Amatér Cup Božetice 2009

V neděli 21. června se na motokrosové trati v Božeticích odehrál v pořadí třetí závod osmidílného motokrosové seriálu Amatér Cup 2009 – memoriál Zdeňka Bareše. Božetický areál letos slaví již 30 let své existence a mezi jezdci je velmi oblíbený. Tak dlouhá tradice je sama o sobě zárukou kvality a když k tomu připočteme i zkušenosti kluků z milevského motoclubu, kteří areál spravují, mohli jsme očekávat opravdu zajímavou podívanou.

Kapitoly článku

A nespletli jsme se. Kluci se ukázali nejen jako výborní jezdci, ale také jako perfektní pořadatelé. Za finanční podpory hlavního sponzora závodu, společnosti Credium, a.s. a dalších partnerů připravili opravdu kvalitní závod. Na přípravě tratě si mákli, trať byla perfektně označena a velký důraz byl kladen na bezpečnost diváků i jezdců samotných. Kovové a plastové ploty, zdvojené mlíkování v nebezpečných zatáčkách, záchranáři v terénních autech, vyškolení traťový komisaři i značené divácké sektory – to vše hodně zvýšilo bezpečnostní standart závodu.
Dalším velmi pozitivním bodem byla organizace jednotlivých rozjížděk, které plynule navazovaly a jedině drobné úpravy tratě a její kropení vyžadovali krátké přestávky. Diváci tak měli o stálý přísun zábavy postaráno.
Pořadatelé připravili i jednu horkou novinku, tzv. Holeshot - jezdec, který jako první projede vyznačeným místem za první zatáčkou po startu, vyhrává pohár. A po závodě museli mít sami pořadatelé obrovskou radost, protože tuto cenu získal jeden z nich - Michal Matějka.
Jezdci byli po více jak tříměsíční pauze hladoví po závodech, a tak se jich na trať sjelo úctyhodných 297 a podpořit je přišlo odhadem 2200 diváků. Na každého jezdce čekal seznamovací a měřený trénink a dva hlavní závody. Počty kol se lišily dle kategorie. Počty účastníků v jednotlivých kategoriích byli následující:

Kategorie 50+65 ccm 22 jezdců
Kategorie 85 ccm 25 jezdců
Kategorie veterán+čz 48 jezdců
Kategorie MX1 62 jezdců
Kategorie MX2 55 jezdců
Kategorie Licence 56 jezdců
Kategorie Čtyřkolky 29 jezdců

Věkové rozpětí jezdců na startu bylo opravdu zajímavé – nejmladším byl šestiletý David Mužík z BULL Racing Team na KTM 50, nejstarším pak Vladimír Bubník z teamu ATEX Planá na ČZ 380, ročník 1946. Startovní pole ozdobil svoji účastí i Martin Kuklík z teamu KTM SETTE Vlašim, mistr republiky v motokrosu a pravidelný účastník mistrovství světa a Evropy v enduru.
Škoda, že se neudělovala cena fair play. Určitě by ji získal Radek Bareš z pořadatelského motoclubu Milevsko. Radek startoval v kategorii Licence a i přes zaspání na startu se postupně probíjel na přední příčky, které by mu zajišťovaly slušný bodový příděl. Dvě kola před koncem první jízdy si ale všiml ležícího Luboše Musila, neváhal okamžitě zastavit a pomoct záchranářům při jeho ošetření. Čekal u něj až do příletu vrtulníku, teprve pak se rozjel za ostatními jezdci do depa. Tady se od jezdců dočkal potlesku a vztyčených palců. Radku, díky za skvělý příklad, který je vzorem nejen mladým jezdcům, ale nám všem.

Kategorie 50 a 65 ccm

Na jezdce v kategorie 50 a 65 ccm čekalo 10+1 kolo. Velký obdiv zaslouží ti nejmenší – kromě náročného lesního úseku absolvovali celou trať a nevynechali ani tři vysoké lavice. Vzduchem létali stejně odvážně jako jejich ostřílenější kolegové.

Nejmladším vítězem nedělního závodu se stal osmiletý Alois Vrchlavský, vítěz obou jízd kategorie 50 ccm. V této kategorii ho na stupních vítězů doplnili stříbrný Albert Schneeedorfler a bronzová Lucie Pospíchalová z klubu MOTOSPORT CHÝNOV.

Kategorii 65 ccm dominoval Jakub Mencl z VVL MOTOKROS TEAM HRADIŠTE. O šest bodů méně získal Otto Horák z MS RACING MX DOUBRAVKA a ztráta 12 bodů stačila Romanovi Votavovi ze SMS RACING MX DOUBRAVKA na místo třetí.

Kategorie 85 ccm

Samostatnou rozjížďku na stejný počet kol mají i junioři do 16 let v kategorii 85 ccm. Oba závody byly velmi vyrovnané a pořadí na prvních třech místech bylo vždy stejné – první Jindřich Slavík z MOTOSPORTCLUB MALKOV, druhý Jakub Hořejší z AMK VOTICE a třetí skončil Pavel Beránek.

Kategorie Veterán + ČZ

Dravé mládí vystřídala jezdecká vytříbenost a zkušenost v kategorii Veterán+ČZ. Té se zúčastnilo 48 jezdců.

V kategorii Veterán předvedli velmi vyrovnaný boj o celkové prvenství Oldřich Helmich na Yamaze 450 4T a Rakušan Reinhard Katzmair na Suzuki 250 jezdící za MOTOSPORT CHÝNOV. Po obou jízdách si vystřídali první a druhé místo, o konečném pořadí tak muselo rozhodnout pravidlo „druhé lepší jízdy. V té byl úspěšnější Helmich, patří mu tak celkové vítězství. Druhý skončil Katzmair a bronzový pohár získal Jiří Hrobský z MOTOSPORT CHÝNOV.
Stejná situace platila i pro kategorii ČZ, a to hned v boji o prvních šest příček. O první a druhé místo to byl boj mezi Pavlem Rusfellem a Pavlem Markem, kteří si vystřídali v obou jízdách nejlepší výsledek. Podobný souboj se odehrál i o bronzový stupínek mezi Zdeňkem Vadlejchem a Jaroslavem Krejčím. O konečném pořadí tak muselo rozhodnout stejné pravidlo jako v kategorii Veterán. Prvního Rusfella a druhého Marka doplnil na stupních vítězů třetí Vadlejch.

Kategorie MX1

Nejsilnější konkurence je pravidelně v kategorii MX1 a tak tomu bylo i tuto červnovou neděli. Šanci kvalifikovat se do hlavního závodu mělo 42 jezdců, zbytek se utkal v samostatném závodě bez nároků na body do průběžného pořadí.
Závod to byl velmi vyrovnaný. Obě jízdy suverénně vyhrál Honza Přibyl (Kawasaki 450). Boj o další místa byl ale hodně dramatický. Pavel Bartůněk (KTM 250) a Honza Pícha (KTM 450) získali shodně po 80 bodech, rozhodnout tak muselo lepší umístění v jednotlivých jízdách. A to hovořilo ve prospěch Pavla, třetí tedy skončil Honza Pícha z teamu MOTO VLAŠIM. Hodně smutný byl asi Petr Procházka z MKK ČESKÝ KRUMLOV, který kterému na bronzový stupínek chyběly pouhé dva body.
V nebodovaném závodě kategorie MX1 byl nejrychlejším Miloš Zabilka (Honda 450 4T) z AMK JÍLOVICE, stříbrný pohár si odnesl Tomáš Mihalík (KTM 520) a třetici nejlepších doplnil Milan Zelenka (Suzuki 450) z CJP - A1 GASTRO.

Kategorie MX2

V hlavním závodě kategorie MX2 bylo klasifikováno 40 jezdců, zbylých 14 závodníků se opět utkalo v samostatném závodě bez nároku na bodový zisk.
Hlavnímu závodu dominovalo trio nejlepších v čele s domácím jezdcem Václavem Větrovským (Honda 250 4T, MOTOCLUB MILEVSKO). Druhý byl František Faflík (Yamaha 250 4T) z FANFAN TÝM V. POPOVICE a třetí skončil Václav Maška (Suzuki 250 4T). Oba jízdy nabídly řadu dramatických okamžiků. V prvním jízdě to byl boj o první místo mezi Větrovským a Faflíkem, ve kterém byl úspěšnější Větrovský o pouhých šest desetin vteřiny. V druhé jízdě předvedli podobně vyrovnaný boj třetí místo Václav Maška a Lukášem Vlkem. Zde rozhodlo pět desetin vteřiny ve prospěch Vaška.

V nebodovaném závodě bylo pořadí na prvních třech místech následující – Tomáš Křivánek, Jan Kotrba a Petr Hrnčíř.

Kategorie Licence

Královská kategorie závodu, ve které se utkají ti nejlepší z nejlepších. Společně startují držitelé licencí A, B a C. Protože se do této kategorie přihlásilo 56 jezdců, byla kategorie rozdělena do dvou skupin dle časů z měřených tréninků.
V nejvyšší kategorii A bylo klasifikováno 5 jezdců. Jednoznačně jim kraloval Martin Kuklík (KTM 250 4T) z teamu KTM SETTE Vlašim. V obou jízdách vyhrál se suverénním náskokem (v první jízdě to bylo 31 vteřin, v druhé jízdě dokonce 56 vteřin). Poměrně velké časové rozdíly byly i mezi v pořadí druhým Ondrou Helmichem (Yamaha 250 4T) a třetím Josefem Kadičem (Honda 450) z JKM MONSTER TEAMPŘÍBRAM (14, resp. 33 vteřin).
Licence B a C byly klasifikovány společně. V obou jízdách byl nejrychlejším Michal Majer. Druhý dojel Rakušan Michael Gebetsberger z MOTOSPORT CHÝNOV a třetí příčka zbyla na Michaelovo týmového kolegu Honzu Charváta.
V tomto závodě nebyla o extrémní okamžiky nouze – hned v zatáčce doplatil na postartovní tlačenici Filip Hošek z ADT Race Team Horažďovice a hodně potlučený skončil na jednotce intenzivní péče písecké nemocnice. Všem ale opravdu zatrnulo v případě Luboše Musila, který v pátém kole první rozjížďky ošklivě upadl a u jeho ošetření musel dokonce zasahovat vrtulník. Zde se opět zapracovala dokonalá sehranost pořadatelů, zásah zdravotníků i signalizace na trati byly prvotřídní. Podle nejčerstvějších zpráv jsou oba kluci v pořádku a přejeme jim brzké uzdravení.

Kategorie Čtyřkolek

Třetí díl Amatér Cupu je úspěšně za námi. Velké poděkování patří Motoclubu Milevsko za perfektní organizaci, společnosti Credium, a.s. za finanční podporu, ADT Horažďovice za materiální podporu a zajištění výstupů pro média, časopisům Supermoto, OffRoad Revue, QUAD OffRoad a internetovým portálům motorkari.cz, moto-racing.cz, fmx1.cz a quadmania.cz za poskytnutý mediální prostor. Zapomenout nesmíme ani na místní dobrovolníky a záchranáře.

Další díl Amatér Cupu se jede 11. 7. 2009 v Pacově.

Informace o redaktorovi

Matěj Oliva - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist