ISDE 2021 – Šestidenní vyhráli domácí Italové, Češi byli šestí

Pětadevadesátý ročník endurového závodu družstev ISDE 2021 letos zamířil do italské Lombardie, která se rozkládá od Alp až k údolí řeky Pád. Hlavní kategorii i kategorii juniorů vyhráli Italové. Ženám kralovaly Američanky. V Itálii byly také dva české reprezentační týmy. V hlavní soutěži World Trophy nás pod vedením manažera Jiřího Pošíka reprezentoval Adolf Živný (kategorie E1), Jaromír Romančík (kategorie E2), Kryštof Kouble (kategorie E3) a Jiří Hádek (kategorie E3), jenž vybojovali šesté místo. Celkově pátí byli v soutěži Junior World Trophy pod vedením manažera Pavla Chluma jezdci Robert Friedrich (kategorie E3), Matyáš Chlum (kategorie E1) a Matěj Škuta (kategorie E1).

Historie Šestidenní

Historicky první Šestidenní se konala ve Velké Británii v roce 1913. Přestávku měla jen v období první a druhé světové války. Pro její obtížnost a všestrannost je mezi jezdci a příznivci endura nazývána Motocyklovou olympiádou. Od samého počátku se jednalo o týmovou soutěž, která si kladla za cíl prověřit odolnost a vytrvalost jak jezdců, tak strojů. Hlavní soutěží je boj o Světovou trofej tzv. World Trophy a Junior World Trophy. Dále se jede i soutěž o ženskou trofej a soutěž klubových týmů.

Výraznou stopu v dějinách zanechalo bývalé Československo. V poválečném období je stále ještě nejúspěšnější zemí v počtu vítězství. Na svém kontě jich má celkem patnáct. Československé družstvo nastoupilo poprvé v roce 1932 v italském Meranu. Zde startovaly čtyřčlenná družstva, dva jezdci na motocyklech a jedna dvojice se sajdkárou.

Od roku 1956 se hlavní soutěže o Mezinárodní trofej účastnilo šest jezdců. V roce 1970 se pak Mezinárodní trofej proměnila ve Světovou trofej, oficiální mistrovství světa družstev v motocyklových soutěžích. Nastalo nejúspěšnější československé období. Ve španělském El Estorialu naši jezdci zvítězili a svůj úspěch zopakovali i v letech následujících na ostrově Man v roce 1971, ve Špindlerově Mlýně v roce 1972, v americkém Daltonu v roce 1973 a v italském Camerinu v roce 1974. Toto vítězství nebylo zdaleka poslední. První místo přivezli českoslovenští reprezentanti také v roce 1977, 1978 a 1982. Bylo to o to cennější, že nešlo jen o samotné sportovní výkony, motocykloví soutěžáci si museli poradit například i se servisem nebo přezouváním pneumatik. Pro vítězství si v československých barvách přijelo celkem 35 jezdců, legendy Květoslav Mašita a František Mrázek dokonce šestkrát. Na třetím místě naši jezdci skončili v americké Tulse roku 1994 a pak byla hodně dlouhá pauza.

Změny pravidel

Po Šestidenní v Košicích v roce 2015 přichází další změna pravidel v počtu jezdců. V Košicích naposledy startovalo šestičlenné družstvo v hlavní trofeji. Až do této doby mohl během šesti dnů jeden z šestice Trophy týmu soutěž nedokončit. Jednadevadesátý ročník ve Španělsku na okruhu Circuito de Navarra měl nová pravidla. Ve Světové trofeji nastupovala jen čtyřčlenná družstva a započítávaly se všechny výsledky. Juniorský trophy tým byl složen ze tří jezdců místo čtyř.

Do španělské Navarry přijel český Trophy tým obhajovat páté místo ze Šestidenní v Košicích. Po 22 letech čekání přišel úspěch. Český Trophy tým ve složení Romančík, Markvart, Helmich, Hádek, pod vedením manažera Jiřího Pošíka, se ve Španělsku postavili na stupně vítězů vedle jezdců Anglie a USA a převzali si již tak dlouho očekávané bronzové medaile ve Světové trofeji. Před tímto oceněním se tato česká čtveřice postavila na stupínek nejvyšší a zvedla nad hlavu putovní pohár za největší progresi v soutěži. Změna pravidel nám v roce 2016 pomohla k úspěchu, ale 2017 ve Francii se český tým po vypadnutí jednoho jezdce ocitl rázem na chvostu.

Před Šestidenní v Chile se opět pravidla měnila znovu. Ze čtyřčlenného týmu se opět započítávají pouze tři nejlepší výsledky a nejhorší se škrtá. Tato pravidla platila i pro Šestidenní v Itálii.

ISDE Itálie 2021 – 1.den


První den zvládli výborně Italové, jelikož všichni jezdci v modrých reprezentačních barvách obsadili pozice v Top10 a na úvod jsou italské týmy lídry kategorie World Trophy (WT) i Junior World Trophy (JWT). Necelou minutu prozatím ztrácí týmy Španělska a Spojených států. Češi byli v hlavní i juniorské kategorii devátí. Co se týče soutěže žen Women's World Trophy (WWT) tak tam byla nejrychlejší Američanka Brandy Richards a Američanky jsou také v čele průběžného hodnocení soutěže.

ISDE Itálie 2021 – 2.den


Druhý den byl velmi obře naladěn Španěl Josep Garcia, který vyhrál co se jen dalo. V závěru dne Španěla dotahovala dvojice Italů Matteo Pavoni a Andrea Verona, ale Garcia byl ten den nejrychlejší. Jelikož je to ale týmová soutěž, Italské družstvo posílilo vedení náskokem 1'22,18 sekundy na druhé Španěly. Třetí zůstávali Američané, kteří ztráceli před dvě a půl minuty. První pětku uzavíraly týmy Francie a Švédska. Češi byli osmí se ztrátou na vedení ve výši 16'19,52 sekundy. V soutěži Junior World Trophy (JWT) vedli Italové s náskokem necelých dvou minut na Američany, třetí Francouzi ztráceli něco přes tři minuty. České družstvo bylo se ztrátou 24'41,49 sekundy osmé v pořadí.

ISDE Itálie 2021 – 3.den


Družstvo Itálie si vedení v soutěži udrželo také po třetím dnu jízd. Souboje o celkové vítězství v jednotlivcích probíhaly mezi dvojicí Josep Garcia a Andrea Verona. Každopádně to byli Italové, kdo má ve vedení World Trophy (WT) náskok 3'20,71 sekundy. Na druhém místě zůstávali Španělé, třetí Američané, čtvrté bylo družstvo Švédska a pátí Francouzi. Se ztrátou přes třiadvacet minut byli sedmí Češi, takže zisk pozice a zatím parádní jízda. V soutěži Junior World Trophy (JWT) vedli s tříminutovým náskokem Italové, druzí byli Američané a třetí Francouzi. Český tým byl se ztrátou necelých pětatřicet minut sedmý v pořadí a dvě minuty za sebou měli Nory. Ve Women's World Trophy (WWT) zůstávají na špici tabulky Američanky, na druhou pozici se dostaly Britky, třetí jsou Španělky.

ISDE Itálie 2021 – 4.den


Čtvrtý den byl dnem Andrea Verona, který byl prvním Italem, který vyhrál celkově den na Šestidenní. Jeden test byl zrušen pro množství prachu, což jezdcům znemožnilo jakoukoliv orientaci v prostoru. V průběžném hodnocení pokračují Italové ve spanilé jízdě, jelikož soutěž World Trophy (WT) nadále vedou, jen navyšují náskok, který je nyní na hodnotě pěti minut. Na druhé pozici pokračují Španělé, třetí Američané ztrácí sedm minut. V Top5 je ještě družstvo Švédska a Francie. Češi jsou s jednatřiceti minutami ztráty sedmí. V juniorské soutěži měli smůlu Američané, protože měl pád Austin Walton, který si zranil rameno tak, že musel odstoupit. To znamená, že junioři USA jsou ze soutěže vyřazeni. Ve vedení jsou Italové s náskokem 6'25,31 sekundy na druhé Francouze. Třetí jsou Švédi, čtvrtí prozatím Američané a páté je družstvo Chile. Češi ztrácí 47'01,08 sekundy, ale jsou šestí, necelých devět minut od Top5. V ženách vedou s velkým náskokem necelých dvanácti minut zástupkyně USA. Na druhém místě jsou závodnice z Velké Británie, třetí Španělsky.

ISDE Itálie 2021 – 5.den


Pátý den je posledním dnem, kdy jezdci dostanou pořádně do těla, jelikož v sobotu již následuje jen motokrosový závod. V Itálii je na Šestidenní spousta diváků a ti vytvořili projíždějícím závodníkům skvělou kulisu. Aby ne, když týmy Itálie vedly průběžné hodnocení jak hlavní soutěže World Trophy (WT), tak soutěže Junior World Trophy (JWT). V závěru dne měli Italové náskok 5'22,85 sekundy na druhé Španěly a to byla velmi dobrá výchozí pozice. Třetí Američané ztráceli na vedení osm a půl minuty. Češi byli šestí v pořadí a jen těsně měli před sebou Portugalce a Top5. Nejlepším jezdcem byl znovu Josep Garcia, který ovládl čtyři z pěti testů, třebaže se to bez pádů neobešlo. V JWT měli Italové náskok 7'10,36 sekundy a velkou šanci vyhrát domácí podnik. Pro Francouze to v pátek nedopadlo dobře, protože Theo Espinasse a Hugo Blanjoue skončili po pádech v nemocnici. Naopak junioři ve francouzských barvách bojovali o vítězství pátého dne a průběžně jsou v JWT druzí. Družstvo z České republiky bylo páté, takže parádní výkon. Američanky v soutěži žen Women's World Trophy (WWT) měly náskok téměř čtrnáct minut a k dispozici Brandy Richards, která opět vyhrála co se jen dalo.

ISDE Itálie 2021 – 6.den

Posledním dnem byl závod MX, a na startu stále 600 závodníků. Na pořadí vedoucích týmů už poslední den neměl příliš velký vliv. Itálie vyhrála jak World Trophy (WT), tak také Junior World Trophy (JWT). „Dnes to pro mě nebylo nejlepší, v motokrosu jsem měl špatný start, takže jsem musel hodně tlačit, abych skončil čtvrtý," řekl celkově druhý Andrea Verona. „Můj výsledek dnes ale nebyl příliš důležitý - důležité je, že Itálie vyhrála třídy World Trophy a Junior World Trophy a byl jsem také celkově nejrychlejším jezdcem Enduro1. Být Italem a být součástí svého národního týmu, který soutěží a vyhrává doma, to je neuvěřitelné."

Podruhé vyhrály Women's World Trophy (WWT) Američanky. Vítězství v soutěži jednotlivců získal Španěl Josep Garcia, jezdec KTM. Velmi dobře reprezentovaly Českou republiku oba naše reprezentační týmy. V soutěži World Trophy (WT) jsou Češi šestí, pátá pozice patří českému družstvu v Junior World Trophy (JWT).

V soutěži klubů vyhráli tým Ostra Enduro, druhý byl MC Sebino a třetí MC Pavia Senior. Nejlepším týmem z České republiky byl šestý v pořadí KBS Team-CZ, kde závodila trojice Patrik Markvart, Jakub Hroneš a Milan Engel. Osmnáctí byli Motorsport Bozkov I (Lukáš Kučera, Jakub Koucký, Tomáš Koucký) a čtyřiadvacátí Enduro klub Semily I (Ondřej Havrda, Martin Kučera, Milan Kottek).

Kompletní výsledkový servis.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Pavlína Mařáčková - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 1.5 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
zabl přispěl 3 Kč
jendazeleny přispěl -1.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist