GP Turecka přinesla smůlu Aubertovi a Nambotinovi

Čtvrtý podnik seriálu Maxxis FIM Enduro World Championship se konal v tureckém přímořském středisku Fethiye a velká vedra přinesla štěstí silné výpravě Finska ve třídách E1 a E3, v E 2 v sobotu překvapivě exceloval Španěl Cristobal Guerrero na KTM, v neděli už ale obhájce titulu Francouz Antoine Meo (Husqvarna).

Letošní tureckou Grand Prix provázelo úmorné vedro, teploty vystoupily až na 40 stupňů Celsia. Hodně jezdců si dělalo legraci, že by se raději šli koupat do chladných vln blízkého Egejského moře, než se každý den vydávat na hodiny jízdy do těžkého terénu, 180 kilometrů mimořádně obtížných tras a 13 velmi technických a náročných měřených testů. Pořadatelé hned na začátek zrušili tzv. KTM Super Test, údajně z bezpečnostních důvodů, protože v místě speciálu se konaly volby a daly se očekávat nepokoje mezi znepřátelenými příznivci tamních politických stran. Na start se nakonec postavilo ve třech třídách přes sedmdesát jezdců, bylo by už nošením dříví do lesa uvádět, že české barvy opět v závodě mistrovství světa chyběly.

Sobota:

Kruté podmínky jakoby nejlépe sedly Španělům, kteří jsou na vedra a extrémně vysušenou trať zvyklí. A tak ve třídě E 2 po celodenním boji se svým slavnějším krajanem Ivanem Cervantesem (Gas Gas) zvítězil Cristobal Guerrero na KTM. „Je to teprve moje třetí vítězství v závodě mistrovství světa, a tak si to pořádně užívám. Zdálo se mi, že Ivan měl na těchto terénech se svým dvoutaktem drobnou výhodu, ale jak jen jsem zjistil, že se na okruhu a v tom vedru cítím pohodlně, pořád jsem zrychloval a zrychloval,“ uvedl Guerrero, který si také velmi pochvaloval spolupráci s týmovými mechaniky. Obhájce titulu a vedoucí jezdec šamionátu Francouz Antoine Meo (Husqvarna) sice nestíhal tempo vedoucího dua Španělů, v cíli prvního dne byl ale nakonec spokojen i s třetím místem. Velkou statečnost opět prokázal Francouz Johnny Aubert (KTM), který jel s velkými bolestmi a se stále nedoléčeným zraněním nohy z Velké ceny Itálie. Přesto se ale umístil jako čtvrtý.
Podobně jako si v E 2 vedli Španělé, dařilo se v kubatuře E1 Finům. Dvojice na továrních husqvarnách Juha Salminen - Matti Seistola nedala zbytku startovního pole šanci a Salminen si připsal už čtvrté letošní vítězství.  Vylepšil si také náskok v čele průběžného pořadí své třídy. „Byl to náročný den, na speciálkách bylo třeba jet hodně rytmicky. Vítězství mi dalo velkou satisfakci, ale sezona je ještě hodně dlouhá,“ sdělil Salminen. Skvěle si vedl i Francouz Rodrig Thain (HM Honda), který dokonce chvílemi vedl, nakonec se ale spokojil s třetím místem. Po půlce odjetých kilometrů vzdal kdysi slavný Ital Thomas Oldrati (KTM) a opět tak dokázal, že se letos absolutně nepotkal s formou.
Mika Ahola je mimo naši ligu, tvrdí už delší dobu soupeři čtyřnásobného mistra světa. A v Turecku se to opět potvrdilo. Když ve startovním poli třídy E3 chybí stále zraněný obhájce titulu Brit David Knight, nikdo se Finovi nedokáže postavit. Druhý nakonec v sobotu skončil Švéd Joakim Ljunggren (Husaberg), který tak dosáhl letos nejlepšího výsledku. V průběhu sezony skvěle se prezentující Francouz Christophe Nambotin (Gas Gas) se několikrát za den ocitl na zemi a nakonec byl rád, že uhájil body za třetí místo.

Neděle:

Den začal dramaticky a smolně pro továrního jezdce KTM Johnnyho Auberta. „Můj motocykl náhle ztichl po pár kilometrech jízdy, těsně před krosovým testem. Na vině byl skříplý přívod paliva do karburátoru. Než jsem závadu objevil, ztratil jsem tři minuty,“ uvedl Francouz, kterého mimořádný pech provází už od začátku sezony a nabranou bodovou ztrátu už těžko dožene. I když v Turecku ještě stačil dojet v neděli přes technické problémy jako osmý. V E2 tak měl dost prostoru Antoine Meo vrátit porážku ze soboty Španělům. Přes ty se ale výborným finišem přehnal i další Francouz Pierre Alexandre Renet (Husaberg), který nakonec na Mea ztratil pouhé čtyři sekundy. Cristobal Guerrero tedy nakonec skončil třetí, Ivan Cervantes čtvrtý. Velká radost vládla ve stanu továrny TM, když jejich estonský jezdec Aigar Leok zakončil den pátým místem. A to jel teprve svůj čtvrtý endurový závod v životě, normálně se totiž věnuje motokrosu...
V E jedničkách si oba hvězdní Finové vyměnili pořadí ze soboty. Matti Seistola vyhrál o pouhopouhé dvě sekundy před Juhou Salminenem. „Moc se mi líbil formát tohoto závodu s jedním rychlostním testem za druhým. Myslím, že za mé druhé vítězství v sezoně vděčím intenzívnímu zimnímu tréninku s Juhou Salminenem a Mikou Aholou. Ti se nejvíc zasloužili o můj pokrok. Mika Ahola mě naučil několik neuvěřitelných věcí, hodně mu dlužím,“ řekl Seistola, další bývalý motokrosař. V kategorii E3 si vybral svou porci smůly Christophe Nambotin. „Vedl jsem o pět vteřin, když mi vypověděl službu můj motor. Teď už bude hodně těžké dohonit Aholu v čele šamoionátu,“ svěřil se Francouz a Fin Ahola dodal: „I pro mě bylo Nambotinovo odpadnutí špatnou zprávou. Teď už mám v čele šampionátu náskok přes čtyřicet bodů a to se mi bude v dalších závodech těžko udržovat soustředění.“ Druhým místem si velkou radost udělal finský obr Marko Tarkkala (Husaberg), Joakim Ljunggren byl tentokrát třetí. Tedy kompletní skandinávské podium. Další závod se jede už tento víkend v řeckém městě Kalampaka.

Výsledky GP Turecka

E1, sobota:
1 SALMINEN Juha FIN HVA
2 SEISTOLA Matti FIN HVA
3 THAIN Rodrig FRA HM-HONDA
4 REMES Eero FIN KTM
5 SANTOLINO Lorenzo ESP KTM
6 DEPARROIS Nicolas FRA KAWASAKI
7 GAUTHIER Julien FRA TM
8 PLANET Fabien FRA SHERCO
 
E1, neděle:
1 SEISTOLA Matti FIN HVA
2 SALMINEN Juha FIN HVA
3 THAIN Rodrig FRA HM-HONDA
4 REMES Eero FIN KTM
5 SANTOLINO Lorenzo ESP KTM
6 DEPARROIS Nicolas FRA KAWASAKI
7 GAUTHIER Julien FRA TM
8 PLANET Fabien FRA SHERCO
 
E2, sobota:
1 GUERRERO Cristobal ESP KTM
2 CERVANTES Ivan ESP GAS-GAS
3 MEO Antoine FRA HVA
4 AUBERT Johnny FRA KTM
5 RENET Pierre Alexandre FRA HUSABERG
6 VOGELS Hans NED HUSABERG
7 LEOK Aigar EST TM
8 BASSET Antoine FRA YAMAHA 

E2, neděle:
1 MEO Antoine FRA HVA
2 RENET Pierre Alexandre FRA HUSABERG
3 GUERRERO Cristobal ESP KTM
4 CERVANTES Ivan ESP GAS-GAS
5 LEOK Aigar EST TM
6 GOBLET Jean-françois BEL YAMAHA
7 ALBERGONI Simone ITA HVA
8 AUBERT Johnny FRA KTM

E3, sobota:
1 AHOLA Mika FIN HM-HONDA
2 LJUNGGREN Joakim SWE HUSABERG
3 NAMBOTIN Christophe FRA GAS-GAS
4 TARKKALA Marko FIN HUSABERG
5 GUILLAUME Sebastien FRA HVA
6 MENA Oriol ESP HUSABERG
7 FIGUERAS Jordi ESP GAS-GAS
8 SALVINI Alex ITA HVA

E3, neděle:

1 AHOLA Mika FIN HM-HONDA
2 TARKKALA Marko FIN HUSABERG
3 LJUNGGREN Joakim SWE HUSABERG
4 SALVINI Alex ITA HVA
5 MOSSINI Fabio ITA BETA
6 MENA Oriol ESP HUSABERG
7 GUILLAUME Sebastien FRA HVA
8 FIGUERAS Jordi ESP GAS-GAS

E1, průběžné pořadí MS:

1 SALMINEN Juha FIN HVA 189
2 REMES Eero FIN KTM 160
3 SEISTOLA Matti FIN HVA 156
4 THAIN Rodrig FRA HM-HONDA 129
5 SANTOLINO Lorenzo ESP KTM 115
6 PLANET Fabien FRA SHERCO 111

E2, průběžně:
1 MEO Antoine FRA HVA 182
2 CERVANTES Ivan ESP GAS-GAS 158
3 RENET Pierre Alexandre FRA HUSABERG 152
4 GUERRERO Cristobal ESP KTM 139
5 AUBERT Johnny FRA KTM 124
6 ALBERGONI Simone ITA HVA 120

E3, průběžně:
1 AHOLA Mika FIN HM-HONDA 194
2 NAMBOTIN Christophe FRA GAS-GAS 151
3 LJUNGGREN Joakim SWE HUSABERG 147
4 TARKKALA Marko FIN HUSABERG 136
5 MENA Oriol ESP HUSABERG 121
6 GUILLAUME Sebastien FRA HVA 114

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist