Závody FIM CEV Repsol v Jerezu, Češi bodovali

Na jihošpanělském okruhu Circuito de Jerez-Ángel Nieto v neděli odjeli závody šestého podniku motocyklového šampionátu FIM CEV Repsol. První závod FIM CEV Moto3 vyhrál Yuki Kunii (Asia Talent Team), ve druhém slavil vítězství Sergio Garcia (Junior Team Estrella Galicia 0,0). V jediném klání víkendu šestistovek Moto2 bodoval plným počtem Španěl Edgar Pons (AGR) Team). V pohárové soutěži European Talent Cup vyhrál oba závody Matteo Bertelle (SIC 58 Squadra Corse). Na bodech dokončil oba závody Filip Salač (Moto3) a Ondřej Vostatek (ETC), jeden bod si na konto připsal Filip Řeháček (ETC).

První klání FIM CEV Repsol Moto3 mělo hodně dramatickou koncovku, když v poslední zatáčce havaroval Sergio Garcia (Junior Team Estrella Galicia 0,0) a vzal sebou dvojici jezdců Ai Oguru (Asia Talent Team) a Manuela Paglianiho (Leopard Junior), kteří s ním bojovali o pozice na stupních vítězů. Incidentu využil Yuki Kunii (Asia Talent Team), který si na konto připsal první vítězství sezony. Na druhé pozici závod dokončil Raúl Fernández (Angel Nieto Team) a třetí byl Aleix Viu (Marinelli Sniper Team). Český závodník Filip Salač (Czech Talent Team Cuna de Campeones) závod dokončil jedenáct sekund za vítězem na devátém místě.

Ve druhém klání víkendu v Jerezu už proměnil start z pole position ve zlato Sergio Garcia (Junior Team Estrella Galicia 0,0), jenž si dal tentokrát pozor a vyrovnanou koncovku závodu zvládl na jedničku. Jen necelou desetinu ztratil na vítězství druhý Ai Oguru (Asia Talent Team) a v desetině byl rovněž třetí Manuela Paglianiho (Leopard Junior), který část závodu jel na špici pole. Filip Salač si o pozici polepšil a bral body za osmé místo v cíli. Po víkendu v Jerezu je lídrem průběžného hodnocení Raúl Fernández (Angel Nieto Team), jehož náskok na druhého v pořadí Manuela Paglianiho má hodnotu 32 bodů. Filip Salač je průběžně dvanáctý s osmi body ztráty na ToP10.

Jediný závod víkendu série FIM CEV Repsol Moto2 vyhrál Edgar Pons (AGR Team), jenž si tak na konto připsal již třetí vítězství v řadě. Pons hned od startu navyšoval náskok na špici pole, který po průjezdu cílem představoval téměř osm sekund. Na druhé pozici závod dokončil Jesko Raffin (Swiss Innovative Investors Junior), třetí byl Tommaso Marcon (Team Ciatti). Hector Garzó (Team Wimu CNS), jenž po penalizaci přišel o start z první pozice, byl po startu z konce závodního pole v kontaktu s Miquelem Ponsem (Bullit) a závod pro něho skončil dřív než začal. V průběžném hodnocení je na první pozici Jesko Raffin, jehož náskok je tři závody před koncem sezony na hodnotě 47 bodů. Druhý je Edgar Pons, třetí Augusto Fernandez (EasyRace).

V pohárové soutěži mladých talentů European Talen Cup měli na programu celkem dva závody víkendu v Jerezu a v obou kláních dominoval jediný jezdec, kterým byl Ital Matteo Bertelle (SIC 58 Squadra Corse). Koncovka prvního závodu byla adrenalinová, jelikož rozdíly mezi jezdci bojujícími o stupně vítězů byly minimální. Nakonec na vítěství v závodě ztratil jen deset tisícin Xavier Artigas (Honda Impala), třetí Antonio Rueda (Talent Team Estrella Galicia 0,0) byl o desetinu pomalejší. Z českých závodníků obsadil Ondřej Vostatek (IGAX Team) výborné jedenácté místo. Matyáš Konečný (Pinamoto RS) byl dvaatřicátý, Filip Řeháček závod nedokončil.

Druhý závod byl možná ještě o něco víc adrenalinovou záležitostí než ten první. Plný počet bodů si vybojoval Matteo Bertelle, jemuž se podařilo překonat druhého v pořadí Davida Salvadora (Cuna de Campeones) těsným rozdílem tří tisícin! Na třetí pozici závod dokončil Xavier Artigas (Honda Impala), jenž je nyní lídrem průběžného hodnocení s náskokem 21 bodů. V posledním kole přišli o šanci bodovat jezdci jako Adrián Fernández, José Antonio Rueda, Julián Giral a Carlos Torrecillas, kteří havarovali v separátních incidentech. Na desáté místo zajel Ondřej Vostatek, jemuž v průběžném hodnocení patří třináctá příčka. Patnáctým místem v cíli bodoval Filip Řeháček, Matyáš Konečný skončil pětatřicátý.

Sedmým podnikem sezony FIM CEV Repsol je víkend v Albacete, který je na programu v polovině října. V neděli 14.října už můžou někteří jezdci rozhodnout o titulech pro rok 2018, jelikož se jedná o předposlední kolo sezony.

Závody v Jerezu - ZDE

Kompletní výsledkový servis.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist