Euronics Arenacross 2006

Pražská Sazka Arena zažije již příští týden další premiéru, poprvé ve své historii bude hostit halový motokros, kterého se zúčastní hvězdy z celého světa.

Už v závěru příštího týdne, konkrétně v sobotu 4. a v neděli 5. listopadu se Praha dočká významné mezinárodní sportovní události, nabízející příznivcům motoristického sportu z celé České republiky skvělý vrchol letošní sezóny. EURONICS ARENACROSS 2006, který bude o prvním listopadovém víkendu hostit pražská SAZKA ARENA, slibuje nejenom vrcholnou sportovní podívanou, ale i celkově příjemně prožitý sobotní večer či nedělní odpoledne. EURONICS ARENACROSS 2006, jehož iniciátorem a pořadatelem je brněnská AGENTURA FORSAGE (mj. už čtyři roky promotér mezinárodního mistrovství republiky v klasickém venkovním motokrosu), znamená další atraktivní rozšíření programové nabídky SAZKA ARENY i nárůst jejího renomé v zahraničí.
S halovým motokrosem má AGENTURA FORSAGE bohaté zkušenosti, v roce 2001 se ujala pořadatelství mezinárodních závodů v brněnském Rondu a záhy se jí podařilo tento podnik přivést mezi nejprestižnější akce tohoto druhu na evropském kontinentu.
Tyto skutečnosti se projevují také v kvalitě startovní listiny blížícího se EURONICS ARENACROSSU 2006, o jehož zhlédnutí projevují zájem zahraniční příznivci motokrosu. Pořadatelé v těchto dnech dolaďují vše potřebné tak, aby podmínky v SAZKA ARENĚ vyhovovaly divákům, jezdcům i zástupcům médií a všichni se pak ze závodiště vraceli domů s příznivými pocity.
Nabitá startovní listina
Premiéru mezinárodního EURONICS ARENACROSSU 2006 v SAZKA ARENĚ i nadále provází nevídaný zájem předních zahraničních týmů, někteří zámořští jezdci dokonce přicestují do Evropy speciálně právě kvůli pražskému závodu. Ten zároveň naznačí rozložení sil v nadcházející volné sérii evropských halových motokrosů, jejímiž dějišti se po Praze stanou například Paříž, Janov, Barcelona, Stuttgart, Mnichov, Vídeň či Dortmund. V nabité konkurenci zahraničních specialistů by mohli příjemně překvapit i někteří naši přední motokrosaři. Ti oproti tradičním lednovým závodům v brněnské hale Rondo, budou mít tentokrát výhodu dobré rozježděnosti. „Normální motokrosová sezóna skončila teprve nedávno a díky počasí se dá ještě stále venku trénovat. Myslím, že to může výkony našich jezdců i v podmínkách SAZKA ARENY příznivě ovlivnit,“ podotýká Jan BRABEC, který loni dokázal v Rondu v závodě třídy 125 ccm překvapivě porazit zámořské favority. Startovní listina hlavního závodu EURONICS INTERRCROSS (třída Open) vykazuje před definitivní uzávěrkou jezdce z USA, Kanady, Austrálie, Jihoafrické republiky, Francie, Finska, Itálie, Německa, Rakouska, Belgie, Maďarska a hostitelské České republiky.
Kdo zaskočí Američany a Francouze?
V posledních halových sezónách probíhají souboje o nejvyšší posty na pódiích zejména mezi americkými a francouzskými jezdci. Bitvy představitelů dvou výrazných motokrosových halových škol jsou velmi tvrdé a prestižní, zatímco diváci v hledištích se náramně baví. „Síly se čím dál víc vyrovnávají, Američané už nemají takovou převahu. Vezměte si třeba minulé dva ročníky halových závodů v Brně. Oba přece vyhráli Francouzi, že?“ jízlivě připomíná Antoine Letellier zámořský debakl. Smát se má proč, loňský závod vyhrál v Brně on a letos v lednu tam na jeho triumf navázal další skvělý francouzský jezdec Julien Vanni. Oba budou startovat i v EURONICS ARENACROSSU 2006, navíc ambice galského kohouta posílí i Jerome HEMERY, Florent RICHIE a Vincent BERTHOMÉ. Proti nim vyrukují Američané Cole SIEBLER, Damien PLOTS, Eric NYE, Jason THOMAS, Joe OEHLOF, Michael LAPAGLIA a českým mlékem odkojený Jiři DOSTÁL. Současné halové motokrosy však už nejsou pouze duelem Američanů a Francouzů, do popředí výrazně promlouvají i jezdci z dalších zemí. Z těch, kteří míří do Prahy, to v plné míře platí o Kanaďanovi Doug DE HAANOVI, Jihoafričanovi Collin DUGMOROVI (vítěz z Ronda 2004), Němci Marko DORSCHOVI, Finovi Marko KOVALAINENOVI, pořádně na zastřešené hlíně dokáží zatopit i Australan Danny HAMM, Maďar Kornel NEMETH, Belgičan Jurgen WYBO, Rakušan Markus MAUSER či Ital Stefano DAMMI. Z českých jezdců budou v závodě EURONICS INTERCROSS o sympatie publika bojovat Jan BRABEC, Petr BARTOŠ, Martin MICHEK, František MÁCA, Jan POLÍVKA, Zdeněk KOSTELECKÝ a Jiří BITTNER.
Velcí jezdci na malých strojích
Absolutní novinkou nejenom pod střechou SAZKA ARENY, ale na českých motokrosových tratích vůbec, bude u nás první oficiální závod terénních motocyklů třídy Pitbike. Klání malých strojů se čtyřtaktními motory o objemu 125 ccm se zejména v zámořských halách těší obrovskému zájmu diváků, před jejichž zraky bojují na těchto motocyklech i motokrosaři velmi zvučných jmen. Výjimkou nebude ani pražský závod s názvem PAP OIL PITBIKE, který představí reprezentativní vzorek současné české motokrosové elity. Ve startovní listině u nás neobvyklého závodu figurují např. Michal KADLEČEK, Jiří ČEPELÁK, Martin ŽERAVA (celkově 6. v letošním mistrovství světa MX3), Petr MASAŘÍK, David ČADEK, Filip NEUGEBAUER, Zdeněk BLÁBOLIL, Michal VOTROUBEK, Vítězslav MAREK, František a Vojtěch BRUMLOVI. S nimi se do boje pustí i motokrosový mistr Slovenska Tomáš BUČENEC, který však podle nejčerstvějších informací obdržel v hodině dvanácté nabídku startu v listopadové motocyklové Šestidenní na Novém Zélandě.
Sobotní i nedělní závody jsou samostatné, jejich výsledky se však sčítají a na základě součtu bodů budou v závěru nedělního pořadu vyhlášeni „Král EURONICS ARENACROSSU 2006“ (třída EURONIC INTERCROSS) a „Princ EURONICS ARENACROSSU 2006“ (třída PAP OIL PITBIKE.
Za řídítky budou i ženy
O další kuriozitu dvoudenního pořadu EURONICS ARENACROSSU 2006 se postarají mladé ženy. Divákům nepředvedou klasické bahenní zápasy, na hliněném kolbišti se budou prát v sedlech závodních terénních motocyklů. AKUNA LADY CHALLENGE, vylučovací sprint závod na dvě kola, přivede do SAZKA ARENY desítku nejlepších českých motokrosařek v čele s tuzemskou jedničkou Janou BÁRTOVOU. Proti ní nastoupí Barbora LAŇKOVÁ, Eva WOLFSCHUTZOVÁ, Jana ANTOŠOVÁ, Dita PANÁČKOVÁ, Petra KRÁTKÁ, Hana GERŠLOVÁ a Romana VAŇKOVÁ. Za favoritku platí na stopětadvacítce KTM jezdící šestnáctiletá středoškolačka Jana BÁRTOVÁ z jihomoravských Ždánic. Letos v pár závodech okusila nově vypsaný motokrosový Světový pohár žen a celkově skončila na solidním 22. místě. „Holky z absolutní špičky mají zatím lepší fyzičku a jsou na tom líp i technicky,“ přiznává Jana Bártová. Do SAZKA ARENY se velmi těší a věří v dobrý výsledek. „Mými největšími soupeřkami budou asi Laňková a Geršlová, ale pokud nespadnu a vydrží mi motorka, mohlo by to pro mne vyjít dobře,“ dodává už osm roků závodící Bártová. Za tu dobu prodělala řadu nepříjemných zranění, nejhorší pak loni, kdy v exhibičním freestylu ošklivě spadla. Bilance? Proražená čelní kost, polámané lícní kosti a nos, těžký otřes mozku a poranění dvanáctého obratle... „Po loňském pádu se zatím na freestylovou rampu neodvážím, momentálně mám víc v oblibě motokros,“ říká Bártová na rovinu.
Trať: 3000 kubíků hlíny
Výstavbu speciální hliněné tratě pod střechou SAZKA ARENY zahájí pořadatelé už ráno ve středu 1.listopadu. Trať bude měřit 420 metrů, což ji svojí délkou řadí v Evropě hned na druhé místo za proslulým motokrosem v pařížské hale Bercy. Kromě použití jiných základových materiálů spolkne budování tratě plných 3000 kubíků hlíny (pro srovnání: trať v brněnské hale Rondo vyžaduje 1.200 kubíků hlíny). K likvidaci tratě dojde hned po nedělním vyhlášení vítězů s tím, že pořadatelé předají hrací plochu SAZKA ARENY v původním stavu v pondělí v podvečerních hodinách.
Tečku napíše JUMP NIGHT SHOW
V sobotním i nedělním pořadu nečekají diváky pouze motokrosařské bitvy. Program bude mixáží závodů, adrenalinu, tanečních vystoupení, podmanivé hudby a světelných efektů včetně velkolepé COLOUR LASER SHOW. Tečku za oslnivou sobotní a nedělní produkcí napíše JUMP NIGHT SHOW s freestylovou bikrosařů, jejímž vyvrcholením bude vystoupení Američana Travise HARTA, sedlajícího stroj třídy Pitbike.
Nedělní pořad se slevou
Sobotní program v SAZKA ARENĚ začíná v 19.00 hodin, přičemž vstup pro veřejnost do haly platí už v 17.00 hodin. O den později, v neděli 5. listopadu, se brány SAZKA ARENY otevřou ve 13.00 hod., k zahájení závodů dojde v 15.00 hod. Vzhledem k očekávané větší návštěvnosti rodin s dětmi, se pořadatelé rozhodli na nedělní vstupenky poskytnout 25% slevu!
Předprodej vstupenek:
Probíhá na www.sazkaticket.cz, další informace na www.arena-cross.cz.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist