MS: James Stewart - Ryan Villopoto 2:2

Vítězem čtvrtého podniku společného světového a amerického supercrossového mistrovství se v Oaklandu stal legendární Bubba Stewart na yamaze. A protože dosavadní lídr šampionátu Ryan Villopoto (Kawasaki) skončil až čtvrtý, Stewart se tak průběžně dostal do čela seriálu.

Seriál Monster Energy AMA Supercross/FIM World Championship se tentokrát přesunul na stadion Alameda County Coliseum a závodům přihlíželo 45 tisíc diváků. Na rozdíl od Los Angeles minulý víkend, kde panovalo nádherné slunečné počasí, bylo v Oaklandu zataženo a občas dokonce silně pršelo. První supercross v kalifornském Oaklandu se jel 18. ledna 1979 a vyhrál ho dnes už téměř zapomenutý Jimmy Weinert na Kawasaki. Na stadionu Alameda County Coliseum se ale jelo mistrovství světa poprvé, což jezdci kvitovali s nadšením. „Já se do Oaklandu moc těším. Nové prostředí je vždy fajn a přináší to skvělé závody. Já sám mám zatím co dohánět a věřím, že situaci zlomím právě v Oaklandu,“ věřil si před závodem třetí muž průběžného pořadí, úřadující mistr světa Ryan Dungey z týmu Rockstar/Makita Suzuki, který v dosavadních třech závodech nemohl najít recept na to, jak si poradit s vedoucím duem Stewart- Villopoto. Villopoto před Oaklandem vyhrál dva závody, Stewart jeden.
Po startu hlavního závodu na dvacet kol nejlépe vypálili Villopoto spolu s Chadem Reedem, do první zatáčky šli bok po boku, ale do cíle prvního kola už přijel v čele Villopoto před Jamesem Stewartem, Chadem Reedem a obhájcem titulu Ryanem Dungeyem na suzuki. Vypadalo to, že si Ryan Villopoto bude chtít zopakovat své vítězství z Los Angeles, ale ve třetím kole upadl v úzké levé zatáčce a věnoval tak vedení Stewartovi. Bývalý dvojnásobný mistr světa si brzy vybudoval čtyřsekundový náskok na dalšího dvojnásobného šampiona Australana Reeda, Dungey si držel třetí pozici, Villopoto se po svém zaváhání propadl na čtvrtou příčku. Zatímco Stewart už si pohodlné vedení udržoval až do konce, pozornost se soustředila na úporné boje za ním. O druhé místo si to neskutečně rozdávali Reed, Dungey a Villopoto. Dlouho to vypadalo, že napínavý souboj pro sebe rozhodne Dungey, ale v posledním kole se do boje nejlepších přimotali jezdci o okolo zpět a toho využil k rozhodujícímu útoku Chad Reed. Austalan se tak poprvé v této sezoně dostal na bednu a udělal tak velkou radost všem spolupracovníkům v jeho nově sestaveném, prakticky soukromém týmu TwoTwo Motorsports. Za třetím Dungeyem dojel dosavadní lídr seriálu Villopoto, do první desítky se ještě vlezli Metcalfe, Canard, Windham, Millsaps, Short a Tedesco. „Je to velké vítězství pro mě i náš tým. Bude to ale ještě hodně dlouhá sezona a jediné, co se nakonec bude počítat, bude mistrovský titul. Dneska to docela zkomplikoval déšť, trať byla kluzká, ale já jsem rád, že jsem znovu na vrcholu. Celý týden jsem doma trénoval, abych odstranil chyby, kterých jsem se dopustil v minulých závodech a ukázalo se, že to bylo správné rozhodnutí,“ uvedl po závodě James Stewart.
Suverénní vítěz prvních dvou závodů slabší třídy Supercross Lites West Josh Hansen už o svůj náskok v průběžném pořadí přišel, když před svým kolegou z týmu Monster Energy/Pro Circuit/Kawasaki Brocem Ticklem už vede po Oaklandu pouze o jediný bod. Před závodem dvěstěpadesátek se spustil liják a ten přinesl štěstí právě Brocu Tickleovi, který tak vyhrál svůj první závod v sezoně. Po startu šel ale do čela Eli Tomac (Geico Honda) před německým supertalentem Kenem Roczenem (Red Bull/KTM). Tomac pak havaroval ve třetím kole a šestnáctiletý mladík z Evropy se tak na chvíli octl v čele. Ale i on udělal později v souboji se zkušeným mazákem Hansenem chybu a o několik míst si pohoršil. Tickle se neustále na promoklé trati zlepšoval a definitivně šel do vedení v osmém kole. Hansen nakonec dojel druhý, Tomac třetí a Roczen si připsal dosavadní nejlepší umístění ve svém zámořském působení čtvrtým místem. „Dnes to bylo hlavně o soustředění. Když jsem pochopil, jak to strašně klouže, jel jsem velmi citlivě a posunoval se kolo co kolo dopředu,“ řekl Tickle.

Výsledky z Oaklandu:


Supercross 450cc:

1. James Stewart YAM
2. Chad Reed HON
3. Ryan Dungey SUZ
4. Ryan Villopoto KAW
5. Brett Metcalfe SUZ
6. Trey Canard HON
7. Kevin Windham HON
8. Davi Millsaps YAM
9. Andrew Short KTM
10. Ivan Tedesco KAW 

Po čtyřech závodech: 
James Stewart 92, Ryan Villopoto 90, Ryan Dungey 78, Trey Canard 71, Chad Reed 70, Brett Metcalfe 55, Andrew Short 49, Kevin Windham 46, Kyle Chisholm 39, Justin Brayton 39, Ivan Tedesco 34

250 Lites West:
 
1. Broc Tickle KAW
2. Josh Hansen KAW
3. Eli Tomac HON
4. Ken Roczen KTM
5. Tyla Rattray KAW
6. Ryan Morais SUZ
7. K Cunningham KAW
8. J Decotis HON
9. B Rutherford KAW
10. R Marmont KTM

Po čtyřech závodech:

Josh Hansen 88, Broc Tickle 87, Ryan Morais 70, Eli Tomac 69, Cole Seely 60, Tyla Rattray 58, Ken Roczen 49, Martin Davalos 45, K Cunningham 44, James Decotis 40

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist