ME enduro – V Německu byli Češi vidět

V termínu 5/6.srpna 2017 uspořádali v německém městě Burg třetí podnik evropského šampionátu. Depo a veškeré zázemí se nacházelo v místních vojenských kasárnách. Pořadatel připravil trať dlouhou 83 kilometrů, s třemi rychlostními zkouškami neboli měřenými testy na jedno kolo. Dva enduro testy a jeden cross test.

Enduro test číslo jedna jezdci zajížděli okolo sedmi minut a byl namotaný částí na louce a částí v lese. Podklad byl písek a hlína. Enduro test číslo dvě byl celý namotaný v lese. Jeho povrch byl tstejný jak v enduro testu a jeho délka byla okolo dvanácti minut. Třetí test byl cross test, který byl převážně namotaný na posekaném poli a část se jela ve staré pískovně. Trať našim jezdcům dost sedla. Rychlostní zkoušky, byly podobné testům, které se jezdí při českém mistráku.

V sobotu si počasí s jezdci pěkně pohrálo. Jedna přeháňka střídala druhou, až z toho byla pěkná průtrž, která jezdce zastihla ve třetím kole. Toto počasí dost nahrálo některým našim jezdcům, kterým tyto extrémní podmínky vyhovují a umí na blátě dobře zajet.

S nervozitou, s níž Kryštof Kouble nastupoval do sobotní soutěže, přišlo také pár chyb a zaváhání na prvních dvou testech, a to konkrétně těch endurových. Pak ale přišel na řadu krosový test, který byl jak víme z části namotaný na posekaném poli, strništi a částí na staré, opuštěné, trávou prorostlé pískovně. Tento test Kryštofovi sedl a zde více méně srovnal časovou ztrátu, kterou získal na enduro testech. Během tohoto kola z Kryštofa opadla nervozita, vyvaroval se větším chybám a ve výsledku z toho bylo parádní třetí místo, které zopakoval i při nedělní soutěži. Součet bodů z obou dnů ve finále znamenal, že si Kryštof při závěrečném ceremoniálu převzal pohár za třetí místo. Po třech evropských podnicích je v celkovém pořadí třídy E1 junior druhý a vytvořil si menší bodový náskok před posledním evropským podnikem, který se jede v říjnu v Košicích.

Ještě dřív než bude Kryštof bojovat o dobré celkové umístění v evropském šampionátu, tak na něho čeká soutěž v enduru a to vůbec ta největší, což je prestižní Šestidenní. Ta startuje už za tři týdny ve Francii. Kryštof si skvělými výsledky vyjel pozici hned ve World Trophy týmu. Ondřej Helmich a Patrik Markvart, kteří jsou rovněž v nominaci na Šestidenní, teď v Německu nezávodili, aby v klidu doléčili svá zranění.

Jezdci Juniorského Trophy týmu Jiří Hádek, Adolf Živný a Robert Friedrich na startu víkendového podniku v Německu nechyběli. Robert Friedrich ve své třídě U20 nasbíral první evropské body v obou dnech a z třiceti pěti startujících jezdců skončil na dvanácté a třinácté pozici.

Adolf Živný v sobotu podával skvělé výkony, ale v posledním kole, když se spustila vzpomínaná průtrž mračen, přišly chyby v podobě pádů a ty ho stály spoustu drahocenného času. V sobotu z toho bylo dvanácté místo a v neděli místo třinácté.

Závodem v Německu se Jiří Hádek seznamoval a před šestidenní testoval novou dvoutaktní KTM se vstřikováním. V sobotu se Jirka nevyhnul pádu na přejezdu, přičemž si zranil rameno a roztrhl obočí. I přes bolest se s místním terénem zmáčeným deštěm popasoval velice pěkně a vyjel si tak deváté místo ve třídě E2senior. V neděli nastupoval na start s bolestmi ramene a na již hodně rozbitém terénu se nevyhnul dalším pádům, čímž se propadl o jednu příčku v pořadí. V neděli bral body za desáté místo.

Jezdci KBS Unhošť Marek Borák a Martin Kulhánek si rovněž připsali evropské body a oba ve třídě E1senior. Marek Borák byl v sobotu desátý a v neděli osmý. Martin Kulhánek byl v sobotu jedenáctý a v neděli pro technickou závadu soutěž nedokončil. Ani jezdci Enduro klubu Semily Jakub Marek a Ondřej Havrda neodjížděli s prázdnou a připisovali za každý den evropské body. Jakub Hroneš ve třídě E2/3 junior si v sobotu vyjel tři evropské body za třinácté místo a v neděli svůj sobotní výsledek zopakoval.

Za zmínku ještě stojí, že v kategorii Ženy přijela bojovat o mistrovské body česká závodnice Zuzana Nováčková. V sobotu z toho bylo sedm evropských bodů za deváté místo a v neděli čtyři body za místo dvanácté

Na české jezdce nyní čeká domácí klasická soutěž, která se jede již tento víkend v Brodeslavy a pak už se bude balit na Šestidenní ve Francii, na kterou jezdci odjíždí 21.srpna a start této prestižní soutěže vypukne v pondělí 28.srpna 2017.

 

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist