FIM EnduroGP 2024 – KBS TEAM po závodech v Rumunsku

Jezdec týmu KBS TEAM Matěj Škuta v náročném rumunském terénu dvakrát na stupních vítězů ve třídě GP-Junior2. Naopak smůlu měl Kryštof Kouble, který pro poruchu motocyklu v Rumunsku nebodoval.

Třetím podnikem pokračoval víkendu 10.-12.května seriál motocyklových soutěží Enduro GP na severovýchodě Rumunska v okolí města Bacau. Pořadatel připravil v klasickém rumunském kopcovitém terénu páteční prolog s umělými překážkami, který tradičně soutěž odstartoval a pak 54km dlouhý okruh s časovým limitem 1hodina 45minut rozdělených do dvou časových kontrol. V každém kole, které se jely oba dva dny vždy čtyři, museli jezdci absolvovat tři ryze přírodní, ale hodně náročné měřené testy v pořadí kros, extrém a enduro test. Obzvlášť extrém a enduro test byly vyznačené v místních lesních údolích s prudkými sjezdy a výjezdy. Obtížnosti přidaly i kořeny a kameny, před kterými museli být jezdci obezřetní. Navíc se povrch všech měřených testů natolik rozjezdil a rozbil, což bralo postupně při absolvování čtyř kol hodně sil.

V Bacau v době středečního příjezdu a následného procházení měřených testů a stavění zázemí týmů i ve čtvrtek panovalo chladné počasí s vytrvalým deštěm. Naštěstí od pátečních přejímek se počasí umoudřilo a vydrželo bez deště i po oba víkendové soutěžní dny. I tak, si (opět jako v předešlých EnduroGP) většina světových pilotů sáhla mnohdy na dno svých sil.

První jezdci odstartovali do pátečního prologu v Bacau v 17.30hodin. Českou republiku reprezentovalo pět jezdců. V barvách KBS TEAMu Kryštof Kouble ve třídě GP-E2 a Matěj Škuta ve třídě GP-Junior2. V GP-Junior2 pak jezdci CZECHENDUROTEAMu Jaroslav Kalný a Zdeněk Pitel a letos prvně ve třídě Open2 Jiří Hádek, JARSEN Team.

V pátečním prologu skonči Kryštof Kouble na 10.místě ve třídě GP-E2, Matěj Škuta už naznačil, že by se v Rumunsku mohlo dařit, když ve třídě GP-Junior2 zajel druhý nejrychlejší čas, v téže třídě pak ještě Jarda Kalný 6.místo a Zdeněk Pitel 8.místo. V Open2s zajel Jiří Hádek 3.místo.

V sobotní etapě, která startovala v 9 hodin, se po prvním kole Kryštof Kouble držel ve třídě GP-E2 v TOP10. Bohužel v servisní zóně právě po prvním kole jsme zjistili, že má Kryštof pravděpodobně od nějakého kamene na trati, poškozen blok motoru. Oprava by trvala déle než je 15-ti minutový časový limit na zpoždění od svého ideálního času a tak musel ze soutěže odstoupit. Matěj Škuta ve třídě GP-Junior2 po 2.místě v pátečním prologu bojoval hned od startu sobotní etapy skvělým výkonem o svoji první pomyslnou bednu v seriálu EnduroGP. I díky dvěma vyhraným extrém testům ve třetím a čtvrtém kole se nakonec Matěj na stupně vítězů probojoval, když dojel na 3.místě a k tomu ještě přidal skvělé 4.místo v absolutním hodnocení tříd GP-Junior1+GP-Junior2. Skvěle opět bojoval ve třídě GP-Junior2 Jarda Kalný, který dojel na 6.místě, Zdeněk Pitel pak na 10.místě. V Open2s vybojoval Jiří Hádek 2.místo.

V neděli byl harmonogram stejný jako v sobotu, jen na poslední kolo byl zkrácen časový limit do servisních kontrol. Kryštof Kouble, třída GP-E2, v sobotu odpoledne po opravě předal motocykl do uzavřeného parkoviště, odstartoval do nedělní etapy a po prvním kole figuroval průběžně na 9.místě. V polovině druhého kole musel ale pro stejnou závadu ze soutěže opět odstoupit. Matěj Škuta ve třídě GP-Junior2 zopakoval skvělý výkon ze soboty a podařilo se mu podruhé ve své kariéře v EnduroGP vystoupit na stupně vítězů, když dojel opět na 3.místě a znovu na 4.místě v absolutním hodnocení juniorů. Jarda Kalný zopakoval 6.místo a Zdeněk Pitel si o příčku polepšil, když dojel na 9.místě. V Open2s vybojoval Jiří Hádek své první letošní vítězství.

V průběžném hodnocení seriálu GP Enduro 2024 ve třídě třídy GP-E2 figuruje Kryštof Kouble po třech podnicích na 11.místě s 37 body. Ve třídě GP-Junior2 je Matěj Škuta na 4.místě se 70ti body, Jarda Kalný hned za ním na 5.místě s 58 body, Zdeněk Pitel na 12.místě s 13ti body a Tomáš Holý na 13.místě s 12ti body.

Seriál Paulo Duarte FIM EnduroGP 2024 pokračuje čtvrtým podnikem o víkendu 21.-23. 6. 2024 na severu Itálie městě Bettola.

Informace o redaktorovi

TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist