Pojedou Velkou cenu USA hvězdy seriálu AMA?

Otevírá se možnost, že se v posledním závodě letošního motokrosového mistrovství světa představí další hvězdy zámořských seriálů AMA. Vedení továrny KTM potvrdilo, že by rádo nasadilo do Velké ceny USA v Glen Helen své jezdce Ryana Dungeyho a Marvina Musquina.

Motokrosové mistrovství světa nyní pokračuje velkou rychlostí. Minulý víkend se jela Velká Británie, na konci tohoto týdne už se jezdci představí ve Francii, která může být právě nyní považovaná za Mekku evropského motokrosu díky jménům, jako jsou aktuální šampion třídy MX2 Jordi Tixier, dvakrát třetí v konečném hodnocení třídy MXGP Gauthier Paulin nebo veleúspěšný nováček nejsilnější kubatury Romain Febvre. Země galského kohouta má ale také Dylana Ferrandise, Stevena Frossarda, Christophe Charliera a Xaviera Booga. Osmý podnik letošního seriálu mistrovství světa se pojede na trati, kterou naprostá většina jezdců nikdy neviděla. Areál Villars sous Ecot byl dávno zapomenutý, pak ale prošel rekonstrukcí a nyní se vrací s velkou parádou. Tamní klasická, úzká a hliněná trať, přivítala jezdce MS v roce 1982, vítězem se tehdy stal slavný Belgičan André Malherbe. O čtyři roky později se tam jelo znovu a všem ukázal záda domácí favorit Jacky Vimond. Až po dlouhých 12 letech se na trati představily dvěstěpadesátky. Zvítězil Belgičan Stefan Everts a od té doby se Velká cena Francie jezdila jinde.



 

Nejen Velkou cenou Francie je ale motokrosový paddock živ. Začalo se totiž hlasitě hovořit o tom, že po zatím neúspěšné misi Ryana Villopota a naposledy Mika Alesiho se v mistrovství světa představí další hvězdy seriálu AMA. A kde jinde by to mělo být než na obnovené Velká ceně USA v Glen Helen? Nejvíce se skloňují jména Ryan Dungey, Dean Wilson, Marvin Musquin a Josh Hill. Americká Grand Prix se pojede jako poslední závod seriálu 20. září, pouhý týden před Motokrosem národů ve Francii. A tak je dost jisté, že si jezdci směřující na MXoN budou chtít předtím zkušebně poměřit síly se špičkou mistrovství světa. Jasné ano už vyjádřila továrna KTM ústy svého manažera Pita Beirera:

„Ano, máme to v plánu. Velké ceny USA se chceme zúčastnit s Ryanem Dungeym a Marvinem Musquinem. My chceme, aby tam závodili, ale oni nemají takovou povinnost v kontraktu. Jezdci pod smlouvou KTM USA jsou zavázáni jezdit seriály AMA, ti evropští zase Grand Prix. Vše ale bude záležet na momentální situaci. Pokud budou ve formě a naprosto zdraví, v Glen Helen pojedou. Budeme se jich muset výslovně zeptat, jestli chtějí jet, ale já je znám, takovou příležitost budou chtít využít." Francouz Marvin Musquin vyhrál dvakrát po sobě mistrovství světa dvěstěpadesátek v letech 2009-2010. Pak si zabalil bágly a odcestoval na zkušenou do USA. Vzestup jeho kariéry tam přibrzdila velká série různých zranění, ale teď už je 100procentně zdravý a po vítězství v letošním superkrosovém AMA šampionátu se očekává, že v barvách týmu Red Bull KTM zajede skvělý výsledek i ve venkovním šampionátu Lucas Oil Pro Motocross Championship. A zatím se mu tam mimořádně daří, když ve všech dosavadních závodech dojel na bednu. Mnohonásobného mistra USA Ryana Dungeyho snad není ani nutné představovat...

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist