Pohár pro vítěze klání ve freestyle motokrosu zůstal v Čerčanech

Zaplněný čerčanský tréninkový areál Petra Piláta aplaudoval účastníkům Pilníkova pozdního odpoledne. Už po dvanácté se sešli fanoušci freestyle motokrosu na domácí půdě “zázraného dítěte” českého freestyle motokrosu a domů je nezahnal ani prudký déšť. V sobotu odpoledne tak shlédli první závod mistrovství republiky zmiňovaného sportu, velké množství exhibiních skoků a doprovodný program složený z parkouru a skákání na profesionální trampolíně.

Pohár pro vítěze úvodního závodu domácího šampionátu zůstal v Čerčanech, protože Petr Pilát, člen týmu Budweiser Racing těsně porazil Filipa Podmola. Na třetím místě skončil Matěj Česák. „Bylo to velice náročné, protože poprvé za dvanáct ročníků Pilníkova pozdního odpoledne začalo pršet, program se tak protáhl. Odpočíval jsem vždycky ve chvíli, když jsem byl na motorce a předváděl triky. Ve finále jsem dal mé dva nejoblíbenější a vyšlo to,“ hodnotil Pilát, který obhajuje loňské celkové vítězství freestyle motokrosového šampionátu.

Závodu se účastnilo třináct jezdců, tři z nich dorazili z Polska. Každý musel předvést dva triky, z nichž se hodnotil ten nejlepší. Petr Pilát s Filipem Podmolem dostali od porotců stejný počet bodů, o vítězi rozhodla čistota dopadu. Pilát se do salta rozjel s nohama na jedné straně motocyklu, Filip Podmol zase předvedl efektní „třistašedestáku“. „Podmol měl perfektní trik, provedl ho skvěle. Pilát ale udělal více kombinací, navíc z triku odjel naprosto čistě. A to rozhodlo,“ hodnotil Petr Kuchař, jeden z porotců.

Filip Podmol si chtěl závod hlavně užít. „Nemyslel jsem na rivalitu, důležité bylo se předvést divákům. Určitě bych chtěl ale domácí titul vyhrát,“ dodal Podmol. Vůbec poprvé na „Pilníkově pozdním odpoledni“ byla k vidění exhibice parkouru. Jakub Dohnal, jeden z nejlepších domácích freestyle sportovců, vystoupal na odrazovou rampu, ze kterého dal salto. To předváděli také závodní skokani na trampolíně.

Novinkou byla také M.E.G. charity tombola, o kterou se postarala módní návrhářka Michaela Mašková. Výtěžek z ní šel na Thomayerovu nemocnici.

Z freestyle motokrosařů se dále představili Zdeněk Fusek, Tomáš Lysáček, Radek Bílek, František Máca, Martin Šebesta, Jakub Suk, Lukáš Volšický, Milan Dzimbaník, Vojta Bělunek a Josef Aron.

Mistrovství České republiky ve freestyle motokrosu: 1. Petr Pilát 26 b., 2. Filip Podmol 26-, 3. Matěj Česák 24, 4. Marcin Lukaszczyk (Pol.) 23, 5. František Máca 19-, 6. Rafał Biały (Pol.) 15-.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist