Zlatou přilbu si do Austrálie odváží Holder

Dlouholetý půst českých jezdců na pardubické Zlaté přilbě pokračuje. V letošním 66. ročníku slavného závodu nikdo z nich nepostopil do velkého finále. Zvítězil mistr světa z roku 2012 Australan Chris Holder před dalším stálým jezdcem seriálu Grand Prix Švéd Fredrikem Lindgrenem a Chorvatem Juricou Pavličem.

Nejlepší z Čechů byl před 17 tisíci diváky Josef Franc. Skončil druhý ve finále B a je klasifikován na konečném osmém místě. Franc ve vylučovacích jízdách nasbíral devět bodů za první a druhé místo, ve čtvrtfinále mu k postupu stačily první a třetí pozice. Čtyři body v semifinálové skupině ale už byly málo. Ve čtvrtfinále skončily šance dalších českých jezdců Tomáše Suchánka, Hynka Štichauera, Václava Milíka a Eduarda Krčmáře. Druhým z Čechů, který postoupil do semifinále, byl Aleš Dryml. Když však po jízdách své semifinálové skupiny viděl, že to na postup do velkého finále bodově nebude, do malého finále nenastoupil a místo toho odjel na letiště, aby stihl ligové plochodrážní utkání svého klubu v Polsku. Posledním českým držitelem Zlaté přilby tak zůstává Tomáš Topinka z roku 1996. 
Letošní Zlatá přilba neměla na svém startu tolik hvězd světové série Grand Prix jako jindy, a tak šlo o hodně vyrovnaný závod, vyhrát mohl kdokoli z širšího pole favoritů. Po svých alkoholových eskapádách nepřijel ani obhájce loňského prvenství, bývalý juniorský mistr světa Australan Darcy Ward, ani původně avizovaný vítěz závodu z roku 2011, Nor jezdící s polskou licencí Rune Holta, který údajně po cestě do Pardubic havaroval. Další dvě hvězdy skončily svou pouť v semifinále. Dán Hans Andersen, který Zlatou přilbu vyhrál v roce 2008, si alespoň trochu spravil chuť suverénním vítězstvím ve finále B a nakonec tedy skončil sedmý. Stálý jezdec seriálu Grand Prix Brit Chris Harris, který je letos zatím v průběžné klasifikaci mistrovství světa patnáctý, už dokonce do své poslední jízdy ani nenastoupil. 
Za těchto okolností se chopil otěží závodu předloňský mistr světa Holder, který od začátku prokazoval své nesporné kvality a kromě občasného seštelování spojky nemusel nic dělat na svém skvěle připraveném motocyklu. Do finále nejlépe ze všech šesti účastníků vystartoval a ačkoli musel celou dobu odrážet útoky zle dotírajícího Švéda Fredrika Lindgrena, vyhrál a projel cílem triumfálně po zadním kole. „Zlata přilba je trofej, o kterou jsem hodně stál a povedený závod je pro mě povzbuzením před vyvrcholením Grand Prix už příští víkend. Největšího rivala pro finále jsem viděl v LIndgrenovi. Hodně záleželo, jak komu z nás vyjde start. Měl jsem dobře připravenou motorku a udržel ho za svými zády," uvedl v cíli sedmadvacetiletý Holder, který je zatím v pořadí Grand Prix šestý za známým Dánem Nicki Pedersenem. 

  

Výsledky 66. Zlaté přilby 

Velké finále:
 
1. Chris Holder, Austrálie
2. Fredrik Lindgren, Švédsko
3. Jurica Pavlič, Chorvatsko
4. Adrian Miedzinski, Polsko
5. Grzegorz Walasek, Polsko
6. Pontus Aspgren, Švédsko 

Malé finále: 

7. Hans Andersen, Dánsko
8. Josef Franc, Česká republika
9. Timo Lahti, Finsko
10. Lasse Bjerre, Dánsko
¨

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)
Michal Kohout - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist