41. ročník Memoriálu Luboše Tomíčka

Již tuto sobotu se v Praze na "Markétě" koná další ročník populárního plochodrážního závodu.

Nejstarší motocyklový závod v Praze se jezdí každoročně na počest našeho slavného československého plochodrážního reprezentanta Luboše Tomíčka, který při závodě o Zlatou přilbu ČR v roce 1968 podlehl následkům těžkého zranění. K uctění jeho památky uspořádal Auto Klub Markéta již 40. úspěšných ročníků memoriálu L. Tomíčka, na který se pravidelně sjíždí výběr předních světových jezdců
Tento závod byl v minulosti vždy pevně termínově svázán právě se závodem o Zlatou přilbu. Letos se však pořadatelé po zvážení všech argumentů, často i protichůdných, rozhodli změnit termín závodu. Letošní ročník se tak bude poprvé konat v sobotu 5. září v 18 hodin. Právě 41. ročník bude zahajovat novou koncepci tohoto slavného závodu neodmyslitelně spjatého s Prahou 6. Pořadatelé tak chtějí přiblížit tento závod nejen skalním plochodrážním fanouškům, ale i mládeži a rodinám s dětmi a zařadit ho mezi pravidelné velké sportovním akce, které se v Praze konají počátkem školního roku.
Ani při letošním 41.ročníku nebude chybět výběr předních světových jezdců. Účast potvrdilo všech 16 startujících včetně úřadujícího mistra světa Nicki Pedersena, vítězů předešlých ročníků Američana Grega Hancocka, Poláka Grzegorze Walaska a Slovince Matěje Ferjana. Vedle těchto borců se na startu objeví Tai Woffinden z Velké Británie, novopečený mistr Evropy Renat Gafurov z Ruska, Davey Watt z Austrálie Christian Hefenbrock z Německa, Mattia Carpanese z Itálie, Martin Vaculík ze Slovenska, Jacek Rempala z Polska, Jozsef Tabaka z Maďarska, Maksims Bogdanovs z Lotyšska, a české barvy bude hájit Adrian Rymel, Aleš Dryml a samozřejmě nesmí chybět Luboš Tomíček nejmladší.

Na trojnásobného vítěze Zlaté přilby ČR Leigh Adamse zatím místo ve startovní listině nezbylo. Australan projevil tento víkend zájem rovněž startovat na 41.ročníku memoriálu L.Tomíčka. Bohužel se „probudil až po uzávěrce“. V předcházejících 3.týdnech nereagoval na nabídku a po uzávěrce a potvrzení startovní listiny nelze již odřeknout podepsané kontrakty.
Předprodej vstupenek byl již zahájen, zájemci si je mohou zakoupit na Stadionu Markéta, U Vojtěšky 11, Praha 6 nebo v prodejní síti Ticketportal (www.ticketportal.cz). Pro rodiny s dětmi jsme připravili speciální slevy. Děti do 10 let obdrží na stadionu vstupenku zcela zdarma, mládež do 14 let bude mít vstup za polovinu a rodiče, kteří na závod doprovodí svou ratolest si mohou zakoupit vstupenku také za polovinu.

Časový harmonogram:

DEN MOTO – jezdíme rádi a je to znát

10:00 otevření pokladen
10:00 otevření stadionu pro veřejnost – vstup volný
10:00 – 14:00 bezpečně do školy –žáci 4. tříd pozvaných ZŠ – uvnitř oválu
10:00 – 15:00 rodiny s dětmi - plocha před tribunou
10:00 – 11:00 dovednosti na kole a motocyklu, praktické ukázky
11:00 – 12:00 elektrická vozítka
12:00 otevření tiskového střediska
12:00 – 13:00 extrémní ovládání motocyklu a kola – kaskadéři
ukázky Policie ČR, air bagy, dovedností dráha
13:00 – 14:00 americká plochá dráha Flat-track
13:00 testovací jízdy vozem Škoda Yeti
14:00 – 15:00 Český červený kříž, Hasiči Praha
soutěž helma
15:30 – 17:00 technická přestávka

41. ročník memoriálu Luboše Tomíčka

17:00 znovu otevření stadionu
18:00 představení jezdců
18:30 první jízda
cca 21:00 vyhlášení vítězů
cca 21:15 ohňostroj

Doprovodný program - MOTO DEN: jezdíme rádi a je to znát

Cílem akce je seznámit návštěvníky, zejména žáky základních škol, s dopravně bezpečnostní problematikou a pokusit se ovlivnit chování návštěvníků akce, kteří jsou také účastníky silničního provozu tak, aby se snížil počet nehod a jejich obětí.

Celodenní doprovodný program bude rozdělen do tří samostatných úseků. První úsek bude tvořit program připravený pro žáky 4. tříd z pozvaných základních škol a bude se odehrávat na travnaté ploše uvnitř oválu. Pro malé motoristy zde bude připravena mezitřídní soutěž. Žáci se pod vedením zkušených instruktorů utkají o ceny od partnerů akce v deseti disciplínách, jako jsou písemné testy bezpečnosti silničního provozu, cyklojízdy na dopravním hřišti, cyklojízdy na překážkové dráze, první pomoc, znalost dopravních značek, překážková dráha s alkobrýlemi, oprava kola, znalost kola, zajištění nehody.

Druhé stanoviště bude volně přístupné všem dětem a jejich rodičům na ploše za hlavní tribunou. Zde se bude nacházet trenažér jízdy na motocyklu, dopravní hřiště, trenažér nárazu a pomocí speciálních brýlí rozostřujících vidění si návštěvníci budou moci vyzkoušet pocit podobný jako po požití alkoholických nápojů. Pro situaci, kdy budou jednotlivé trenažéry obsazeny, pořadatelé připravili prezentace reflexního oblečení a doplňků, dětských autosedaček či testy znalostí v oblasti bezpečnosti provozu.
Kromě těchto lákadel budou pro návštěvníky také v rámci kampaně zranitelný řidič připraveny jízdy na kolech s elektrickým pomocným pohonem, elektrických skútrech, elektrických motocyklech, elektrických čtyřkolkách před dovednostní dráhu s překážkami. Na simulátoru převrácení vozu si na vlastní kůži zkusí tuto velmi nepříjemnou situace. Dále zde budou moci shlédnou praktické ukázky air bagů na motocyklech a motocyklová zajímavosti v podobě velkoobjemových tříkolek. Své umění v extrémním ovládání motocyklu a kola předvedou kaskadér M. Lisý a skupina L. Buriánka.

Pro návštěvníky, kteří přijedou na jízdním kole s homologovanou cyklistickou přilbou je připraveno třetí stanoviště – cykloservis. Zde zájemcům servisní technik zkontroluje technický stav, povinnou výbavu i ochranné prvky bicyklu a provede jednoduché opravy.

Specialitou bude soutěž o to kdo přinese nejzajímavější cyklistickou nebo motocyklovou helmu (ať již historicky, tvarově nebo barevným řešením). První desítka nejlepších unikátů bude odměněna helmami.

Informace o redaktorovi

TZ - (Odebírat články autora)
Zdeněk Kindl - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist