MMČR motokros družstev Přerov

Tohle klání českých družstev ještě nezažilo. Letos poprvé vyhrál tým tvořený pouze cizinci. Každým rokem si ambiciozní týmy půjčují zahraniční hvězdy motokrosu (i mistr světa Smets), ale vždy jste mezi trojicí našli i českého jezdce. Letos bylo všechno jinak, bylo méně přihlášených týmů a více týmu myslící na celkový triumf. Po třetí jízdě se nejvíce smáli na stupních vítězů Staufer, Walkner a Reisinger z týmu J. H. Racing před obhájci Osička MX Teamem a bronzovým LR Cosmeticem-ADOS.

Kapitoly článku

Celkem se zúčastnilo 15 týmu, z nichž minimálně pět mohlo myslet na primát. Největší „ztráty“ zaznamenal loňský mistr Osička MX Team, jak nám řekl manažer Martin Osička: „Původně měli závodit i Neugebauer a Richier, ovšem termín Přerova se kříží se závodem v Německu, kde oba jezdci jedou o titul v MX2.“ Vyrovnaným a nabitím týmem byl LR Cosmetic 1 v čele s pacovským suverénem Kornélem Némethem, kterého doplnili dva vicemistři MX3-Open a MX2 Zaremba, Kulhavý. Kvalitní tým sestavil i Pepa Toman-MoToman, když ke kmenovému Ferry Smolovi přidal rychlého Marka Sukup a nejúspěšnějšího mezinárodního MX jezdce, čtvrtého z MS MX3 Martina Žeravu. Tovární TM-ky přivezl silný Bonver a posadil na ně ostřílené jezdce Michka, Kadlečka a nováčka Smítku.
Vloženým závodem byl v Přerově Dámský pohár, jakožto poslední závod METEOR Cupu
Obě rozjížďky vyhrála Jana Bártová před Janou Antošovou a Kristýnou Furbacherovou. No a protože přerovské vítězce v konečném zúčtování dva závody chyběly, stala se celkovou vítězkou seriálu Jana Antošová

Kvalifikace trochu jinak

Jak je již dobrým zvykem, kvalifikace se nejede proti stopkám, ale formou kvalifikačních závodu. V kvalifikaci vlastně o moc nejde. Většina manažerů nabadá jezdce, aby neriskovali a šetřili se na hlavní jízdy. Slabší MX2 vyhrál Petr Smítka, MX1 mistr Jirka Čepelák a „Openy“ vyhrál obr Kornél Németh, pod kterým vypadá 450 KTM, jak pitbike.

První jízda MX2 + Open – Kornél Németh kraloval poprvé


Kornél sice nevystartoval nejrychleji, ale v polovině předjel výborně jedoucího Martina Žeravu a soupeři jej mohli vidět až v cíli. Druhý projel domácí matador Martin Žerava a na bednu je doprovodil Rakušan Manuel Obermaier, brambory bral další jezdec z Rakouska Oswald Reisinger. „Kornélovo tempo jsem nezachytil, ale Obermaiera jsem si hlídal. Jezdili jsme stejný časy, snažil jsem se, trať znám a jsem tady doma. Jedu na tréninkovce, přesto všechno se mi podařilo dojet druhý. Kornél sice zachyboval, ale potom si vedení vzal zase zpět, jede fakt dobře,“řekl nám v cíli spokojený Martin Žerava.

Druhá jízda MX2 + MX1 – O „prsa“ vyhrál Martin Michek


Do druhé jízdy vypálil nejlépe Michal Votroubek: „Vystartoval jsem s Michkem stejně, podržel jsem plyn a vyšla prémie za holeshot.“ Ovšem brzy se na čele objevil Martin Michek a užíval si vedení. Zdání, ale klame, a postupně se probojoval dopředu hrdina jízdy Jirka Čepelák.„Od prvního kola se mi jelo perfektně, i přes špatný start jsem rychle předjížděl a postupně se M. Michkovi blížil. Poslední tři kola byla perfektní podívaná pro diváky, moc jsem se snažil Martina předjet, ale stihl si to ohlídat, i když v cíli mi chybělo pouze 0,2s,“ prozradil nám populární Čépa. Třetí byl odmávnut Mattias Walkner z týmu J.H. Racing, který průběžně vedl před Motosportem Chýnov a LR Cosmetic 1. Bohužel odstoupil Smola 
z MoTomanu, na srážku s ním doplatil Petr Smítka, který skončil až patnáctý.

Třetí jízda MX1 + Open – Kornél podruhé na jedničku


Scénář jízdy se podobal první jízdě. Martin Žerava první a Kornél Németh dotahuje až z devátého místa. Netrvalo dlouho a Kornél dýchal Martinovi na záda. Martina Kornél předjel a nikým neohrožovaný si jel pro druhé vítězství. “Némethovo tempo bylo úžasné, navíc když jsem viděl, že týmový kolega Smola už nejede, trochu jsem slevil,“ vysvětlil Žerava svůj trochu „vláčnější“ závěr. Németh si v cíli pochvaloval: „Vyhrál jsem obě jízdy, můj netypický bílá KTM byla dobře připravena, můj tým LR Cosmetic pracoval bezchybně. Trať byla normální a hodně rychlá. Nemám dobrý starty, proto také ty špatný starty, postupně jsem se probíjel až na vedoucí pozici.“ Třetí místo Walknera znamenalo vítězství J. H. Racing před Osička Teamem a LR Cosmetic ADOS Teamem. Tým Bonver TM bohužel ostrouhal a skončil, až za Motosport Chýnov, pátý.

Výsledky první jízdy MX2 + MX3 Open:

1- Nemeth (LR Cosmetic – ADOS KTM team I)
2- Žerava (Motoman Team)
3- Obermair (Motosport Chýnov)
4- Reisinger (J.H.Racing - Eurotrans)
5- Baudrexl (Osička MX Team)
6- Staufer (J.H. Racing - Eurotrans)
7- Rauchenecker (Motosport Chýnov)
8- Kadleček (Bonver M.C.F.cz TM)
9- Ringhofer (Osička MX)
10- Kosmák (Team Max2)

Výsledky druhé jízdy MX2 a MX1:

1- Michek (Bonver M.C.F. cz TM)
2- Čepelák (Osička MX)
3- Walkner (J.H. Racing Team – Eurotransport)
4- Votroubek (Mňuk Motokros Team Vysoké Mýto)
5- Rauchenecker (Motosport Chýnov)
6- Staufer (J.H.Racing Team – Eurotransport)
7- Zaremba (LR Cosmetic – ADOS KTM team I)
8- Reitbauer (Motosport Chýnov)
9- Sukup (Motoman Team)
10- Kulhavý (LR Cosmetic-ADOS KTM (I)



Výsledky třetí jízdy MX1 a M3 Open:

1- Németh (LR Cosmetic – ADOS KTM (I)
2- Žerava (Motoman Team)
3- Walkner (J.H.Racing Team – Eurotransport)
4- Baudrexl (Osička MX)
5- Čepelák (Osička MX)
6- Michek (Bonver M.C.F. cz TM)
7- Bartoš (Orion Litomyšl- RS Petrol)
8- Reisinger (J.H.Racong Team – Eurotransport)
9- Zaremba (LR Cosmetic – ADOS KTM)
10- Hrabica (Max 2)

Konečné pořadí MČR družstev:

1- J.H.Racing Team – Eurotransport 23
2- Osička MX Team 26
3- LR Cosmetic – ADOS KTM (I) 28,
4- Motosport Chýnov 35
5- Bonver M.C.F. cz TM 43

Informace o redaktorovi

Roman Kalkus - (Odebírat články autora)
Radek Lavička - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist