Pole position má Leon Haslam, Smrž startuje čtrnáctý

Sobotní program zahajovacího závodního víkendu britských superbiků v Silverstonu nabídl dopolední třetí trénink a odpolední kvalifikace, které vyvrcholily bitvou o pole position v Superpole. V posledním tréninku zajel nejrychleji James Ellison, český závodník BMW Jakub Smrž byl třetí nejrychlejší. V samotné kvalifikaci slavil Leon Haslam, který do prvního závodu odstartuje z pole position. Jakub Smrž zůstal v druhé kvalifikaci a do závodu odstartuje čtrnáctý.

Velmi působivý návrat do MCE Insurance British Superbike Championship předvedl Leon Haslam (JG Speedfit Kawasaki), který postoupil až do Superpole, které vyhrál časem 2'05,501 sekundy. Bývalý jezdec Aprilie ze seriálu WorldSBK na poslední chvíli překonal rozdílem jednašedesáti tisícin Jason O'Hallorana (Honda Racing), který se musí spokojit s druhou příčkou. I pro něho je to ale výborný výkon potom, co si loni v polovině sezony zle zlomil nohu. Třetím jezdcem v první řadě bude Christian Iddon (Tyco BMW).

Leon Haslam po kvalifikaci řekl: „Myslím, že to byl jeden z nejvíc vyčerpávajících dnů mé závodní kariéry. Všechno je nové, stále si zvykám na motorku a dnes ráno jsem vůbec poprvé jel na mokru. Během testování jsme pracovali s tvrdší směsí pneumatik Pirelli a dnes to bylo vůbec poprvé, kdy jsem na okamžik použil měkčí směs SC0. Samozřejmě se mi hodně ulevilo a jsem opravdu šťastný.“

Český závodník Jakub Smrž (Smiths Racing BMW) dokončil třetí trénink na výborném třetím místě. Bohužel se mu už tolik nedařilo v kvalifikaci. Postoupil do druhé kvalifikace, kde skončil s čtrnáctým časem 2'06,734 sekundy a do prvního závodu odstartuje z páté řady. Český závodník měl nějaký problém s motorkou, který se do neděle pokusí vyřešit.

„Čtrnácté místo není nic, s čím bych mohl být spokojen,“ uvedl Jakub Smrž. „Byli jsme konkurenceschopní za přechodných podmínek během volných tréninků, ale na suchu jsem na limitu a nemůžu jet rychleji, i když vím, kde a jak bych mohl. Dobré je, že v datech problém vidíme a i to, co se musí zlepšit. Tým pracuje perfektně, takže věřím, že najdeme řešení. Moc se těším na zítra.“

Aby bylo možné absolvovat Superpole, je třeba zajet čas do devátého místa. To se zdaleka nepovedlo Jamesi Ellisonovi (JG Speedfit Kawasaki), který měl pořádnou smůlu. Už v první kvalifikaci havaroval, což jej vyřadilo z dalšího boje o pozice na startu. Proto do prvního klání sezony odstartuje jako poslední. Naopak mezi devíti nejrychlejšími byl Dan Linfoot (Honda Racing), ale technika řekla ne a on neměl šanci zabojovat o vyšší pozici na startu než devátou.

MCE Insurance British Superbike Championship – Superpole
Sobota, 9.dubna 2016 – Silverstone (GBR)
Výsledky - mce_bsb_16-01_silverstone.pdf

1 - Leon Haslam - JG Speedfit Kawasaki - 2'05.501
2 - Jason O'Halloran - Honda Racing - +0.061
3 - Christian Iddon - Tyco BMW - +0.226
4 - Shane Byrne - Be Wiser Ducati - +0.326
5 - Luke Mossey - Quattro Plant Teccare Kawasaki - +0.467
6 - Michael Laverty - Tyco BMW - +0.601
7 - John Hopkins - ePayMe Yamaha - +0.629
8 - James Rispoli - Anvil Hire TAG Racing Yamaha - +1.429
9 - Dan Linfoot - Honda Racing -

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist