Výborný Matěj Smrž dominoval v Oscherslebenu

Motorsport Arena Oschersleben měla včera pouze jednoho hrdinu, kterým byl český jezdec Matěj Smrž s motocyklem Yamaha. Ten vyhrál včerejší první superbikovou jízdu víc než suverenním způsobem a ve druhé pak převedl fantastický závěr závodu, což znamenalo druhé místo při odmávnutí šachovnicovým praporkem a stejná pozice mu patří i v průběžném hodnocení.

Do prvního včerejšího závodu superbiků na 21 kol při teplotě pouhých 10 stupňů odstartoval nejlépe náš Matěj Smrz (CZ/Yamaha) a za ním následovali Gareth Jones (AUS/BMW), Teuchert, Herfoss, Nigon, Arne Tode (D/Honda), Ranseder, Muggeridge, Roland Resch (A/Suzuki) a Dario Giuseppetti (D/Ducati). Vzápětí se podařilo zajet Nigonovi nejrychlejší kolo a probojovat se na 2. místo.
Po polovině závodu vedl Smrž s náskokem celé sekundy před svými pronásledovateli, kterými byli Nigon, Jones a Teuchert. Herford a Ranseder už ztráceli 5 sekund, zatímco Muggeridge se neustále propadal a aktuálně jel až 11., když se před něho dostali Giuseppetti, Ghisbert van Ginhoven (NL/BMW), Tode a Resch. To už spadla Lucy Glöckner (D/BMW) a také Smržův týmový kolega Luca Hansen (D/Yamaha).
Smržovi se podařilo své soupeře setřást a tak letos už podruhé slavil vítězství. Druhý dojel Nigon a v souboji o třetí místo byl nakonec úspěšnější zkušený Teuchert, který pozávodil Jonese. Pátý dojel Herfoss a dále následovali Ranseder, van Ginhoven, Giuseppetti, Resch, Muggeridge, Tode, Arie Vos (NL/BMW) a Sascha Hommel (D/Suzuki).

Druhý závod patřil od začátku Muggeridgemu a Teuchertovi, zatímco Matěj Smrž vyjel hned na začátku mimo trať a závod tak začal až ze 20. pozice.

Po 5. kole bylo následující pořadí: Vedl Nigon před Muggeridgem a dále: Gareth Jones (AUS/BMW), Herfoss, Teuchert, Roland Resch (A/Suzuki), Michael Ranseder (A/BMW), Arne Tode (D/Honda), Dario Giuseppetti (D/Ducati), Sascha Hommel (D/Suzuki) a jedenáctý Smrž.

V polovině závodu se podařilo Nigonovi konečně odpoutat od svých pronásledovatelů, ovšem na dalších místech se pořadí neustále měnilo, když druhý byl momentálně Teuchert a za ním pak Muggeridge, Jones, Ranseder, Herfoss a Resch. Smrž už jel po vyníkající stíhací jízdě osmý.

Pět kol před koncem se Muggeridge a Jones dostali před Teucherta.
Zatímco Erwan Nigon mohl slavit své první vítězství v seriálu IDM, tak Matěj Smrž předjel v posledním kole pět soupeřů a svůj neuvěřitelný výkon korunoval druhým místem v cíli! Karl Muggeridge dojel nakonec jako třetí a za ním pak Jones, Teuchert, Ranseder, Herfoss, Resch, Giuseppetti a Hommel.

V šampionátu nyní vede 42-letý německý veterán Jörg Teuchert se 72 body před naším Matějem Smžem (70) a Francouzem Erwanem Nigonem (66). Pátý je Gareth Jones (55) a další pořadí je následující Karl Muggeridge (6.-44), Troy Herfoss (7.-41), Dario Giuseppetti (8.-32), Roland Resch (9.-26) a Top-ten kompletuje Sascha Hommel (23).
Druhý závod supersportů v Motorsport Arena Oschersleben se jel na suché dráze a byl plánován na 20 kol. Nejlépe do něho odstartoval David Linortner (A/Yamaha), zatímco lídr šampionátu Daniel Sutter vyrazil do závodu až z 21. pozice, kam ho postavila neúspěšná kvalifikace.

Ovšem Švýcarovi Sutterovi se podařil fantastický začátek závodu a ve druhém kole už vedl. Za ním jeli Linortner a dále Tatu Lauslehto (FIN/Yamaha), Kevin Wahr (D/Yamaha), Randy Harmuth (D/Honda), Jesco Günther (D/Suzuki) a Leon Bovee (NL/Yamaha).

Lauslehtovi se nejrychlejším kolem závodu podařilo dostihnout vedoucí duo a tak v polovině závodu bylo pořadí Sutter, Linortner, Lauslehto, Harmuth, Wahr, Bovee, Dominic Schmitter (CH/Yamaha), Jaroslav Černý (SVK/Yamaha), Dominik Vincon (D/Yamaha) a Christian von Gunten (CH/Kawasaki). Ve třináctém kole byl závod přerušen pro olej na trati, který tam zanechal jeden ze závodníků, a na kterém postupně spadli ze špice závodu Linortner, Harmuth a Bühn.

Nový závod na 8 kol byl odstartován už bez Linortnera, Bühna a Harmutha. Na stejném místě, jako tři jmenovaní, ale hned havaroval Sutter.

V součtu výsledků obou závodů pak byl následující výsledek: Vyhrál Lauslehto před Wahrem a Boveem. Čtvrtý byl Schmitter, pátý Vincon, šestý von Gunten, sedmý Slovák Černý a dále  Gabriel Läuger (D/Yamaha), Thomas Walther (D/Suzuki), Bos, Günther, Sarah Heide (D/Suzuki), Florian Bauer (D/Yamaha), Patric Vincon (D/Yamaha) a Thomas Helldobler (D/Yamaha).

V šampionátu vede Lauslehto se ziskem 77 bodů. Druhý je Sutter (58), třetí Günther (56), čtvrtý Wahr (46) a Top-5 kompletuje Jaroslav Černý, který má na svém kontě rovněž 46 bodů.
Společný závod 125/Moto3 se skončil dokonalým trumfem jezdců s motocykly Moto3, kteří obsadili první čtyři místa v pořadí: Luca Grünwald (D/Honda NSF 250), Klaus Heidel (D/Honda NSF 250), Bryan Schouten (NL/Honda NSF) a Michael Ecklmaier (D/Honda NSF 250).

V oddělené klasifikaci "malorážek" vyhrál Thomas van Leeuwen (NL/KTM) před Damienem Raemym (CH/Honda) a Maxem Maurischatem (D/KTM). Top-5 pak dokompletovali Max Enderlein (D/KTM) a Peter Sebastyen (H/Derbi), když Ladislav Chmelík závod nedokončil.

V šampionátu vede Maurischat se ziskem 56 bodů před Altem - v Oscherslebenu nestartoval - s 50 body, van Leuwenem (48), Flathaugem (46) a naším Chmelíkem (44).

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist