MMČR v motokrosu zamíří koncem týdne do Kramolína

Loni jsme v Kramolíně začínali, letos se zde odehrají v pořadí druhé bitvy v rámci seriálu Buksa/Ados Motokros Mezinárodního mistrovství České republiky 2016. Kramolínská trať patří mezi nejrychlejší a každoročně pořádně míchá kartami, když dokáže nechat vyniknout favority, ale zároveň trestat jejich sebemenší chyby. Otazník zatím visí nad konkrétními jmény motokrosařů a motokrosařek, která si budou tahat v neděli 5. června 2016 žolíky nebo naopak černé Petry.

Kapitoly článku

Bylo nebylo mezi mistrákem v Pacově a Kramolíně

Za startovací zařízení se konečně postaví František Smola, který se dle dostupných informací vrací po pooperačních problémech s rukou v plné síle. Prezentace francouzské motokrosové školy bude masivnější díky "TGV přiskočení" Florenta Richiera, který úvodní závod minul kvůli kolizi s pro něj domácím motokrosovým mistrovstvím v Castelnau-de-Lévis. I když nebyl Václav Kovář v Pacově fit, přesto chtěl zkusit závodit a urvat pár cenných bodů do celkového hodnocení. Nakonec však jeho cesta skončila po kvalifikaci, po níž jsme ho u trati mohli vidět už jen v pozici diváka. Do Kramolína přijede už se zahojeným zlomeným palcem a doléčenými obraženinami, tedy s výčetkou zranění, která si přivodil v rámci tréninku před českou zahajovačkou MX sezóny. Na marodku se po pádu při MXGP v Teutschenthalu na pár týdnů nuceně uklidil Filip Neugebauer, který je v ČR na závodech pořád ještě více hostem než stálým účastníkem. Přesto Filipovi přejeme, aby se jeho trhlina v ledvině co nejdříve zacelila a byl opět zpět v sedle motorky. Po postartovním pádu v Pacově nebude trávit pár týdnů čas na závodech ani Jonáš Nedvěd, jehož zranění ramene si nakonec vyžádalo operativní zákrok.

ADAC MX Masters v Möggers s českými vavříny

Během více než měsíční proluky mezi Pacovem a Kramolínem vyrazila početná družina jezdců na druhý díl populárního německého šampionátu ADAC MX Masters na jediný podnik, který se jel v rakouském Möggers o víkendu 21. a 22. 5. 2016.

V juniorském poháru vyjel nejlepší české umístění Radim Kraus, finišující jako 15. Na zkušenou spolu s ním k našim sousedům putovali ještě Jan Wagenknecht, Jakub Venhoda a Petr Rathouský, kteří se však bodovým přídělem pochlubit nemohou.

Zazářit se podařilo především čerstvému úspěšnému maturantovi Martinu Krčovi. Ten si z Möggers odvezl pohár za třetí místo ve třídě Youngsters. Ve stejné kategorii se dařilo také slovenskému reprezentantovi Richardu Šikyňovi, který obsadil 5. příčku. Za první desítkou pak bylo pořadí dalších v ČR dobře známých jezdců 12. Dušan Drdaj, 13. Tomáš Kohút (SVK), 14. Jakub Terešák, 16. Gabriel Chetnicki (POL), 17. Jan Vondrášek a na 33. místě Šimon Jošt (SVK).

Prodrat se kvalifikačním sítem a prosadit v nabité zahraniční konkurenci mělo v plánu hned několik českých závodníků nejprestižnější třídy Masters. Nejúspěšnějším byl 13. Petr Smítka, kterému se díval celou dobu na záda 16. Bence Szvoboda. Celkově 18. byl mládnoucí veterán Petr Bartoš a za ním bral 19. příčku Jaromír Romančík. Prověřit svoji připravenost po pooperačních potížích s rukou přijel také již v úvodu zmiňovaný František Smola, který je zapsaný ve výsledcích na 21. pozici. Petru Michalcovi vyneslo jeho snažení 23. flek, Rudolf Weschta byl 34. a Martin Finěk ještě o místo za ním – 35. A Václav Kovář výčet Čechů uzavírá nepříliš lichotivou 36. příčkou.

Premiérové Mistrovství Evropy žen v Těšíně s 54 MX divoženkami

Ve stejném termínu ADACu se nenudila ani osmička českých divoženek, které zamířily na ME žen v Těšíně. Do Polska zamířilo celkem 54 závodnic, a tak byla nutností kvalifikace. Z té se úspěšně prosmýkly všechny naše holky, z nichž nejlepší byla celkově 9. Barbora Laňková, za kterou se o pouhý bod zařadila 10. Jana Antošová. Za 18. místo se nemusí stydět ani Kristýna Vítková. Jako 20. je po součtu bodů Marika Mlýnková. Další pořadí českých holek: 29. Kristýna Řeřichová, 31. Edita Korečková a 38. Nikola Hošková.

Holky hodnotí evropskou premiéru jako vydařenou a dle velkého zájmu to vypadá, že se pro letošek vypsaný jednorázový závod možná promění ve vícedílnou sérii.

ME Open Orehova Vas: Česká trikolora zcela okupovala podium

Uplynulý víkend 28. - 29. 5. 2016 vyrazila flotila účastníků evropských závodů do slovinské Orehove Vsi. Na sociálních sítích již koluje fotka českého trojlísku opanujícího stupně vítězů s následovným rozmístěním. 1. Martin Michek, 2. Petr Michalec, 3. Petr Bartoš. A na jednu z bývalých tratí již padlého Mistrovství světa MX3 zamířili a celkově skončili takto i následující jezdci: Ondřej Brendl – 10., Jakub Hruška (SVK) – 11. a Tomáš Šimko (SVK) – 19.

Stručná rekapitulace úvodního mistrovství v Pacově

Ženy: Laňková má formu i štěstí, Antošová se nevzdává
Po oznámení neodjetí kompletní sezóny loňskou mistryní Luckou Simonovou si na zlaté poháry začaly pilovat nehty Jana Antošová s Bárou Laňkovou. A holky si to na trati rozdávaly vskutku tvrdě. Nakonec se však z celkového vítězství radovala Laňková, která za sebou nechala druhou Antošovou. Třetí dojela se ztrátou v obou jízdách za jejich zády Kristýna Vítková.

Veteráni: Nadvláda ironmana Žeravy
Veteránské války nemá příliš cenu dlouze okecávat. Poté co zběhl z mistráku Jindra Hrabica, předvádí absolutní nadvládu neporazitelný závodník s neskutečnou fyzičkou. Řeč není o nikom jiném než o Martinu Žeravovi, který s přehledem vyhrál před stříbrným překvapením v podobě slovenského účastníka Ivana Černého a bronzovým Ladislavem Mikasem. Za zmínku stojí také premiérový start Michala Buchty ve veteránském mistráku a hned jeho čtvrté místo, které má po předvedeném výkonu reálnou šanci proměnit už v Kramolíně v umístění na bedně.

MX2: Kdo zastaví maďarský čardáš s názvem Szvoboda?
Ve třídě MX2 v Pacově jednoznačně dvěmi výhrami zazářil a ukázal svoji touhu po změně v podobě stále druhých nebo třetích celkových seriálových míst Maďar Bence Szvoboda, kterého na stupně vítězů doprovodili druhý Filip Neugebauer a "až" třetí úřadující mistr, Francouz Sulivan Jaulin. Ovšem v MX2 se očekává během sezóny pořádná míchanice, protože na bednu mají také další jezdci jako například slovenská střela Tomáš Šimko, růžky vystrkující Milan Špičák a rovněž Martin Krč, který na prvním českém mistráku sice pokazil, co mohl, ale jeho forma má vzrůstající tendenci.

MX1: Několik adeptů na výhru
Rozjížďky kategorie MX1 byly v Pacově místy až infarktové. Hromadný pád po startu druhé rundy sice leccos zkomplikoval a zmařil předstartovní tipovačku přihlížejících hned v případě umístění několika jezdců, ale stejně nakonec došlo k rozklíčování tajenky v jednom z našich nejkrásnějších motokrosových areálů. Z nejblyštivějšího poháru za první místo se radoval Martin Michek, na kterého ze stříbrné pozice koukal Petr Smítka a z bronzového stupně pak překvapivě Rudolf Weschta, jenž si svoje umístění rozhodně zasloužil. Nebýt smolného smetení Sukupa po startu první rozjížďky, možná bychom se dočkali ještě o dost dramatičtějšího průběhu. Ve druhé rundě si jel navíc suverénně s náskokem pro vítězství Jára Romančík. Ovšem jen do momentu, než opustil sedlo a otestoval tvrdost jednoho z vysokých břehů podél trati. Potlučený a otřesený sice pokračoval dál, ale se zlomeným žebrem a dírou ve stehně toho už mnoho nestihl.

TV záznam a videa z Pacovského propadu 2016

Pokud nemáte dost, můžete se podívat na dvaatřicetiminutový záznam z Pacova v archivu České televize - ZDE

A zhlédnout lze také další videa, která premiérově vznikala během soboty i neděle přímo na závodišti - ZDE

AMK Nepomuk – kramolínská trať/ závodní areál pro drapákové motosporty

Cca čtyřicet kilometrů jižně od Plzně je situovaný Kramolín u Nepomuku, který je mj. proslulý světově provařeným areálem, každý rok hostícím vrcholné podniky v podobě mistrovství světa v sajdkárkrosu a trialu. V časech minulých byl dějištěm dokonce MS v motokrosu třídy 500 ccm. Kramolínská dráha má poměrně atypický profil a může se chlubit nejvyšším převýšením tratí v rámci MMČR. V předchozích letech zde motokrosoví jezdci předváděli dechberoucí podívanou zejména v dlouhé pasáži podél lesa, kde se řítí velkou rychlostí z prudkého kopce se dvěma odskoky, na něž už v minulosti celá řada z nich doplatila. Doufejme, že letos nikoho tento úsek nevyšle ze sedla!

GPS trati:                         Časový harmonogram: casovy_harmonogram_2016_Kramolin.pdf
49° 26' 32.973"N
13° 34' 34.881"E

Vstupné:
150 Kč

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Michal Kohout - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist