Loris Capirossi slaví své 46. narozeniny

Přes tři sta závodů, dvaadvacet odjetých sezón a tři mistrovské tituly. Loris Capirossi se s kariérou profesionálního závodníka rozloučil před více než sedmi lety, motocyklového světa se však vzdát úplně nedokázal, a tak jej v paddocku můžeme vídat doposud. Dnes tento Ital slaví své 46. narozeniny.

Loris Capirossi odstartoval svou kariéru jezdce mistrovství světa doslova raketově. Hned ve své debutové sezóně si se třemi vyhranými závody dojel pro svůj první titul šampiona, který se mu v následujícím roce 1991 podařilo dokonce obhájit.

Poté už přestoupil do silnější kubatury do 250 ccm, odkud si v mezičase čekání na další titul na dva roky odskočil zajezdit si na půllitrech. Pro sezónu 1997 však už zase sedlal dvěstěpadesátkovou Aprilii, na níž se hned v následujícím roce stal již potřetí šampionem. Nutno však podotknout, že titul získal poněkud kontroverzním způsobem, když svého rivala Tetsuyu Haradu poslal k zemi. Na ní sice skončil spolu s ním, stihl se však vrátit na trať, závod dojet a získat tak tolik potřebné body.

Incidentem se znelíbil nejen některým svým fanouškům, ale také šéfům Aprilie, od nichž záhy dostal padáka. V následující sezóně tedy přesedlal na Hondu, a posléze už se stal pravidelným účastníkem závodů třídy do 500 ccm, respektive od roku 2002 MotoGP. V ní si také vyjel několik vítězství, výraznějšího úspěchu v podobě titulu už však nedosáhl.

Kariéru profesionálního závodníka ukončil Ital přezdívaný Capirex roku 2011. Ze světa MotoGP však úplně nezmizel. Dodnes ho můžeme vídat v roli bezpečnostního komisaře promotéra závodů Dorna Sports. 

Informace o redaktorovi

Andrea Štipčáková - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 10 Kč od 5 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
IronDave přispěl 2 Kč
Venda přispěl 2 Kč
Vova přispěl 2 Kč
.maxim. přispěl 2 Kč
masi přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist