ME Enduro – Úspěšná mise pro jezdce v barvách České republiky

Poslední podnik Mistrovství Evropy endura se odjel v sousedním Slovensku a to v Gelnici u Košic. Pořadatel připravil třídenní soutěž. První dva dny se jela klasická soutěž, třetí den byl zakončený motokrosem.

Délka jednoho kola v pátek i v sobotu kolem 60 kilometrů s třemi měřenými testy a třemi časovými kontrolami z nichž jedna byla bez servisu. Jezdci tak každý den absolvovali 180 kilometrů náročným kopcovitým terénem.

Start soutěže byl jak v pátek, tak i v sobotu v 8 hodin. Chladné ranní teploty, jenž byly kolem pěti stupňů, pro jezdce nebyly moc příjemné a přejezd mezi startem a prvním měřeným testem je nezahřál, takže celkem dost ztuhlí najížděli na extrém test. Jeho délka byla kolem dvou a půl minuty a skládal se z uměle vytvořených překážek v podobě klád, kamenů, pneumatik, ale i pěkného výjezdu a prudkého sjezdu.

Poté následoval přejezd do první časové kontroly horskými kamenitými cestami a přejezdy potokem. Terén zde byl technicky náročný. Jezdci zdolávali výjezdy a sjezdy. Převážná většina tratě byla použita z předloňské šestidenní, která se jela v Košicích.

Po časové kontrole na jezdce čekal druhý měřený test. Cross test se nacházel na bývalé gelnické sjezdovce, kterou si někteří jezdci pamatují z ISDE 2015. Délka tohoto testu byla kolem sedmi minut. Tento test byl velice rychlý, neboť převážná část tohoto testu byla namotaná na louce, ale obsahovala i technické pasáže v lese s výjezdy a sjezdy.


Po tomto testu se jezdci vydali do druhé časové kontroly, kde nebyl povolený servis. Pak už jeli po převážně lesních cestách k třetímu měřenému testu. Enduro test byl postavený v lesním kopcovitém terénu. Technicky byl hodně obtížný. Převážná část testu se jela po kořenech, kluzkých kamenech, nechyběly prudké výjezdy a sjezdy. Prostě test, kde se projevila jezdecká vyzrálost a zkušenost. Po tomto testu jezdci pokračovali do třetí časové kontroly.

V pátek si velice dobře vedl Kryštof Kouble, který byl po třech evropských podnicích druhý v pořadí třídy E1 jun. Během dne držel krok s vedoucím italským jezdcem Pavonim a dokonce v posledním kole po cross testu se dostal před něho. Osudné se Kryštofovi stalo dojetí třech pomalejších jezdců na posledním enduro testu, kde ztratil drahocenné vteřiny na první místo.

Jaromír Romančík, kterému skončila motokrosová sezona, přijel pomoci českému týmu v důsledku zranění Patrika Markvarta a Ondřeje Helmicha v boji o medaile evropského šampionátu družstev.
Jára přesedl z motokrosového motocyklu na soutěžního bez výrazného tréninku, a tak to bylo po prvním kole znát. Od druhého kola začal zajíždět nejrychlejší časy na měřených testech a s minimálním rozdílem pár vteřin skončil na třetím místě ve třídě E2 sen a na šestém místě v absolutním pořadí. Nebýt dvou lehčích pádů z prvního kola mohl pomýšlet na vítězství ve třídě i v absolutním pořadí.

Junioři Jiří Hádek, Adolf Živný, Robert Friedrich, Jakub Marek, Tomáš Koucký, Jakub Hroneš a Martin Kulhánek sice nedosáhli na pódiová umístění, ale za tento víkend získali cenné evropské body ve svých třídách. Ve třídě E1 senior skončil připisoval body i Marek Borák.

Sobotní den začal nešťastně pro Jaromíra Romančíka, který měl ošklivý pád hned na prvním měřeném testu a to extrém testu. V prudkém sjezdu při dopadu dvojskoku se mu přední kolo zabořilo do hluboké koleje, kde došlo k pádu a ztrátě čtyřiceti vteřin na soupeře, což znamenalo propad na samé dno v pořadí třídy E2 sen. Jára však z boje neutekl a testem co testem stahoval značnou časovou ztrátu. Ve výsledku z toho bylo čtvrté místo.

Kryštof Kouble šel v sobotu bojovat s Pavonim. Celý den se mu to dařilo a s devítivteřinovým náskokem nastoupil k poslednímu testu. Zde však kousek před cílem v prudkém sjezdu v lese přišel pád, který ho připravil o první místo. Kryštof i v sobotu připisoval body za druhé místo.

V neděli si při závěrečném motokrosu oba jezdci značně spravili chuť. Jak Jára, tak Kryštof si připisovali body za první místo ve svých rozjížďkách a oba Češi se vešli do první trojky v absolutním pořadí. Jára první místo a Kryštof místo třetí. Parádní jízdu ve své rozjížďce E2/E3 jun předvedl Adolf Živný, který projel cílem na skvělém třetím místě.

V třídě U20 skončil v pátek Robert Friedrich na sedmém místě a v sobotu byl pátý. Také poslední den Fridrich předvedl parádní jízdu, skončil čtvrtý a v součtu bodů z toho bylo umístění na stupních vítězů, kde v posledním evropském šampionátu získal třetí místo. Dobře si v motokrosu vedli také Jakub Marek, Martin Kulhánek a Jiří Hádek.

Součástí posledního podniku Mistrovství Evropy je také soutěž družstev, která se vyhlašuje pouze z výsledků poslední soutěže. Družstvo ve složení Kryštof Kouble, Jaromír Romančík a Jiří Hádek se první den umístilo na třetím místě za vedoucími jezdci Itálie a druhými Francouzi. Po druhém dni zůstalo pořadí stejné s tím, že naši stáhli časovou ztrátu ze dvou minut na 52 vteřin. V konečném pořadí družstev měl rozhodnou závěrečný motokros, který se jel jako samostatná měřená zkouška se startem s motorem v chodu od startovacího zařízení- systém motokros.

Po vítězných jízdách Jaromíra Romančíka a Kryštofa Koubleho a rychlé jízdě Jiřího Hádka se situace zdramatizovala v boj o druhé místo. Po spočítání výsledků naši jezdci najeli na Francouze 46 vteřin, což byl skvělý výsledek. Na druhé místo to však nestačilo a naši jezdci v součtu prohráli o šest vteřin a získali tak bronzové medaile.

Juniorský tým ve složení Adolf Živný, Robert Friedrich a Jakub Marek po výborných jízdách v závěrečném motokrosu obsadili čtvrté místo.

V klubových týmech se na třetím místě umístil tým KBS UAMK Unhošť ve složení Martin Kulhánek, Jakub Hroneš a Marek Borák.

Tento víkend byl velice úspěšný pro jezdce České republiky. Spousty ocenění, spousty cenných kovů. Sezona Mistrovství Evropy endura pro letošní rok skončila a na světě je již kalendář na příští rok. V polovině dubna odstartuje v Itálii nový evropský šampionát 2018.

Kompletní výsledkový servis - ZDE

Fotogalerie Pavlíny Mařáčkové - ZDE

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist