M. Smrž: Sorry, moje chyba

Český jezdec superbikového týmu Inghart KTM Matěj Smrž neuspěl při posledním závodě na Red Bull Ringu a pohřbil tak definitivně své šance na titul letošního mistra IDM v kubatuře superbiků. Má ovšem stále ještě šanci na titul vicemistra Německa.

Matějovi Smržovi předposlední závod letošního šampionátu superbiků IDM na rakouském okruhu Red Bull Ring opravdu nevyšel a z eventuálního titulu šampiona IDM tak nebylo nic.

"Z velkého očekávání, s kterým jsme jeli na Red-Bull-Ring, nezbylo nakonec nic. Matěj, před závodním rakouským víkendem, považovaný za jednoho z kandidátů na titul, musel po své premiéře na Spielbergu titul pro letošní rok odepsat. Nyní se celý tým těší na pěkné finále na Hockenheimringu", vysvětluje týmový šéf Inghartu Ingo Härtel.

Pro KTM to ale byl úspěšný závodní víkend na domácí trati Red Bull Ringu, neboť Rakušan Martin Bauer (Motorex KTM) zvýšil svůj bodový náskok na čele klasifikace jezdců. Zároveň ale ztratila továrna KTM průběžné první místo v soutěži konstruktérů ve prospěch BMW.

Nově renovovaný okruh na Spielbergu, který se po předchozích jménech Österreichring a A1-Ring jmenuje nyní Red Bull Ring, byl tak dějištěm sedmého z osmi závodů letošního seriálu "Internationalen Deutschen Motorradmeisterschaft".
V první jízdě spadl Matěj Smrž už v první zatáčce a závod tak pro něho velmi rychle skončil. V jízdě druhé uviděl Matěj Smrž cílovou šachovnici jako 11.

"Desáté místo na startu a třetí startovní řada, to nebylo nic ideálního. První polovina okruhu Red Bull Ring se mně svými úzkými zatáčkami nelíbí tolik, jako ta druhá, která je plynulejší a má rychlé zatáčky, které se střídají. Jinak jsem zde jel vůbec poprvé s kontaktními čočkami, neboť u mě doktoři objevili minimální krátkozrakost. Nějaký rozdíl při závodění na motocyklu zatím nemohu specifikovat, velký rozdíl ale vidím, když jedu v noci s autem. 

První závod byl hodně krátký. Vystartoval jsem velmi dobře, ačkoliv startovací světlo svítilo déle, než je u těchto druhů závodů zvykem. Jako sedmý nebo osmý jsem vjel do první zatáčky a zařadil jsem chybně jedničku a už jsem ležel. Normálně jsem tam měl mít zařazenou dvojku. Byla to jednoznačně moje chyba. V tom řevu jsem nic neslyšel a v té hektice jsem neměl ani čas se podívat na budík, který ukazuje použitou rychlost. Sice jsem se nezranil, jen mě bolely naražená záda. Ovšem dál nebylo možné jet, neboť pravá část řidítek bylo nalomená.
Druhý závod byl hodně těžký, ani ne pro mě, nýbrž hlavně pro motocykl. Na rovinkách jsem nemohl útočit, pouze v zatáčkách. V závěsu stoupala teplota až úplně nahoru. Nejdříve jsem jezdil 13., pak 15. a 16... Nakonec z toho v cíli bylo 11. místo. Byla to taková kopie závodu ze Salzburgringu. I tam jsem bojoval s různými problémy. Ale nechci si stěžovat, neboť tým pracoval opravdu hodně tvrdě. Na Hockenheimringu uděláme vše pro dva úspěšné závěrečné závody této sezóny a pro co nejlepší závěrečný celkový výsledek. Titul vicemistra Německa je stále ještě v naších možnostech.", říká před dvěma finálovými jízdami Matěj Smrž, který na Hockenheimringu společně s Michaelem Ransederem, Stefanem Nebelem, a Didierem van Keymeulenem nedávno 2 dny testoval.

Jen si připomeňme aktuální pořadí šampionátu IDM před jeho finálem: Vede Rakušan Martin Bauer na KTM se ziskem 227 bodů před obhájcem titulu Karlem Muggeridgem s Hondou (187) a dvojicí jezdců na motocyklech BMW, Australenem Damianem Cudlinem (185) a Rakušanem Michaelem Ransederem (179). Matěj Smrž je na místě pátém, když má bodů 161 a za ním je už 48 (Jörg Teuchert) resp. 50 (Gareth Jones) bodová propast. 

Finále superbiků nepojedou dlouhodobě zranění Dario Giuseppetti a Werner Daemen a dalekou cestu ze severu si odpustili Freddy Papunen, Nicklas Cajback a Carl Berthelsen.

Naopak se na startu objeví premiérově 18-letý Francouz Loris Baz ze šampionátu BSB, který pojede třetí motocykl Yamaha týmu Yamaha Motor Deutschland a bude to pro něho ostrý test na příští sezónu - měl by jet místo zkušeného Jörge Teucherta (41).

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist