MEZ MČR Stříbro

Stříbro - Meka československého motokrosu. Krásná, rychlá, přehledná trať s obrovskou tradicí. To vše hovoří ve prospěch Stříbra, kde se uskutečnil druhý závod šestidílného Mezinárodního Mistrovství ČR v motokrosu.

Kapitoly článku

Na straně opozice, jak je teď před volbami moderní říkat, však stálo především počasí. Hodně předtím pršelo a ani předpověď na víkend nebyla zcela optimální: dešťové přeháňky a zima. Dále je to pro některé holt trochu vzdálenější destinace a také je pro určité jezdce na místě představa faktu, že nedávat celou rundu pověstné jumpy přes silnici, tak to je snad lepší tam ani nejet. Všechna tato pro a proti nakonec způsobila, že do Stříbra dorazil 141 jezdec, přičemž ve třídě Veterán se v podstatě v kvalifikaci bojovalo pouze o postavení na startu. Ale důležité je, že byly v odpoledních rozjížďkách žebříky ve všech třídách plné, což je na závody mistrovského formátu rozhodně důstojné. Navíc přijeli i závodníci z Německa, takže bylo zastoupeno hned sedm zahraničních zemí!
Kupodivu počasí a hlavně zima neodradily diváky a tak je čtyřtisícová divácká kulisa rozhodně úspěchem. A to ještě během dne sledovalo téměř tisíc lidí terén Svatého Petra přes webkameru, umístěnou na budově uprostřed areálu. Sobotní večerní crossparty dle mého soudu nebyla tou pravou party. Přitom muzikanti byli šikovní, stan dostatečně velký a pití bylo též, co hrdlo ráčí. Ale tento problém se zdá být poslední dobou čím dál tím častější. Jakoby se lidé nechtěli bavit. Nebo že by až tak profesionální přístup ze strany jezdců a doprovodů? Kde jsou ty časy našich otců, kdy se i bez stanů a Crossparty bavilo dlouho do noci...
Ale je fakt, že druhý den čekal ve Stříbře po propršené sobotě na jezdce náročný den. Na volný trénink dokonce ani všichni jezdci nenastoupili. Ale vstřícní pořadatelé na rozpravě vyslechli jezdce a snažili se jim vyhovět k jejich spokojenosti. Pomocí těžké techniky vyhrnovali bláto z profilu tratě, co jen to šlo. Do jednoho z bagrů dokonce o přestávce nasedl sám rutinér Jirka Čepelák, aby řidiči poradil, jak nejlépe trati pomoci.
Kvalifikace poslaly domů 12 jezdců ze třídy MX2 a jen 5 závodníků ze třídy OPEN. Zbytek se postavil na start odpoledního závodu. Ve třídě MX2 bohužel chyběl lídr této třídy z Pacova Ital Marco Maddi. Toho plně využil Francouz Florent Richier. Vyhrál obě rundy a usídlil se tak na čele průběžné klasifikace před Rakušanem Philippem Ringhoferem. Ten byl ale ve Stříbře „až“ čtvrtý. Dobře totiž tahal za plyn Franta Smola, ve druhé jízdě dokonce musel silně dotahovat, ale v obou jízdách se nakonec hřál na výsluní na bedně. I když „výsluní“ není vzhledem k víkendovému počasí vhodné slovo, takže řekněme tedy raději v hledáčku fotoaparátů.
Dobře zajel i Marek Sukup. Třetí místo ve Stříbře a i celkově je pro něj určitě důvodem k velké spokojenosti. Smůla z loňska bohužel neopustila Josefa Kulhavého. Po krásné první rozjížďce musel z předních pozic odstoupit kvůli proražené pneumatice v jízdě druhé. Škoda byla i technické závady na motocyklu lídra juniorských MX2 Jardy Romančíka. Druhou rozjížďku měl totiž rozjetou více než dobře. Pátým místem se blýskl skoro domácí Rudolf Weschta. Náš týmový jezdec Peter Reitbauer to v první jízdě dotáhl po velmi špatném startu pouze na 15. příčku. Ve druhé již odstartoval lépe a dojel si pro krásné 6. místo.
Ve třídě Veterán klasika. „Předjezdec“ s číslem 67 Míra Kučírek s tempem hodným „OPEN“ a za ním s velkým odstupem vřava dříve slavných i méně slavných jezdců. Jednou se blýskl Honza Froněk, podruhé zase Marcel Malovaný, nakonec však bral celkové druhé místo Zdeněk Špaček, který zároveň vyhrál zvlášť hodnocenou kategorii jezdců nad 50 let. Že to umí i za řidítky motocyklu, dokázal i bývalý automobilový závodník Tomáš Hrdinka krásným čtvrtým místem.

No a jak to bylo ve třídě OPEN? Konečně se dočkal vítězství účastník MS ve třídě MX1 Jihočech Martin Michek. Ale to jen díky bonifikaci za vítězství ve druhé jízdě. Protože jediným, komu ani jednou nikdo pořádně neujel, byl Jirka Čepelák. Ten byl dvakrát druhý a v obou rozjížďkách slušně dýchal na záda vedoucím jezdcům. Ve druhé to byl již zmíněný Michek a v té první maďarský drak Kornél Németh.
Škoda, že Kornél ve druhé jízdě upadl hned v prvním kole v takovém poměrně technickém proskoku přes zhruba 10 metrů široký úvoz. Jel druhý za Michkem a všichni se těšili na jeho steč právě s Martinen. Místo toho však musel minimálně minutu beznadějně čekat za mlíkem a trnout, aby mu dalších 38 jezdců neudělalo z motorky fašírku. Až poté zvedl motocykl, a započal velkolepou stíhací jízdu. Špičku už sice nedotáhl, ale do desítky se vešel a celkově si ze Stříbra vezl třetí místo a průběžné vedení v seriálu, pouhé dva body před Čepelákem. Vzhledem k tomu, že však Kornél nebude moci kvůli termínovým kolizím s nasmlouvanými motokrosy za velkou louží v Kanadě absolvovat celý seriál, má opět za titulem ve třetině seriálu skvěle našlápnuto Jirka „Čépa“. Navíc to umocňuje fakt, že si jeho odvěký rival Petr Bartoš zlomil nártní kůstku a tak musel ze závodu odstoupit... A to bude rád, když zranění doléčí do Kramolína. Každopádně mu přejeme brzké uzdravení! Profesorsky zajezdil také Honza Zaremba. Ve Stříbře celkově čtvrtý a v celkovém hodnocení seriálu si polepšil na bronzovou příčku. Za ním skončili na dvoutaktech jezdící Michal Kadleček a také náš týmový jezdec Manuel Obermair.
Manuel musel bohužel v obou rozjížďkách dotahovat po špatných startech až z chvostu startovního pole. Jeho jízda však byla dravá a plná síly a tak si nakonec díky doslova vybojovaným bodům ve Stříbře polepšil na průběžné páté místo v celkové klasifikaci za celkově čtvrtého Martina Žeravu, který se ve Stříbře přeci jen trošku trápil. Další náš týmový zástupce Stefan Ziegler skončil těsně za bodovanými místy.
Jinak vzhledem k tomu, že v neděli již nepršelo a že se pořadatelé o trať starali, tak nakonec byly velmi slušné motokrosové podmínky. Trať nebyla ani tak rozbitá, jako se spíše v ranních trénincích vytvořili zrádné koleje. V ostrých zatáčkách často schodovité – nejhlubší kolej od kol, druhá od stupaček a třetí schůdek byl místy i od řidítek. V nájezdu na skoky to pak pro změnu byly dlouhé nebezpečné koleje. Navzdory tomu všemu se ale celý den obešel vesměs bez zranění a tak nakonec asi největším zlem byla v dlaze umístěná ruka Tomáše Paula.
Další klání MEZ MČR v motokrosu uvidíme 27.6.2010 „U Polívků“ v Kramolíně u Nepomuku.

Informace o redaktorovi

Radek Lavička - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist