MR Motokros Šumperk – Ve dvou třídách rozhodnuto

Domácí motokrosový šampionát se přehoupl do své druhé poloviny na závodišti Rapotínská stráň blízko Šumperku. Ve třídách MX2 a Veterán přesvědčivě drží žezlo vedení Martin Kohút a Miroslav Kučírek. S největší pravděpodobností obhájí suverenní Kohút titul v nejslabší třídě, a Mirek Kučírek získá premiérový veteránský. Nejprestižnější třída MX3-Open je stále otevřená s příchutí dramatičnosti, kdy první tři průběžného pořadí Bartoš, Čepelák, Zaremba mohou pomýšlet na zisk mistrovského primátu.

Kapitoly článku

Kvalifikace

Kvalifikace třídy MX2 se stala kořistí Martina Kohúta (KTM). Potrápit letošního dominátora Kohúta se snažil rakouský nováček letošního seriálu Philip Ringhofer (Suzuki), avšak na Kohúta v českých končínách nikdo nemá. Třetí nejrychlejší čas zaznamenal navrátilec po zranění Josef Kulhavý (KTM). 

Ve třídě MX3-Open opět nestartoval loňský šampión Martin Žerava, kterému se zkomplikovalo léčení zloměného malíčku z MS MX3 v Holandsku. Malíček se v dlaze pohnul, Martin musel na operaci a z motokrosových bojů je na další měsíc vyřazen. Kvalifikaci ovládla šestice adeptů na titul v pořadí: Jiří Čepelák (Yamaha), Michal Kadleček (TM), Petr Bartoš (Honda), Jan Zaremba (KTM), Petr Masařík (Honda) a slovenský divočák Tomáš Bučenec (KTM).

Kategorie Veteránů měla obvyklý průběh v podobě nerychlejšího Mirka Kučírka (Honda), druhý čas zaznamenal Roman Majer (Suzuki), a třetí účastník Dakaru Honza Froněk (Honda).

Kučírek kraluje Veteránům

Mirek Kučírek, podle předpokladů, vyhrál obě jízdy. Kategorie Veterán připomíná show jednoho muže, kde ostatní bojují jen o další pozice či o nejrychlejší starty. Holeshot první jízdy získal Kuča o „prsa“ před Zdeňkem Špačkem (Honda), a cílem projel jako druhý před Petrem Dokoupilem (Yamaha). Po nevydařeném startu si umístěním v první pětce spravil chuť Roman Heinrich (TM).
Po startu druhé jízdy to vypadalo, že prémie za nejrychlejší start připadne Bronislavu Krčovi (Honda), ovšem Kučírek zabral, přetnul čáru jako první, a postupně zvyšoval náskok. Za ním bojovali Dokoupil s Heinrichem, souboj pro sebe rozhodl Heinrich, a Dokoupil se musel spokojit s konečným třetím místem.

Kohút nemá soupeře

Martin Kohút potvrdil, že patří mezi evropskou elitu a určitě by mu slušela pravidelná účast v prestižním seriálu MS MX2. První jízdu nejrychleji vyrazil za vítězstvím a soupeři ho měli možnost vidět až v cíli. Výborné druhé místo vybojoval, po zranění z Kaplice, Josef Kulhavý, který postupně nabírá formu. Naopak se první jízda nepovedla Františku Smolovi (Suzuki), po nepovedeném startu bylo sedmé místo jen stínem výborných výkonů z úvodního Pacova. Zelený věnec získal Philip Ringhofer.
Druhou jízdu začal nejlépe kdo jiný, než Martin Kohút. Na druhé místo se prodral Josef Kulhavý, na kterého dotíral Jaromír Romančík (KTM). Za nimi číhal Tomáš Šimko (Honda), dostal se před chybujícího Kulhavého. Šimko, hladový po úspěchu, přeskočil i druhého Romančíka, svedli několik soubojů, až se Romančík odpoutal. Čtvrtý Kulhavý chytil druhý dech, a postoupil na konečné druhé místo. Třetí místo bral Milan Špičák (Kawasaki), před dalším navrátilcem po zranění enduristem Davidem Čadkem (KTM).
František Smola, který mohl jako jediný konkurovat Kohútovi v průběžné kvalifikaci, nezajel podle svých představ, a cílem projel jako jedenáctý. Martin Kohút zavázal pouze třetím místem v první jízdě v úvodním Pacově, jinak neomezeně kraluje průběžnému pořadí MX2.

Bartoš celkově vyhrál


Před Šumperkem bojovalo o mistrovskou korunu pět jezdců, po čtvrtém podniku se adepti smskli na tři borce. Zaremba a Čepelák čekají na chybu Petra Bartoše v rozmezí pouhých deseti bodů. Petr Bartoš před startem poznamenal: „Snažím se dojíždět do třetího místa, což se daří“, Bartoš od Kaplic neslezl z pódia, a zaslouženě si z Šumperka odváží červenou tabulku vedoucího jezdce. Pokud bych měl na někoho sázet, tak právě na Petra, který jede hodně chytře a po nepovedené obhajobě evropského titulu má velkou motivaci získat prvenství alespoň v domácím šampionátu.

Do první jízdy vyrazil jako blesk Tomáš Bučenec následovaný Petrem Masaříkem. Masařík ovšem na druhém místě dlouho nevydržel, poroučel se dost ošklivě k zemi, čímž si vykloubil rameno, a do druhé jízdy nenastoupil. Ze čtvrtého místa stahoval ztrátu Jirka Čepelák, nejdřívě překonal Bartoše, a potom si vyšlápl i na Bučence. Bučenec kontroval, ale druhý nástup dravého Čepeláka už nezachytil. Čépa viděl šachovnicový praporek jako první před Bartošem a Bučencem. Smůlu měl druhý z kvalifikace Michal Kadleček, kterého stávkující stroj odsunul do pozice nedobrovolného diváka.


Také v druhé jízdě, jako nejrychleji nakoukl do první zatáčky Tomáš Bučenec před Vojtěchem Brumlem (Kawasaki). Naopak Čepelákovi se start vůbec nepovedl, a jen díky své bojovnosti se prokousal na třetí místo. Králem druhé jízdy byl Bartoš, agresivním stylem překonal Brumlu i Bučence, a jel neohroženě v čele. Za ním nebyl žádný kandidát na letošní titul, ale překvapení v podobě Petra Stloukala (Yamaha). Stloukal v Šumperku zazářil, a odváží si pořádnou porci bodů za čtvrté a druhé místo.

Další, již pátý podnik, republikového mistráku se pojede 16. srpna 
v Přerově
.




Výsledky čtvrtého podniku MČR motokros Šumperk

MX3-Open:

1. jízda: 1. Čepelák (Yamaha), 2. Bartoš (Honda), 3.Bučenec (KTM), 4. Stloukal (Yamaha),
5. Zaremba (KTM)

2. jízda: 1. Bartoš , 2. Stloukal , 3. Čepelák, 4. Zaremba , 5. Bučenec

Průběžné pořadí MČR MX3-Open:
1. Petr Bartoš 170 b.
2. Jiří Čepelák 160 b.
3. Jan Zaremba 160 b.

MX2:

1. jízda: 1. Kohút (KTM), 2. Kulhavý (KTM), 3.Ringhofer (Suzuki), 4. Finěk (Yamaha), 5. Votroubek (Yamaha)

2. jízda: 1. Kohút, 2. Kulhavý, 3. Špičák (Kawasaki), 4. Čadek (KTM), 5. Šimko (Honda)

Průběžné pořadí MČR MX2:
1. Martin Kohút 195 b.
2. František Smola 149 b.
3. Michal Votroubek 97 b.

VETERÁN:

1. jízda: 1. Kučírek (Honda), 2. Špaček (Honda), 3. Dokoupil (Yamaha), 4. Krč (Honda), 5. Heinrich (TM)

2. jízda: 1. Kučírek, 2. Heinrich, 3. Dokoupil, 4. Malovaný (KTM), 5. Štaud (Yamaha)

Průběžné pořadí MČR Veterán:
1. Miroslav Kučírek 200 b.
2. Petr Dokoupil 150 b.
3. Roman Heinrich 138 b.


Průběžné pořadí poháru Veteránů nad 50 let:
1. Jaroslav Potůček 200 b.
2. Zdeněk Velký 156 b.
3. Bohdan Růžička 148 b.

Informace o redaktorovi

Roman Kalkus - (Odebírat články autora)
Radek Lavička - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist