Je Dylan Ferrandis Bad Boy?

Americký, potažmo světový superkrosový šampionát pokračoval závody v Anaheimu v Kalifornii a v Glendale v Arizoně. Mezi vítěze se letos poprvé zapsal Eli Tomac a první letošní Triple Crown vyhrál suverenně Ken Roczen.

Vrací se Tomacovi loňská forma?

Po výletu do St. Louis se superkrosaři vrátili do Anaheimu jihovýchodně od Los Angeles, na baseballovém stadionu je ovšem čekala jiná trať než před dvěma týdny. A jiné byly i výsledky. Ve třídě 450SX, v níž se jede i o titul mistra světa, měl letos poprvé navrch Eli Tomac (Kawasaki), kterého neodradil ani špatný start, ani pětisekundová ztráta na Roczena po čtyřech kolech. Od startu odpálil holeshotem Ken Roczen (Honda) a na čele si vybudoval větší náskok. Jenže Eli Tomac, který jel po startu až na desátém místě, se dral rychle kupředu, ve čtvrtém kole už byl třetí a v osmém předjel i Roczena a zbylých 17 kol už jen ukazoval soupeřům záda. Roczena v závěru dotahoval i obhájce titulu Cooper Webb (KTM), ale Němec si druhé místo ohlídal. Webb byl vděčný i za třetí místo, protože se před závodem potýkal s nemocí.

Dylan Ferrandis je Bad Boy!

Ve čtvrtlitrech západního šampionátu opět vyhrály Yamahy, i když… Od startu nejlépe odpálila dvojice na Hondách: Christian Craig a Jett Lawrence. Obhájce titulu Dylan Ferrandis (Yamaha) jel až sedmý, ale brzy se dostal na třetí místo. Když ovšem chtěl v zatáčce předjet Craiga, block-pass mu nevyšel, Craiga doslova vystřelil z motorky a sám také spadl. Zatímco ale Francouz hbitě nasedl a pokračoval, pro Craiga závod skončil. Díky téhle kolizi navýšil na čele 16letý Australan Jett Lawrence náskok až na 12 sekund. Ve 14. kole ale spadl a než znovu nasedl, měl za zády dotírajícího Ferrandise. Tlak Francouze způsobil, že Lawrence neustál v posledním kole roletu a při dalším nezaviněném pádu šel přes řídítka, zlomená klíční kost ho vyřadila z několika dalších závodů.

Ferrandis pak už v klidu vyhrál s obrovským 21sekundovým náskokem před svým týmovým kolegou Justinem Cooperem. Ferrandis si ovšem vyslechl hodně kritiky za sestřelení Craiga od novinářů na tiskovce po závodě, i pak na sociálních sítích.

Rychlý Austin Forkner (Kawasaki) opět doplatil na svou rychlost, když jezdil na třetím místě, vypadl z motorky na roletě a bolestivě si narazil záda. Sice po chvíli pokračoval, ale bylo z toho už jen 17. místo v cíli. Třetí tak dojel Brandon Hartranft na KTM.

Tři výhry Roczena v Glendale

V sobotu se jel další závod v Glendale (Arizona) a byl to tzv. triple crown, tedy místo jedné hned tři (kratší) finálové jízdy, až pak se udělují body. V loňském roce se Austinu Forknerovi podařilo jako prvnímu vyhrát všechny tři finálové jízdy, to bylo ovšem ve třídě 250E. V Glendale se tento husarský kousek podařil Němci Kenu Roczenovi v hlavní kategorii 450. Jenom v první jízdě nechal Tomaca vést první kolo, než se ujal vlády, v dalších jízdách vedl od startu do cíle. Celkem tedy vedl 38 kol z 39 odjetých.

Eli Tomac dojel dvkrát druhý a jednou třetí a celkově obsadil druhé místo. Třetí příčka patřila mistru z roku 2018 Jasonu Andersonovi (Husqvarna), který se celý večer lepšil – páté, třetí a druhé místo. Až čtvrtý skončil po stále nevýrazném výkonu obhájce titulu Cooper Webb před vítězem prvního letošního závodu Justinem Barciou (Yamaha). Za zmínku stojí pěkné výsledky některých jezdců, ale jen v jedné z jízd: Malcolm Stewart jednou čtvrtý, Adam Cianciarulo jednou třetí, Blake Baggett jednou čtvrtý a Ekvádorec Martin Davalos jednou pátý. Hledáte-li Chada Reeda, tak ten se umístil jednou na 18. a dvakrát na 19. místě.

Po čtyřech závodech ze 17 zvýšil Roczen v tabulce náskok na osm bodů před Tomacem, který přeskočil Barciu, čtvrtý je Anderson s nikoliv nepřekonatelnou ztrátou 14 bodů na Roczena.

Forkner nezopakoval svůj loňský kousek

Zdálo se, že by to mohlo vyjít, Austin Forkner vyhrál první dvě finálové jízdy třídy 250W, ve třetí se ale nedostal přes duo Cooper-Ferrandis, respektive ztratil na ně 16 sekund. Tuhle jízdu vyhrál Justin Cooper stylem start-cíl, v předchozích dvou se mu ale vůbec nedařilo a 17. a 9. místo znamenaly pouze celkové deváté. Druhé místo zaslouženě získal Ferrandis za tři druhá místa v jednotlivých jízdách. V tabulce stále vede Cooper, ale Ferrandis na něho ztrácí jen tři body. Forkner, který má na svém kontě dvě výhry, je čtvrtý těsně za Hartranftem. Alex Martin (Suzuki) na pátém místě už ztrácí na Coopera 20 bodů. V téhle třídě se pojede ještě šest závodů.

Na videích najdete sestřihy ze závodů v Anaheimu včetně kolize Ferrandis-Craig. Pokud si chcete zlepšit svou americkou angličtinu, pouštějte si dokola to třetí video z tiskovky, při desátém poslechu už možná budete odchytávat pár slov…

 

 

Informace o redaktorovi

Petr Hájek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist