Michek počtvrté obhájil titul v domácím šampionátu motokrosařů

Martin Michek je počtvrté za sebou mistrem republiky v motokrosu v kategorii MX1. Čtvrtý titul v řadě v nejprestižnější kategorii MX1 potvrdil v neděli ve Vranově u Brna motokrosař Martin Michek. Člen projektu Budweiser Racing, který startoval s dostatečným náskokem a jistotou celkového prvenství už před víkendem, se rozloučil druhým místem v první rozjížďce. Druhá byla kvůli nezpůsobilé trati zrušena. Místo ní si mohl českobudějovický závodník vychutnat dřívější korunovaci. Celkově už domácí šampionát ovládl šestkrát, když počítáme i nižší kategorie.

Už bez nervů mohl Martin Michek uzavřít sezonu v motokrosovém mezinárodním mistrovství republiky. Pohodová jízda to ale ve Vranově u Brna rozhodně nebyla. Vytrvalý víkendový déšť změnil trať v jedno blátivé kolbiště, což závodníkům jejich boje pořádně ztížilo. Michek do rozjížďky kategorie MX1 neodstartoval ideálně, dopředu bleskově vyrazili Tomasz Wysocki s Markem Sukupem a 29letý obhájce titulu se za nimi pohyboval kolem čtvrtého až pátého místa. Brzo se však začal prokousávat dopředu.

„Dostal jsem se až na druhé místo, což bylo super, ale mohl jsem jet ještě rychleji. Bohužel jsem se nedostal ke svému rychlému tempu, jaké bych chtěl mít,“ rekapituloval Michek. Potrápilo ho totiž bláto na trati, kvůli němuž musel sundat brýle, aby vůbec viděl před sebe. Bez ochrany očí ale zároveň závodil poněkud opatrněji. „Docela dost mě to limitovalo. Bylo potřeba víc mrkat a sklánět hlavu, abych si chránil oči kšiltem. Bohužel přes brýle jsem neviděl, a pokud jsem chtěl sahat po první příčce, musely dolů. A to já jsem chtěl,“ usmíval se v cíli už osprchovaný závodník.

Stíhací jízda se mu dařila, navíc nad Vranovským žlebem postupně ustával déšť a Michek mohl vyrazit za vedoucím Wysockým. V samotném závěru se dostal těsně za něho a atakoval jeho první pozici, jenže čas vyměřený pro závod byl proti němu. „Chyběly možná ještě dvě zatáčky, a mohl jsem být první!“ hlásil Michek hned po návratu do depa. Radost mu to ale nezkazilo. „Není potřeba mít všechno. Jel jsem už bez tlaku, bohužel trať nebyla způsobilá k tomu, aby jel v takových kolejích, v jakých jsem potřeboval. Byla jednokolejná, důležitý byl start. Jsem spokojený, že jsem ukázal, že pevně patřím do špičky, čehož bylo výsledkem, že jsem už před závodem byl počtvrté v řadě mistrem republiky,“ pochvaloval si staronový šampion.

V letošním mezinárodním mistrovství republiky vyhrál šest z osmi závodů, celkově ovládl deset z patnácti rozjížděk a jen jednou se v nich ocitnul mimo stupně vítězů. Domácí šampionát vyhrál s obrovským náskokem 96 bodů před druhým Petrem Bartošem. Předvedl tak mimořádně dominantní sezonu v silně obsazeném mistrovství, které bylo pro jeho tým Buksa/Ados KTM Team prioritou.

„Každý ten titul je něčím specifický. Ostatní kluci se na mne připravují, abych ten titul neměl, já se zase připravuji na ně, abych jim ho nedal, nebo pokud možno až po boji. Každý titul proto těší. Letos jsem hodně vyhrával rozjížďky, nebo jsem byl na stupních vítězů, takže bodově se zdá být moje prvenství hladší, ale jezdecky to bylo tvrdší,“ přiznal Michek, který měl celou řadu soupeřů. „Všech devět kluků, co jedou republiku, mě mohlo potrápit. Nedá se říct jedno jméno, Neugebauer, Romančík, Kovář, Weschta … . Opravdu bych musel jmenovat všech devět jmen, abych na někoho nezapomněl. S každým tím klukem jsem se na trati utkal a musel jsem s ním bojovat,“ dodal český šampion.

Konečné výsledky MČR - kategorie MX1:

1. Martin Michek (ČR) 351 b.
2. Petr Bartoš (ČR) 255 b.
3. Tomáš Šimko (Slov.) 249 b.
4. Rudolf Weschta (ČR) 227 b.
5. Marek Sukup (ČR) 227 b.
6. Tomasz Wysocki (Pol.) 216 b.

Tento a mnoho dalších příběhů sledujte v rámci projektu Budweiser racing.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist