Nebezpečná nehoda tří jezdců, Corteseho start ohrožen

Závěr sobotní kvalifikace šestistovek nedopadl zrovna ideálně, protože došlo k incidentu celkem tří jezdců, kteří dost nebezpečně havarovali. Do nehody byl zapojen Španěl Jordi Torres, Němec Sandro Cortese a Fin Mika Kallio. V případě německého závodníka hrozí, že v neděli nebude závodit.

V samotném závěru kvalifikace Moto2 narazil Jordi Torres ve vysoké rychlosti do zadní části Kalexu jezdce týmu Dynavolt Intact GP Sandra Corteseho a oba jezdci skončili v kotrmelcích ve štěrku únikové zóny katarského okruhu Losail. Nicméně motocykl německého závodníka stačil z místa nehody odjet zpátky na dráhu a přímo pod kola jedoucího Fina Mika Kallia.

Finský jezdec stáje Marc VDS Racing pravděpodobně na malý moment věnoval pozornost dění mimo dráhy a čelně narazil do již nehybně ležící motorky, přičemž byl v hromadě trosek katapultován mimo dráhu. Tato nehoda nevypadala vůbec dobře a můžeme mluvit o velikém štěstí, že nedošlo k vážnému zranění.
„Kvalifikace dopadla dobře až na poslední kolo!“ uvedl Mika Kallio. „V závěru jsem věděl, že se ještě můžu zlepšit a měl jsem k tomu poslední šanci, ale ve svém posledním kole jsem najednou uviděl žluté vlajky. Viděl jsem motorku a jezdce vedle dráhy v době, kdy jsem najížděl do zatáčky a pak jsem najednou uviděl Cortesovu motorku, které jsem se již nedokázal vyhnout. Já jsem naštěstí v pořádku, ale to samé už nemůžu říct o své motorce. Tým teď vyhodnocuje poškození, ale mám pocit, že zítra (neděli) pojedu s úplně novou motorku, což nikdy není dobré.“

Úhel pohledu na příčiny nehody Sandra Corteseho a Jordi Torrese se různí, protože každý z týmů má svoji verzi, kterou potvrdí až údaje z telemetrie. Podle týmu Mapfre Aspar jejich jezdec Jordi Torres narazil do zadní části Němcovy motorky kvůli tomu, protože Cortese uprostřed dráhy najednou snížil rychlost.
Jordi Torres, jenž se do závodu kvalifikoval jako šestnáctý, k incidentu blíže prozradil: „Mohli jsme být rychlejší, ale v závěru kvalifikace se v nebezpečném místě jeden z jezdců rozhodl sundat ruku z plynu, a když jsem ho chtěl předjet, zavřel mi stopu a nárazu jsem už nedokázal zabránit. Naštěstí jsem z nehody vyvázl jen s pár boulemi a modřinami.“

Tým Dynavolt Intact GP, v jehož barvách závodí Sandro Cortese, v tiskové zprávě píše, že jejich jezdec v kvalifikaci zajel druhý nejlepší čas a pole position mu unikla jen o dvě setiny. Bohužel tento skvělý výkon je nyní ve stínu faktu, že potom, co do Corteseho zezadu narazil jeden z jezdců, následoval pád, při němž došlo k malé zlomenině kosti v levé noze.
Start německého závodníka je tedy vážně ohrožen a o všem rozhodne až lékařská prohlídka, kterou Cortese absolvuje v patnáct hodin místního času. „Doufejme, že zítra budu schopný závodit,“ uvedl Sandro Cortese. „Nějak zvlášť mě to teď nebolí, ale mám to hodně nateklé. Pokud půjde otok dolů, mohlo by to vyjít. V první zatáčce jsem udělal drobnou chybu, byl trošku pomalý a chtěl se dost zpátky, jenže to pak do mě zezadu narazil Torres. Omlouvám se týmu, který teď má spoustu práce, ale myslím si, že to do této chvíle byl skvělý víkend.“

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist