Zraněný Herlings do Kataru cestuje, jeho start je ale nejistý

Trojnásobný mistr světa dvěstěpadesátek Jeffrey Herlings, který letos nešťastně vstoupil do královské třídy MXGP, už je po operaci. Pád ve víkendovém finále italského motokrosového šampionátu odnesla zlomená zápěstní kůstka. K zahajovacímu závodu mistrovství světa sice odcestuje, ale o jeho startu se rozhodne až na místě těsně před zahájením tréninků.

Nizozemský fenomén Jeffrey Herlings, téměř neporazitelný ve dvěstěpadesátkách, se v zimní přestávce posunul v rámci týmu Red Bull KTM Factory Racing na motocykl o objemu 450 ccm. Na jeho souboje s osminásobným mistrem světa Antoniem Cairolim (ITA-KTM) a posledními dvěmi šampiony třídy MXGP Francouzem Romainem Febvrem (FRA-Yamaha) a Slovincem Timem Gajserem (Honda HRC) se těšil celý motokrosový svět. Jezdec s přezdívkou The Bullet ale nezačal svou zásadní sezonu vůbec dobře. V tréninku se lehce zranil a a kvůli tomu zmeškal i první dva závody prestižního a skvěle obsazeného seriálu Internazionali D’Italia Motocross 2017. Když konečně minulý víkend nastoupil k tomu poslednímu podniku v Ottobianu a dařilo se mu v tréninku, všichni si oddechli.

Ale v závodě třídy MX1 při pronásledování vedoucího dua Tony Cairoli - Jeremy Van Horebeek (BEL-YAMAHA) hned v úvodu Herlings drsně havaroval, navíc ho převálcoval za ním jedoucí Gajser. Slovinec se zvedl a ještě dojel desátý. Herlings měl rozbitou motorku a také bolesti, a tak vzdal. První vyšetření ukázalo zlomeninu na ruce, proto hned následovala operace. Herlings má nyní zápěstí v sádře a pochopitelně netrénuje. A úvodní závod MS v Kataru, který se jede poslední únorový víkend, se rychle blíží. Vedení týmu Red Bull KTM Factory Racing bylo nejprve rádo, že jeho zranění není vážnější. Pak manažer Joel Smets oznámil, že jeho svěřenec rozhodně do Kataru pocestuje.

„Jeffrey Herlings má ruku v sádře. V pondělí mu ji sundají a bude následovat další důkladná prohlídka a testy. Podle nich se rozhodneme, co dál. Já věřím, že Jeffrey bude pro Katar ok. Jeho motocykl rozhodně do Asie pocestuje a s ním i on. Rozhodnutí, zda nakonec pojede, necháme na poslední moment. Podle toho, jak se bude jezdec cítit. Možná si vzpomínáte, že vloni byl v podobné situaci před startem MS Clément Desalle. Nakonec v Kataru startoval a urval pár bodů, pak se v v pohodě vyléčil. Není to ideální scénář, ale tak už to v motokrosu chodí,“ uvedl bývalý vynikající jezdec, čtyřnásobný mistr světa pětistovek. Populárnímu Belgičanovi, kterého jsme vídávali i na českých tratích, je dnes 47 let.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist