Kolínští jezdci absolvovali první závod Rival Trophy ve Vysokém Mýtě

Kolínský Pitbikový team Vaněk Výroba Sáněk Racing má za sebou první letošní dvojzávod v rámci šampionátu Rival Trophy, který se jel o uplynulém víkendu na automotodromu ve Vysokém Mýtě.

Zde jsme již v letošní sezoně představili na oficiálním testování tohoto šampionátu. Hned po testování jsme si začali společně s českým zastoupením italských motocyklů PBS pohrávat s myšlenkami, které se týkaly obměněním naší současné techniky. Po poměrně krátké době a domluvě se tyto myšlenky staly skutečností, prodej našich stávajících motocyklů a čekání na nové stroje. Volba byla jasná po absolutně pozitivních ohlasech jsme se rozhodli jít do motocyklů PBS Rivale s hnacími jednotkami s objemem 160ccm, což je dalo by se říct jeden z nejlepších materiálů určený pro závodění na Pitbikách. Nové motocykly přišly ve stejný týden, ve kterém se konal tento první závod, tudíž nebylo moc prostoru na nějaké bližší seznámení, takže po povinném zajetí motoru nás čekalo první ostré seznámení přímo na trati ve Vysokém Mýtě. Očekávání bylo všelijaké, nový motocykl, jiný podvozek a spoustu dalších věcí pro nás před tímto víkendem bylo poměrně velkou neznámou, a tak byl hlavní úkol pro první páteční tréninky co nejvíce si zvyknout a skamarádit se s novým motocyklem.

U obou našich jezdců to bylo úplně jiné. David Polák měl zpočátku problémy s nastavením jeho Rivalky, kdežto Vojtěchu Vaňkovi to opravdu sedlo, neboť hned v prvním tréninku dokázal zajet oproti prvnímu testování o poznání rychlejší čas, což platilo i v dalších následujících trénincích, když v tom třetím se dostal na nejlepší časovou hodnotu 56.4, což bylo oproti testování zrychlení o více jak jednu vteřinu, což bylo samozřejmě pozitivní a jasný důkaz udělání správného kroku při změně motocyklu. David Polák měl nadále problémy s nastavením ale i přes to se oba naši jezdci v pátečním "rozřazování" prosadili do nejrychlejší kategorie "PRO", ve které budeme startovat po zbytek letošní sezony. U Davida Poláka se jasně očekávalo a pro Vojtěch Vaňka to byl hlavní cíl, dostat se do nejrychlejší kategorie a sbírat cenné zkušenosti od těch nejrychlejších.To byl tedy pátek. V sobotu nás čekal plnohodnotný závodní den složený ze dvou volných tréninků, dvou kvalifikací, dvou závodů a jednoho warm-upu, což byla opravdu slušná porce ježdění. Zároveň musíme podotknout fakt, že oboum dnům přálo počasí, možná až moc, neboť bylo velké horko. Od samého rána David Polák pokračoval v co nejlepším nastavením svého motocyklu, kdežto Vojtěch Vaněk hledal ztracenou jistotu po pátečním pádu v nejrychlejší pasáži, což se moc nedařilo. Pojďme ale k tomu nejdůležitějšímu a to jsou kvalifikace a samotné závody. Díky nešťastné události a úniku oleje jednoho z motocyklů jsme v první kvalifikaci objeli pouhá čtyři kola, poté následovala neplánovaná pauza při které probíhal úklid tratě. Obroská pochvala pro pořadatele, kteří odvedli perfektní práci při úklidu a s chladnou hlavou zcela zvládli tuto nepříjemnou situaci. Po jasném verdiktu, že je trať ve 100% kondici náš čekala druhá kvalifikace, která se bohužel moc nepovedla Davidu Polákovi, který v ní obsadil 12. pozici ale, jak jsme již zmiňovali. David stále bojoval s co nejvíce komfortnějším nastavením svého stroje. Pro Vojtěcha Vaňka byla 9. pozice přijatelnou ve velmi nabité konkurenci v kategorii PRO.

Dlouho očekávaný první závod seriálu Rival Trophy byl před námi. Výborně odstartoval David Polák, který se z 12. pozice dostalo do skupinky jezdců, kteří jeli kolem páté pozice. Vojtěch Vaněk se držel kolem 10. místa, když se mu podařilo dostat se před jednoho ze svých soupeřů si pak pěkně zazávodil s Jindřichem Zámeckým v boji o osmou pozici nakonec podlehl a cílem tak projel na stejném místě jako mu patřila v kvalifikaci, tedy devátý. David Polák projel cílem desetikolového závodu na pátém místě, což bylo zcela jasně pozitivní po nepovedené kvalifikaci si tak tento jezdec spravil chuť. Ještě větší nadšení a očekávání jsme měli před druhým závodem. To bohužel ihned vyhaslo u Vojtěcha Vaňka, který se zapojil do postartovní kolize v první zatáčce, což znamenalo pád a konec působení ve druhém závodě. Perfektní závod předvedl David Polák, který opět velmi dobře odstartoval a zapojil se do bojů o třetí pozici čtyřčlenné skupinky jezdců ve složení Jakub Horyna, David Polák, Petr Wiesenberg a Matěj Hakl. Parádní podívaná v podání těchto jezdců, perfektní výkon předvedl Jakub Horyna, který po celou dobu závodu vedl tuto skupinku a i přes obrovský tlak dokázal tuto pozici dovést i do cíle. David Polák to několikrát zkoušel ale bohužel se to nepovedlo, takže čtvrtá pozice v cíli druhého závodu byla uspokojivá. V kategorii PRO oba závody ovládl fenomenální Michal Prášek, pro dvě druhá místa si dojel Petr Tomíška a dvakrát třetí byl Jakub Horyna.

To byl tedy historicky první závodní víkend seriálu Rival Trophy, který jasně roste na popularitě, což jasně dokazuje jezdecká účast ale i divácká kulisa. První závod se tedy poměrně povedl z pohledu týmu Vaněk Výroba Sáněk a již teď se těšíme a připravujeme na další závod tohoto šampionátu, který se pojede 11. července na okruhu v Písku a nám nezbývá nic jiného, než vás všechny pozvat na tento závod, který bude určitě také velmi zajímavý a nabídne tak skvělou podívanou.

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist