MV Agusta oficiálně rozvázala kontrakt s Romanem Fenatim. Končí i u Marinelli Snipers

Aktualizováno (10.září 2018) - Romano Fenati si ve svém domácím závodě pořádně zavařil. V jeho závěru ohrozil svého soupeře Stefana Manziho, kterému zmáčkl v cílové rovince brzdu na jeho motocyklu. Mělo jít prý o odplatu za to, že jej jeho krajan několik kol předtím vyvezl mimo trať. V pondělí na to Fenatiho zaměstnavatel pro rok 2019, MV Agusta, zareagoval jeho vyhazovem. Zároveň končí také u svého současného týmu Marinelli Snipers.

Dle prvnotních informací k incidentu došlo, když jeli oba závodníci přibližně 250 km/h. Stefano Manzi pak krátce na to havaroval, naštěstí bez vážnějších následků. A jeho pád Romano Fenati náležitě oslavil. Italův nebezpečný manévr však nezůstal nepovšimnut a ředitelství závodu mu okamžitě vystavilo černou vlajku. Později pak Romanu Fenatimu zakázalo startovat také v následujících dvou Velkých cenách.

„S rozhodnutím jury naprosto souhlasíme. Náš jezdec hrubě chyboval, a to v přímém přenosu. Vzhledem k tomu, že byl penalizován i Manzi, je však vidět, že měl k tomuto jednání důvod. To jej však neomlouvá,“ napsal ve své tiskové zprávě Fenatiho současný tým Marinelli Snipers. „Chceme, aby se na to, co se stalo, brzy zapomnělo. Romano si musí uvědomit, co provedl, zároveň však chceme, aby byl jeho návrat na trať důstojný.“

V pondělí však Marinelli Snipers svůj postoj změnil. Už dále nechce Romana Fenatiho ve svém týmu. „Kontrakt s Romanem Fenatim jsme počínaje dneškem za jeho nesportovní a nebezpečné chování ukončili. Litujeme jeho nezodpovědného činu, kterým ohrozil život jiného jezdce. Je to neomluvitelné."

Tým Forward Racing, za který momentálně Stefano Manzi jezdí, a s nímž Romano Fenati nedávno podepsal smlouvu na příští rok, taktéž ve spolupráci s ním pokračovat nehodlá. V pondělí odpoledne oficiálně potvrdil, že s Fenatim rozvázal kontrakt pro příští sezónu.

O jeho vyhazov velmi stál šéf MV Agusty, která bude příští rok s Forward Racingem spolupracovat. Giovanni Castiglioni v pondělí ráno na svém Instagramu zveřejnil: „Tohle je ta nejsmutnější a nejhorší věc, kterou jsem v motocyklových závodech kdy viděl. Opravdový sportovec by se tak nikdy nezachoval. Kdybych byl Dornou, zakázal bych mu navždy závodit. Kontrakt s ním jsme už bohužel podepsali, budu se však ze všech sil snažit, abychom jej zrušili. Nestane se, aby jezdil za náš tým."

Cal Crutchlow: Jeho tým by ho měl okamžitě vykopnout

Jednáním rodáka z Ascoli Piceno se na své tiskové konferenci zabývali také jezdci MotoGP, když ještě nebylo o penalizaci Romana Fenatiho rozhodnuto. „Ředitelství závodu jej musí potrestat takovým způsobem, aby zajistilo, že žádný jiný jezdec v budoucnu nic podobného nezopakuje,“ řekl Marc Márquez. Podobný názor měl také Andrea Dovizioso. „To, co udělal, je vážně špatné. Tohle nemůžete na trati udělat.“

Cal Crutchlow si na rozdíl od španělsko – italské dvojice nebral žádné servítky. „Marc s Dovim jsou příliš diplomatičtí. Fenati by už v životě neměl závodit na motorce. Měl by přijít do garáže a jeho tým by ho měl okamžitě vykopnout. To, co udělal, je neakceptovatelné. Riskujeme tady naše životy a pokud vám váš soupeř zmáčkne brzdu... Víte, možná předtím došlo k nějakému kontaktu, ale to se v závodech děje pořád. Takové je závodění. Ale když někdo zmáčkne brzdu na motocyklu jiného jezdce, měl by být okamžitě vyhozený.“

Není to poprvé, kdy se Romano Fenati zachoval na trati zcela neadekvátně. V roce 2015 kopl během zahřívacího kola před závodem v Argentině do motorky Niklase Aja. Následně mu po dojetí na startovní rošt sáhl na řídítka a zhasl mu motor. Italský jezdec byl tehdy potrestán startem z posledního místa a peněžní pokutou. Během sezóny 2016 byl pak kvůli neakceptovatelnému chování vyhozený ze stáje Sky Racing VR46. Údajně měl po kvalifikaci v Rakousku slovně napadnout svého šéfmechanika, následně pak mělo dojít k roztržce mezi ním a Ucciem, kamarádem Valentina Rossiho.

Aktualizace: Podle gpone.com bylo proti Romanu Fenatimu vznešeno obvinění za pokus o vraždu. Oficiálně to však zatím potvrzeno nebylo.

Prohlášení Romana Fenatiho

„Omlouvám se celému sportovnímu světu.
Přál bych si, aby to byl jen zlý sen. Přemýšlím o tom, co se stalo, neustále se k tomu vracím a přiznávám, že jsem se nezachoval jako chlap, mé gesto bylo skandální!
Chlap by dojel závod, šel za lidmi z ředitelství a snažil se, aby Stefana za jeho chování potrestali.
Neměl jsem se nechat vyprovokovat.
Lidi, co mě kritizují, mají naprostou pravdu. Zcela rozumím jejich nepřátelství vůči mé osobě.
Chtěl bych se omluvit všem, kteří ve mě věřili a těm, kterým mé jednání ublížilo.
Normálně se tak nechovám. Lidé, kteří mě znají, to vědí!
Po celou dobu mé kariéry se chovám spravedlivě. Minulý rok jsem byl jedním z mála jezdců, kteří nebyli penalizováni. Nikdy jsem neohrozil život někoho jiného, naopak jsem vždycky tvrdit, že jsou na trati piloti, kteří jsou se svým jezdeckým stylem ostatním nebezpeční.
Je bohužel pravda, že jsem trochu výbušný. Mým záměrem nebylo zranit druhého jezdce, chtěl jsem jen, aby pochopil, že je jeho styl jízdy nebezpečný, a že bych mu klidně mohl udělat něco podobného!
Nechci se ospravedlňovat, vím, že to, co jsem provedl, je zcela nepřijatelné. Chtěl bych se všem jen omluvit.
Teď budu mít čas o tom popřemýšlet a vyčistit si hlavu."

Informace o redaktorovi

Andrea Štipčáková - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 24 Kč od 12 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Ritchy přispěl 2 Kč
Dareku přispěl 2 Kč
masi přispěl 2 Kč
Mr.Kaktus přispěl 2 Kč
šilav přispěl 2 Kč
KARING přispěl 2 Kč
skinny přispěl 2 Kč
Sonny přispěl 2 Kč
Valentin přispěl 2 Kč
Riksa přispěl 2 Kč
azy1 přispěl 2 Kč
Cipeace přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist