MS MX3 Bulharsko – Martin Žerava zabral a skončil celkově čtvrtý

Manažer týmu UFO Racing Ladislav Exner předpovídal, že jeho svěřenec Martin Žerava se podařeným výsledkem chytí, a vrátí se na přední příčky MS MX3. Jeho prognózy se vyplnily, a po šestém místě z Chorvatska, Martin zabodoval dvakrát čtvrtým místem v Bulharsku. „Pochlapil“ se i Vojtěch Brumla, který letos poprvé bodoval. Martin Michek, Jan Brabec a Jan Zaremba nestartovali.

Již kvalifikace přinesla úsměv na tvář českým motokrosovým fanouškům, kdy Martin Žerava (Honda) zajel druhý nejrychlejší čas. Musel se sklonit pouze před Francouzem Thomasem Allierem (Husqvarna), třetí byl Ital Daniele Bricca (Honda). Aspiranti na titul Belgičan Sven Breugelmans (KTM) a Ital Cristian Beggi (Honda) zajeli sedmý, respektive desátý kvalifikační čas.
Do první jízdy nejlépe odstartoval Thomas Allier, ale ve třetím kole havaroval, a otěže závodu převzal Belgičan Kristof Salaets (Honda), ne však nadlouho, jelikož Allier ztrátu rychle stahoval. Rychlou jízdou nechal zbytek startovního pole za sebou a opět se usadil na čele. Allier udržel první místo až do cíle, na Salaetse zbylo druhé místo. Úspěch motocyklů Husqvarna potrhl třetím místem Francouz Christophe Martin. Cristian Beggi a Sven Breugelmans si nevýrazné výsledky z kvalifikace přenesli i do první jízdy, kdy Breugelmans skončil sedmý, a Beggi devátý. Martin Žerava zazářil čtvrtým místem a Vojtěch Brumla (Kawasaki) získal premiérové body
za 16. místo.
Start druhé jízdy se opět nejlépe povedl Allierovi, zopakoval i pád, ale již se nedokázal vrátit na čelo závodu jako v případě 1. jízdy. Vedl jeho stájový kolega Christophe Martin, vítězství si nenechal vzít, a byl odmávnut jako první. Druhým místem překvapil Slovinec Saso Kagelj (Yamaha) , atakoval dokonce vedoucího Martina, ale začalo pršet, a Kagelj neriskoval ztrátu druhé pozice. Allier projel cílem jako třetí, před výborným Martinem Žeravou.
Opět se nedařilo vedoucím jezdcům kvalifikace MS, kdy tentokrát Cristian Beggi byl šestý
a Sven Breugelmans desátý. Vojtěch Brumla zopakoval výborný výkon bodovanou 16. pozicí.
Poprvé celkově vyhrál Christophe Martin, druhý byl stájový kolega Thomas Allier , což znamenalo dvojité pódiové umístění pro Husqvarnu. Naopak Cristian Beggi a Sven Breugelmans skončili za očekáváním, a brali body jen za šestou a desátou pozici.
Martin Žerava nakoukl do celkové pětky celkové klasifikace výborným čtvrtým místem, premiérově bodující Vojtěch Brumla byl celkově patnáctý.
Cristian Beggi stále vede celkové pořadí MS MX3, a udržuje si 21-bodový náskok před Breugelmansem. Husqvarna boys Martin a Allier figurují na třetí a čtvrté pozici. Zraněný Jan Zaremba zůstal na sedmé pozici, výrazně si však polepšil , a o dvě pozice poskočil, Martin Žerava. Vojtěchu Brumlovi přinesl povedený závod deset bodů, v celkové klasifikaci přeskočil nestartujícího Jana Brabce, a patří mu
45. místo.

Další závod se pojede až za dva týdny, 6. července v nizozemském Markelu.

1. jízda:
1. Thomas Allier FRA Husqvarna
2. Kristof Salaets BEL Honda
3. Christophe Martin FRA Husqvarna

2. jízda:
1. Christophe Martin FRA Husqvarna
2. Saso Kragelj SLO Yamaha
3. Thomas Allier FRA Husqvarna


Celková klasifikace MS MX3 Bulharsko:
1. Cristophe Martin FRA Husqvarna 45 b.
2. Thomas Allier FRA Husqvarna 45 b.
3. Saso Kragelj SLO Yamaha 38 b.
4. Martin Žerava CZE Honda 36 b.
5. Kristof Salaets BEL Honda 32 b.


Průběžné pořadí po pátém podniku MS MX3:
1. Cristian Beggi ITA 287 b.
2. Sven Breugelmans BEL 266 b.
3. Christophe Martin FRA 217 b.
4. Thomas Allier FRA 213 b.
5. Kristof Salaets BEL 196 b

7. Jan Zaremba CZE 140 b.
8. Martin Žerava CZE 134 b.
17. Martin Michek CZE 66 b.
45. Vojtěch Brumla CZE 10 b.
50. Jan Brabec CZE 7 b.

Informace o redaktorovi

Roman Kalkus - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist