FIM odebrala Fenatimu licenci do konce roku 2018

Italský závodník Romano Fenati již zná verdikt FIM ohledně jeho zkratového jednání během závodu Moto2 v Misanu. FIM italskému jezdci odebrala jezdeckou licenci do konce roku 2018. Pro rok 2019 si může požádat o novou pokud bude splňovat regule FIM.

Ital Romano Fenati v závodu Velké ceny San Marina zamáčkl přední brzdu jednoho ze svých soupeřů a za to uviděl černou vlajku. Ital oznámil ukončení kariéry, ale spekulovalo se o jeho návratu na trať v Japonsku, tedy po trestu zákazu startu ve dvou GP.

Itala tento týden pozvali do sídla FIM ve švýcarském Mies (18.září 2018), kde o incidentu hovořili a zdůraznili mu, že výsledkem jeho jednání není jen přímá hrozba zranění soupeřů, ale také vliv na mládež a začínající sportovce, pro které musí být jezdci mistrovství světa příkladným vzorem.

Výsledkem jednání s Romano Fenatim a jeho zástupci FIM rozhodla o odebrání Italovy licence do konce roku 2018. V roce 2019 může požádat o přidělení nové licence, ale FIM bude postupovat dle regulí, které na podobné věci pamatují.

K aféře s Romano Fenatim hovořili také jezdce MotoGP na čtvrteční tiskové konferenci. Například Aleix Espargaró není nadšený z toho, že na Fenatiho všichni ukazují jak na nějakého “vraha“. S jeho jednáním nesouhlasí, trest je na místě, ale jak Španěl uvedl, aniž by někoho jmenoval, daleko nebezpečnější jezdce měli třeba v MotoGP.

Třeba Cal Crutchlow hned po incidentu uvedl, že je pro doživotní zákaz startu a na tom nehodlá nic měnit. Valentino Rossi zná Fenatiho velmi dobře a uvedl, že možná tři zákazy startu GP by byly ideální, nicméně to co se vůči Fenatimu strhlo po závodu dost dobře nechápe.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Autoři článku obdrželi prémie 12 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Riksa přispěl 4 Kč
skinny přispěl 4 Kč
masi přispěl 4 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist