Rozhovor s motocyklovým závodníkem Tadeášem Benáčkem

Motocyklový závodník Tadeáš Benáček je členem Brno Circuit JRT, jenž letos vyhrál český i slovenský šampionát třídy GP12. V rozhovoru prozradil jak začínal, jaké jsou jeho největší úspěchy, ale také hovořil o plánech do budoucna. Rozhovor připravil Jaroslav Mareček.

Tadeáši, představ se nám.
Tadeáš Benáček: „Jmenuji se Tadeáš Benáček a je mi třináct let.”

Jak dlouho závodíš na motorce?
Tadeáš Benáček: „Od roku 2014, takže nějakých osm let.”

Kde jsi začínal?
Tadeáš Benáček: „Začínal jsem na minibikové dráze Masarykova okruhu v Brně na minibiku a postupně jsem závodil ve všech věkových kategoriích až do Junior open. Závodil jsem jak v rámci Minimotocupu, tak i v MMČR.”

Jaké úspěchy jsi měl v minibikách?
Tadeáš Benáček: „Stal jsem se mistrem v Minimotocupu a v MMČR jsem byl vicemistrem České republiky.”

A potom už tvoje cesta vedla na větší motorky?
Tadeáš Benáček: „Ano. V zimě 2020 jsem začal trénovat na Ohvale 110 a v roce 2021 jsme koupili ještě Ohvale 160. V MMČR miniracing jsem tak závodil ve dvou kategoriích zároveň.”

Rok 2021 byl pro tebe ale speciální tím, že ses probojoval do světového finále FIM Minigp.
Tadeáš Benáček: „Ano. Z Alpe Adrie, kde se jeden závod jel v rámci MMČR miniracingu v Chebu, jeden na Slovensku v Dlhé a další dva v Chorvatsku a Slovinsku, jsme postupovali tři. První dvě místa obsadili Italové a mě se po velkém boji podařilo do Valencie postoupit ze třetího místa.”

Jaký to byl pocit, postoupit do světového finále?
Tadeáš Benáček: „Byl jsem hodně rád. Byl jsem tam jako jediný Čech a poprvé jsem navštívil Španělsko, motocyklovou velmoc. Super bylo, že se to jelo zároveň s Moto GP a my jsme měli možnost potkat se s řadou závodníků, kteří nás přišli podpořit a sledovali naše závody.”

Jaké jsi měl dojmy z toho závodu?
Tadeáš Benáček: „Bylo tam strašné teplo. My jsme před těmito závody trénovali jenom tady u nás, kde už bylo kolem osmi stupňů a nosili zimní čepice. Ve Valencii to bylo na tričko a kraťasy. Bylo vidět, že španělští kluci jsou hodně vyježdění a že tam nejezdí poprvé.”

Jak ses ve Valencii umístil?
Tadeáš Benáček: „Závod se jel na dvě kvalifikace a tři závodní jízdy. Součtem bodů jsem vybojoval celkové osmé místo.”

Jak hodnotíš to osmé místo z FIM Minigp World Final? Já to považuji za velký úspěch.
Tadeáš Benáček: „Já si myslím, že tím, že to byl mezinárodní závod a vlastně už mistrovství světa na Ohvalkách, tak to byl super výsledek. Samozřejmě jsem tam ale jel s větším očekáváním.”

No a po úspěšném závodě ve Valencii jste přemýšleli, co dál, a vrhli jste se na ještě větší motorky…
Tadeáš Benáček: „Je to tak. V letošním roce jsme přešli na stodevadesátky, na GP12 a podařilo se mi vyhrát české i slovenské mistrovství. Také jsme koupili motorku na velké tratě KTM 250.”

To je motorka s níž se jezdí Northern Talent Cup. Tam bys chtěl zamířit?
Tadeáš Benáček: „Ano, rád bych se tam podíval a chtěl bych tam závodit. Myslím si ale, že ještě nemám na této motorce takové zkušenosti a najeté potřebné kilometry, abych tam letos závodil. Rovněž na to nemám ani věk.”

Čím se bavíš kromě motorek, co děláš ve volném čase?
Tadeáš Benáček: „Rád jezdím na kole, různé blbosti na předním kole a tak… Taky mě baví plavání a hry na Xboxu.”

Ty jsi zatím na základní škole, ale kam zamíříš dál, jak vidíš svoji budoucnost?
Tadeáš Benáček: „O tom jsem zatím ještě moc nepřemýšlel. Možná tak v motorkách bych se chtěl podívat do Moto3.”

Jaké závody sleduješ?
Tadeáš Benáček: „V televizi se dívám na Moto GP i na WSBK, hlavně na Moto3. Samozřejmě jsem si nenechal ujít WSBK v Mostě.”

Komu fandíš?
Tadeáš Benáček: „V MotoGP fandím Filipu Salačovi a Fabiu Quartararovi. V superbikách Toprakovi (Toprak Razgatlioglu).”

Vraťme se ale k tvému závodění. Velkou cenu Bohumila Staši na brněnském okruhu jsi jel na KTM 250. Ta motorka je už poměrně známá, potom co s ní kluci z brněnské minibikové akademie zajížděli skvělé výsledky. Jak se ti na ní jede?
Tadeáš Benáček: „Je to zatím asi ta nejlepší motorka, na jaké jsem jel, hodně mi sedí. Hlavně se mi líbí ta rychlost a vůbec celkově mi sedla.”

Jaké plány máš na příští sezonu?
Tadeáš Benáček: „Opět plánuji závodit na Ohvale 190 a v plánu je také testování na KTM 250.”

Kdo tě podporuje v závodění?
Tadeáš Benáček: „V první řadě musím poděkovat mámě a tátovi, díky nimž můžu dělat to, co mě baví. Poděkování patří také Brno Circuit JRT a všem mým sponzorům: Pavel Veverka pv elektro, Radek Roszicska ROSMONT, Dagmar Roszicsková, Petr Šrámek BS House, Zbyněk Hoňka en-com, vesely.ds, David Kučeřík mx-shop,Stanislav Bazal, obec Zakřany. Děkuji, bez vás by to nešlo.”

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist