Myslíkem. V průběhu prvního kola se ale na vedoucí příčku dostal Radek a udržel ji až do konce závodu. Pavel Myslík se postupně probojoval až na druhou pozici, nicméně poté chyboval, spadl a s poškozeným motocyklem závod nedokončil. Na druhém místě dojel Petr Zámostný, v těsném závěsu za ním Míla Vlček a David Frydrych, kteří si v průběhu závodu několikrát vyměnili pozice. Ve druhé jízdě si pro vítězství dojel celkem suverénně Míla Vlček, na druhém místě skončil Petr Zámostný. Radek Krpec hned v prvním kole chyboval a spadl, poté se vydal na stíhací jízdu, kterou zakončil na třetím místě. Po součtu bodů byl celkově první Míla Vlček, druhý Radek Krpec a třetí Petr Zámostný.

Závody ve třídách JAWA 50 RS + GP bedlivě sledoval Pavel Myslík.

MiniGP Stock + Open + Minimotard
Ve sloučené kvalifikaci těchto tříd zvítězil Ondřej Honzák (minimotard), druhý skončil Aleš Eder (MiniGP Open) a třetí Matěj Kohout (MiniGP Open). Třetí v MiniGP Open dojel Donát Czepó (4. v celkové kvalifikaci). Kvalifikace MiniGP Stock vypadala následovně: 1. Martin Vincze (6.) , 2. Kevin Farkas (7.), 3. Marek Kindermann (8.).

MiniGP Open
V prvním závodě se podařilo zvítězit Matěji Kohoutovi, který po celou dobu závodu sváděl krásný souboj s Alešem Ederem, třetí v tomto závodě skončil Donát Czepó, který tak obhájil svojí pozici z kvalifikace. Ve druhém závodě a tím i pořadí na stupních vítězů bylo totožné, jako v prvním závodě. Pro zajímavost zmíním, že průměrná rychlost vítěze druhého závodu (Matěje Kohouta), byla 80,141 km/h!

MiniGP Stock
Vítězem prvního závodu se po velmi těsném souboji stal Kevin Farkas, pro stříbro v tomto závodě si dojel Martin Vincze a bronzovou příčku obsadil Michal Prokeš. Kevin Farkas a Martin Vincze spolu sváděli těsný souboj i ve druhém závodě, kdy se stal vítězem první jmenovaný. Na třetí příčku se tentokrát probojoval Marek Kindermann. Pořadí na stupních vítězů bylo shodné s druhým závodem, tzn. 1. Farkas, 2. Vincze, 3. Kindermann.

Po tomto víkendu už ve většině kategorií známe mistry a přeborníky České Republiky, kterým gratuluji. Nicméně nesmíme zapomínat na lidi v „pozadí“, na organizátory závodů, rodinné příslušníky, mechaniky, nejrůznější sponzory a fanoušky. Bez těchto lidí by žádné tituly nebyly. Tímto jim za pořádání závodů a veškerou podporu svých svěřenců děkuji a doufám, že je budou v tomhle krásném sportu podporovat i nadále.

Kompletní výsledkový servis.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist