MS MX3 Nizozemí – Holandský písek přinesl Martinu Michkovi body

Písek není, a nikdy nebyl oblíbeným povrchem motokrosařů a enduristů se vlíčkem na prsou. Přesto překvapil navrátilec Martin Michek (Honda), a zajel dva velmi slušné výsledky (10. a 7. místo) při devátém podniku MS MX3 v písečném Markelu.

Kvalifikace musela být, kvůli velkému počtu 53 jezdců, rozdělena do dvou kvalifikační skupin. Naši reprezentanti zazářili, Martin Žerava (Honda) zajel 2. nejrychlejší čas ve své kvalifikační skupině, Martin Michek byl, ve druhé kvalifikační skupině, jen o něco pomalejší, a vytáhl se třetím nejrychlejším časem. Pole position, v kvalifikační skupině A, získal domácí novic letošního MS MX3 Bas Verhoeven (Kawasaki), a kvalifikační skupinu B ovládl Belgičan Sven Breugelmans (KTM).
Do první jízdy nejlépe vystřelil, jako letos už mockrát, Francouz Thomas Allier (Husqvarna). Vedoucí pozici si tentokrát udržel až do cíle, a zaslouženě vyhrál. Zajímavější byla bitva za jeho zády , kdy o druhou pozici, loket na loket, bojovali největší aspiranti na titul Sven Breugelmans a Ital Cristian Beggi (Honda). Nakonec je v cíli dělily jen centimetry ve prospěch Svena Breugelmanse. Bramborou pozici si vyjel domácí Bas Verhoeven. První desítku uzavíral rychlý Martin Michek. Martinu Žeravovi, se kvůli zdravotním problémům, moc nevedlo, a cílem projel až na 16. místě. Do druhé jízdy bohužel nemohl vůbec nastoupit. Daleko za bodovanou dvacítkou, na 33. místě, skončil Vojtěch Brumla (Kawasaki).
Druhá jízda patřila Svenu Breugelmansovi, a bezpečně vyhrál. Hned po startu se ujal vedení, a nikomu první místo, ani na chvilku, nepůjčil. Jeho největší soupeř Cristian Beggi chyboval, a skončil až na 4. místě. Mezi aspiranty na titul se vklínili dva domácí jezdci Patrick Ross (KTM) dokončil na 2. místě, a Bas Verhoeven jako třetí. Martin Michek ještě více tahal za plyn, polepšil si o tři pozice, a cílem projel na sedmém místě. Také Vojtěch Brumla se zlepšil, avšak nebodoval, a skončil na 23. místě.

Nejvíce bodů vydoloval z holandského písku Sven Breugelmans. Celkově stříbrnou příčku obsadil Bas Verhoeven, Beggi byl třetí, a další Holanďan Patrick Roos skončil čtvrtý. Martin Michek, navrátilec po absenci v pěti závodech, vybojoval celkově 7. místo. Jedno místo před Martinem nalezneme, starého známého, Fina Anttiho Pyrhonena (Honda), bývalého člena českého Delta racing teamu Suzuki ve třídě MX1, který se po zranění vrátil do kolotoče motokrosových závodů, a bral dvě 6. místa. Zdravotně indisponovaný Martin Žerava získal jen 5 bodů, a celkově figuruje na 21. místě.
Průběžné pořadí první pětky se vůbec nezměnilo. Cristian Beggi neztratil vedoucí postavení, jen Sven Breugelmans jeho náskok stáhl o 9 bodů na 12 bodů. Na bronzové pozici je Christophe Martin (Husqvarna) před týmovým kolegou Thomasem Allierem. Top five uzavírá Belgičan Kristof Salaets (Honda), kterému holanský písek moc nesedl, a v druhé jízdě si vyjel jen 2 body. Zraněný Jan Zaremba, ačkoliv se nezúčastnil již pěti závodů, neklesá celkovým pořadím, a je stále na 7. místě. Jen jedno místo za ním se nachází Martin Žerava. Martin Michek si polepšil o dvě pozice, a je celkově čtrnáctý. Vojtěch Brumla klesl o 5 pozic na padesáté místo průběžného pořadí.

Další závod se pojede, na oblíbené trati Svena Breugelmanse, v Orehova Vas (Slovinsko) již příští víkend.

1. jízda:


1. Thomas Allier FRA Husqvarna
2. Sven Breugelmans BEL KTM
3. Cristian Beggi ITA Honda

10. Martin Michek CZE Honda
16. Martin Žerava CZE Honda
33. Vojtěch Brumla CZE Kawasaki

2. jízda:


1. Sven Breugelmans BEL KTM
2. Patrick Roos NED KTM
3. Bas Verhoeven NED Kawasaki

7. Martin Michek CZE Honda
23. Vojtěch Brumla CZE Kawasaki

Celková klasifikace MS MX3 Nizozemí:


1. Sven Breugelmans BEL KTM 47 b.
2. Bas Verhoeven NED Kawasaki 38 b.
3. Cristian Beggi ITA Honda 38 b.
4. Patrick Roos NED KTM 35 b.
5. Christophe Martin FRA Husqvarna 32 b.

7. Martin Michek CZE Honda 25 b.
21. Martin Žerava CZE Honda 5 b.
28. Vojtěch Brumla CZE Kawasaki 0 b.

Průběžné pořadí po devátém podniku MS MX3:


1. Cristian Beggi ITA 325 b.
2. Sven Breugelmans BEL 313 b.
3. Christophe Martin FRA 249 b.
4. Thomas Allier FRA 238 b.
5. Kristof Salaets BEL 210 b.

7. Jan Zaremba CZE 140 b.
8. Martin Žerava CZE 139 b.
14. Martin Michek CZE 91 b.
50. Vojtěch Brumla CZE 10 b.
58. Jan Brabec CZE 7 b.

Informace o redaktorovi

Roman Kalkus - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist